Начало / Статии / Доверие / Негативна обратна връзка (част 2)
Негативна обратна връзка (част 2)

Негативна обратна връзка (част 2)

2 мин

На всеки от нас се е случвало да е силно разочарован от действията или цялостното поведение на свой колега на работа или близък човек от ежедневието. В предната статия разгледахме два прости съвета как да коригираме поведението на този човек без да се налага да жертваме добрите си взаимоотношения с него. В настоящата статия ще разгледаме още две неписани правила.

Не лепете етикети на хората

Ако ще осъждате нечие действие, критикувайте самото действие, а не човекът, който го е извършил. Може да кажете "Тази постъпка беше глупава" или "Тук действа тъпо", но в никакъв случай не наричайте отсрещното лице "Глупак" или "Тъпак". Това, че един човек е свършил нещо глупаво не означава, че той непременно е глупак. Не лепете етикети - те се помнят дълго. Ако често правите тази грешка, то ще загубите доверието на хората, с които работите.

По възможност лице в лице

Когато е дошло време да предоставите конструктивна обратна връзка на някого, е препоръчително да сторите това лице в лице. Има две причини за това.

Първо, пращането на съвети и препоръки по мейл/телефон не е така ефективно както живата комуникация. При разговор лице в лице вниманието на човека отсреща е по-ангажирано, докато при една мейл комуникация не се знае какви други дейности ще върши това лице междувременно докато чете съобщението и дали ще вникне дълбоко в посланието му.

Втората причина да препоръчвам жива комуникация е уважението, което засвидетелствате по отношение на другата личност, когато я потърсите лично. Показването на респект е особено от значение, когато е на ред да изсипете кофа от съвети и препоръки, които могат да засегнат дори и най-големия чешит в офиса. Покажете нужното уважение и говорете с човека лично, лице в лице.

За финал бих добавил и предложението да говорите с вашия колега/приятел в частен разговор (само между вас двамата), за да не стават недостатъците му публично достояние. Публичните порицания обикновено засягат хората и ги поставят в отбранителна позиция, защото може да накърнят достойнството им или дори да ги унижат.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/ySOX

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

Един коментар

  1. Свилен Марчев

    Много полезни съвети и добре аргументирани!

    Липсва ми обаче един много, много важен – когато по време на жива или писмена комуникация усетите обида, никога не приемайте, че непременно такава има. Може човекът да е пропуснал нещо, или да не се е изразил ясно (всеки има различно ниво на владеене на езика), или вие да не сте го разбрали, или просто да е реагирал малко по-рязко (хора сме, случва се). Винаги дайте шанс на човека да поясни или преосмисли казанато – „Бихте ли пояснили …“, „Това, което казвате, значи ли, че …“.

    Конкретен пример от мен от вчера – правих ревю на мой колега и открих проблем. Няколко часа по-късно той събмитна кода, игнорирайки коментарите ми. Съвсем приятелски въпрос, зададен лично, върши чудесна работа: „Хей, не че е толкова важно, но видя ли коментара ми относно …? Ако ще ползвате Х, е по-добре това да се направи по начина …“. Тук аз съм сигурен, че те „ще ползват Х“, но оставям малка вратичка, за да каже „О, да, забравих, че ще правим Х, благодаря“ и да се коригира. Такъв подход не просто разрешава недоразумението, но и повишава доверието между хората.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*