Начало / Новини / „Най-изявените млади личности на България“ за 2015
„Най-изявените млади личности на България“ за 2015

„Най-изявените млади личности на България“ за 2015

5 мин

Те са млади. Те са интелигентни. Те са вдъхновени. Те правят така, че нашето бъдеще да изгледжа по-добре (не само в нашите очи, но и в очите на международната общност).

Представяме ви 10-мата наградени от Международната младежка камара (Junior Chamber International - JCI) на първите годишни награди „Най-изявените млади личности на България” (The Outstanding Young Persons – TOYP) за 2015 година. Сред официалните спонсори на събитието бяха фирма Tendrik, ЙАФ България, АТГ България, Висш университет по застраховане и финанси, Бизнес института в София и езикови училища „Интелект“.

Отличените бяха избрани измежду 70 номинации, от 13-членно жури, съставено от представители на различни сфери в обществото ни.

Ето с какво се откроиха победителите, които бяха наградени на официалната церемония в София на 27.05.2015г.:

Категория: „Бизнес, икономика и/или предприемачество“
Отличен: ГЕОРГИ ДЪРЖАНЛИЕВ
Георги Държанлиев е основател на сайта pravatami.bg, или „разкодираните закони”. Онлайн платформата е отворена и безплатна, а основната й цел е предоставянето на полезна и практически насочена правна информация на разбираем за обикновените хора език.

Категория: „Политически, правни и/или държавни въпроси“
Отличен: МАЯ ДОНЕВА
Мая Донева е ангажирана с множество доброволчески инициативи. Тя е обучител за младежи, участва в различни образователни и културни проекти, а също така е и част от екипа на Варна – кандидат за Европейска младежка столица. Мая е съосновател на първата социална чайна, която ще предлага обучение и заетост на младежи от институции, подпомагайки тяхната социална адаптация и повишавайки възможностите им за професионална реализация.

Категория: „Културно постижение“
Отличен: ДИМИТЪР КОСЕВ
Възпитаник на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" – Русе, Димитър Косев може да се похвали с множество участия в майсторски класове и награди от конкурси както в България, така и в чужбина.

Категория: „Морално лидерство и/или защита на околната среда“
Отличен: СВИЛЕН ЧЕШМЕДЖИЕВ
Свилен Чешмеджиев е член на „Българско дружество за защита на птиците”, както и национален координатор на преброяването на белия щъркел. Целта на този проект е да се въведе и тества модела за участие на гражданите (и по-специално на младите хора) в научната дейност.

Категория: „Принос към децата, световния мир и/или човешките права“
Отличен: КРИСТАЛИН ЧАВДАРОВ
Автор на инициативата „Аз мога - тук и сега”, Кристалин Чавдаров е, както се описва самият той, “спокоен и уравновесен, безкраен и дълбок, тъжен и “черен”, можещ и създаващ”. Oрганизацията му „Аз мога – тук и сега” е насочена към децата на България. Tя цели да помогне на колкото се може повече млади хора да получат шанс за по-добър старт в живота.

Категория: „Принос към децата, световния мир и/или човешките права“
Отличен: СТАНИСЛАВ ГЕОРГИЕВ
Социалният работник от Дома за стари хора „Възраждане“ – Русе, Станислав Георгиев, е възпитаник на Русенски университет „Ангел Кънчев“ в специалностите „Социална педагогика“ и „Превенция на престъпността и пробационни практики“. Той е също така и регионален координатор за Русе на младежка фондация „Арете“.

Категория: „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“
Отличен: СОФИЯ КАЛИНОВА
Стажант в английското посолство в София, София Калинова е отличена за инициативите си в помощ на глухите. Тя е отявлен борец срещу дискриминирането на глухите в България. Благодарение на нея днес всеки български ученик с увреден слух има право на изпит по чужд език на матурите.

Категория: „Наука и/или технологично развитие“
Отличен: ТЕНЬО ПОПМИНЧЕВ
С научни интереси в областта на атомната, молекулярна и оптична физика, докторът на науките по Експериментална физика Теньо Попминчев е отличен за патента му за настолен рентгенов лазер. Той може да бъде използван за биологични, физически и други научни изследвания.

Категория: „Личностно развитие и/или постижение"
Отличен: ЛИДИЯ ВАСИЛЕВА
Лидия Василева участва в множество инициативи за достъпна околна среда за хора в неравностойно положение. Самата тя остава в инвалидна количка на 14 години след пътен инцидент, но това не я обезсърчава и днес тя защитава и реализира редица проекти, свързани с хората с увреждания.

Категория: „Личностно развитие и/или постижение“
Отличен: МИЛА АНГЕЛОВА
Мила Ангелова е жертва на генетично заболяване, което я приковава в гипс за дълги години. Въпреки заболяването си, тя е доброволец в Карин дом във Варна и ежедневно помага на деца с тежки заболявания и техните близки. Освен това работи по различни проекти, свързани с организацията на обучения за работа с деца с увреждания в болници и училища, организира срещи, конференции и семинари в страната и в чужбина.

10-те наградени са номинирани и за световния формат на проекта на JCI – TOYP, а официалната церемония по връчване на световните отличия ще се проведе този ноември в Каназава, Япония. Историята на TOYP датира от далечната 1938 г., като за България това е първата година, в която се организира конкурса.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/toyp-2015

Повече информация за Петър Дяксов

Петър Дяксов
Бизнес и социален предприемач, мениджър и специалист по дигитален маркетинг. Той е основател и управител на IT фирмата Tendrik, която предлага цялостни решения за бизнеси онлайн. През свободното си време, той активно се занимава с организирането на различни обществени и социални инициативи, като вицепрезидент на JCI Bulgaria. Той също така участва в провеждането и воденето на много обучения и семинари за предприемачество, маркетинг и личностно развитие.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*