Начало / Интервюта / MasterClass по лидерство със Севда Димитрова
MasterClass по лидерство със Севда Димитрова

MasterClass по лидерство със Севда Димитрова

5 мин

Познат ви е сигналът от слушалката, когато звъните на някого. В противоположност на ленивостта на тоновете, моето сърце биеше под ръководството на неповторимия по динамичност диригент – вълнението!  Цялото напрежение в мен утихна в момента, в който се чу гласът й от отсрещната страна. Най-приветливият и спокоен глас. Разговаряхме така, сякаш се познаваме от много време. Тя е от хората, с които дори когато разговаряш по телефона, разбираш, че са усмихнати.

Някъде по средата на разговора я попитах как е, как се чувства и отговорът, който получих, ми се искаше да го чувам по-често от повече хора. „Чувствам се изморена и щастлива.“ Засмях се в съгласие и възхищение. Тя никога не е вярвала, че тази комбинация може да е толкова хубава!

Вижте в какво  вярва победителката в MаsterChef България, Гладиатори в кухнята – Севда Димитрова!

Във Ваш профил в социалните мрежи споделяте мисъл на Избел Алиенде: "Какъв е смисълът от таланта, опита и знанията ти,ако не ги раздаваш? Какъв е смисълът на житейските ти истории, ако не ги разказваш? Какъв е смисълът от богатството, ако не го споделяш? Раздавайте!"

Това ли е вашият житейски подпис - на раздаващия човек? Какво обичате да раздавате?

Точно такъв човек се опитвам да не спирам да бъда. Нищо няма да си отнесем с нас,когато напуснем този свят. Затова, ако нашият опит, знания и житейски истории биха помогнали на някого защо да не ги предадем? Богат е раздаващият се човек. За мен най-голямато пропиляване на един живот е да се родиш с някакъв талант и да не го развиеш, да не оставиш нищо след себе си!

Казвате, че имате още толкова много идеи, че ще Ви се наложи да се научите на още търпение. Търпението - това ли е ключът към успеха?

На търпение се уча от както се помня и още има какво да науча. Търпението и постоянството т.е. неотклоняването от идеята или плана ни са ключът към успеха...и много работа,разбира се! Вярата, че нещата ще ти се случат, също.

13173758_547679592070998_614204953983372247_n

Когато се изправяте пред трудности, сълзите ли избистрят погледа Ви и Ви помагат да продължавате напред?

Понякога, когато ми се натрупат много трудности и емоции, наистина ми се случва да поплача. Тогава обаче, оставайки насаме със себе си, разсъждавам много за случващото се, събирам се и взимам правилните решения. След това се чувствам като пречистена и заредена. Аз съм борбен човек и не се отказвам никога. Подкрепата на съпруга ми е също моята сила, ние черпим и се зареждаме едновременно всеки ден един от друг. Силните действат заедно!

"MasterChef" - Гладиатори в кухнята - е дуел на амбиции и умения. Кое е най-ценното оръжие за Вас на тази арена?

Да бъдеш различно мислещ и смел, иначе си един от групата, а там всички бяха амбициозни и имаха умения.

13174049_547679772070980_1031630550560842350_n

Вие се доказахте като безценен лидер, минавайки през състезания за креативност, имунитет и стрес-тест. Смятате ли, че MasterChef е един смален модел на живота и че това са стъпките в изграждането и затвърждаването на лидерските качества у човек?

Разбира се, че добрият лидер трябва да бъде креативен, да умее да се справя добре в стресови ситуации,да взима правилни решения за кратко време, да е смел в решенията си и не на последно място да умее да вдъхновява с това, което прави.., в този ред на мисли MasterChef е умален модел на живота, просто всичко, което се случва там е малко по-концентрирано, но пък определено калява лидерските умения.

13082551_916052538513763_9205698340524895946_n

Като какви определяте Андре Токев, Петър Михалчев и Виктор Ангелов - ментори, лидери, примери...И кои техни качества най-много Ви впечатлиха и бихте искали да прилагате и Вие от тук насетне в кулинарията и живота?

13319933_935594143226269_7344323307036045131_nИ тримата са изключителни професионалисти и хора. Те са много различни както като личности, така и като Шеф-готвачи. Аз съм много наблюдателен човек и успявах да уча всеки ден от моите собствени грешки, от грешките на другите, всяка критика съм приемала като градивна. В MasterChef имах възможността да ги наблюдавам от близо и да разбирам какво харесват, от какво се дразнят, на какво се учудват или възхищават, да ги наблюдавам как готвят! Всеки е уникален сам по себе си!

Каква рецепта за успех ще споделите с последователите на Leadership.BG?

Успехът не идва сам, трябва да се бориш за него и после да си готов да го посрещнеш. В MasterChef разбрах, че мечтите са за всеки,преследването им е за смелите, но постигането им е за можещите!

А тайната съставка? Все пак MasterChef ни научи,че победата се крие в малките детайли?

А тайната съставка се нарича "Любов". Каквото и да правите в живота си, правете го с любов!

13321815_936955593090124_1523292975966357448_n

Снимков материал благодарение на MasterChef България - Гладиатори в кухнята.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/VZkc

Повече информация за Катерина Ценкуловска

Катерина Ценкуловска
Казвам се Катерина Сашева Ценкуловска. Аз съм студентка първи курс, специалност „Връзки с обществеността и реклама“ във Факултета по журналистика и масова комуникация, Софийски универитет „Св. Климент Охридски“. Опитът ми е в сферата на доброволчеството. Интересувам се от всичко, което би подпомогнало развитието ми като личност и професионалист, а в свободното си време се занимавам с фотография и стрелба с лък.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*