Начало / Статии / Израстване като лидер / 10 книги за личностно развитие, които всеки лидер трябва да прочете
10 книги за личностно развитие, които всеки лидер трябва да прочете

10 книги за личностно развитие, които всеки лидер трябва да прочете

5 мин

Някои смятат, че лидерите се раждат такива, докато други са на мнение, че лидер може и да се изгради с последователни и целенасочени усилия. Независимо дали сте от първия или втория тип, вероятно поне веднъж сте държали в ръцете си някоя от така популярните напоследък книги за личностно развитие.

Макар че този тип литература е изключително популярен на запад, сякаш в последните години тази ниша започна да се радва на висок интерес и у нас. Освен много книги, появиха се и множество ментори, които изнасят семинари за личностно развитие пред пълни зали. 

Как обаче да се ориентираме при толкова много различни предложения на пазара? На кого да вярваме, че наистина може да ни помогне да станем по-добри и кого да “засечем” като най-обикновен шарлатанин? В тази статия ще ви предложим 10 книги, за които можете да бъдете сигурни, че наистина тежат на мястото си.

 

“Направете го сега! Днес е вчерашното утре” от Наполеон Хил

Наполеон Хил е един от класиците в жанра, когато стане дума за литература за личностно развитие. Най-известната му творба е книгата “Мисли и забогатявай” от 1973 година, която днес е сред най-продаваните заглавия на всички времена. “Направете го сега! Днес е вчерашното утре” е друг от трудовете на покойния американец, който си струва да разлистите.

“Изкуството да говорим пред другите” от Дейл Карнеги

Подобно на Наполеон Хил, Дейл Карнеги е друг от великите основоположници на жанра за личностно развитие. Той добре е разбирал, че за човек би било невъзможно да се превърне в лидер, ако не умее да говори пред хората си. В тази книга авторът разисква някои интересни техники, които биха могли да ви помогнат да бъдете по-уверени и да “водите парада”.

“12 правила за живота. Противоотрова срещу хаоса” от Джордан Б. Питърсън

Изданието The Spectator нарича Джордан Б. Питърсън “Един от най-влиятелните съвременни мислители”. В книгата “12 правила за живота” известният психолог впряга хилядолетната човешка мъдрост и собствения си брилянтен ум, давайки отговори на много от въпросите, които винаги сме си задавали. Тази книга положително ще разбие стереотипите, които толкова дълго време са ви спирали по пътя към успеха.

“45 татуировки на мениджъра” от Максим Батирев

Не, това не е наръчник какви татуировки да си направите, ако сте мениджър. Това е целият личен опит и мъдрост, придобити от успешния топмениджър Максим Батирев, управляващ водещи руски компании. Това е една от най-продаваните бизнес книги в Русия, а мъдростта на Батирев в този случай е просто безценна.

“Бизнес отвъд ограниченията” от Ричард Брансън

Милиардерът Ричард Брансън е един от най-ексцентричните и необичайни лидери в света на бизнеса. Често методите му са нетрадиционни, а отношението му към хилядите му служители е пословично нестандартно. Важното е, че Ричард Брансън има какво да ви каже, защото самият той управлява компании на стойност милиарди долари. Това тук е първата негова книга, посветена изцяло на бизнеса. Няма нищо по-добро от това да почерпите от извора, нали?

“Безкрайната игра” от Саймън Синек

Саймън Синек е мотивационен лектор от ново поколение. Той е автор на една от най-гледаните лекции в цялата история на платформата TED, а в книгата “Безкрайнат игра” той споделя безценните си виждания относно бизнеса, лидерството и успеха в живота. Примерите, които той дава в книгата, варират от войната във Виетнам до битката за надмощие между технологичните гиганти Apple и Microsoft. 

“Айсбергът ни се топи” от Холгър Радбегер и Джон Котър

Светът е непредвидим и често ни изправя пред животопроменящи промени, които сме длъжни да направим. Също като пингвините на топящия се айсберг, които ще видите на корицата на книгата. Тези прекрасни животни обаче са просто метафора на всичко, което двамата автори на книгата искат да ни кажат. А именно, как да подходим към големите промени и да преодолеем съпътстващите ги трудности.

“Високоефективният мениджмънт” от Андрю Гроув

Андрю Гроув е бивш изпълнителен директор на компанията от Силициевата долина Intel, което му дава предостатъчно основания да напише книга за лидерство и успешен мениджмънт. Практиката в технологична компания на подобно ниво е дала безценен опит на Гроув, който споделя своето “ноу хау” пред читателите.

“Без компромис? Преговаряй така, сякаш животът ти зависи от това” от Крис Вос

Преговорите на високо ниво са нещо обичайно за всеки лидер и мениджър, а от техния резултат често зависи бъдещето на бизнеса. Крис Вос има нетрадиционен опит, сравнено с останалите автори в тази статия. Той е бивш преговарящ във ФБР, а кариерата му го е срещнала с някои от най-опасните хора в страната, включително терористи. Малко хора биха могли да ви кажат толкова много за преговорите, колкото го прави Крис Вос в тази книга.

“360-градусовият лидер” от Джон Максуел

Д-р Джон Максуел е определян за един от най-авторитетните експерти по лидерство в САЩ. Той твърдо спазва принципа, че истинският лидер упражнавя влиянието си на 360 градуса, във всички посоки - нагоре, настрани и надолу. Д-р Максуел е застъпник на тезата, че е възможно да бъдете лидер в компанията си, дори и да не сте на върха на пирамидата. Както вероятно се случва на мнозина от нас.

 

Автор: Ozone.Bg

 

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/o6Rs

Повече информация за Теменужка Панайотова

Теменужка Панайотова
Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Бакалавър по "Бизнес администрация и икономика" в Американския Университет в България | Mагистър по "Бизнес анализ" в Warwick Business School | Опит в предприемачество, консултантство и комуникации | Вярва в желанието за промяна и развитие като път към успеха.