Начало / Статии / Leader Talks / Уроци по лидерство от Васил Терзиев
Уроци по лидерство от Васил Терзиев

Уроци по лидерство от Васил Терзиев

14 мин

Първият гост в Leader Talks* за 2018-та година привлече повече интерес от всички събития за предприемачески награди в страната през изминалата година. Над 450 гости се събраха в клуб Carrusel на 8ми февруари, за да почерпят от знанието и опита на един от водещите технологични предприемачи в България - Васил Терзиев. С дългогодишен опит като съосновател и изпълнителен директор на софтуерната легенда Телерик, както и главен директор иновации в Progress, който придоби Телерик през 2014та, Васил е активен участник в българската стартъп екосистема като бизнес ангел и инвеститор в някои от топ стартиращите компании в страната, включително и в статърпи от портфолиото на Eleven Ventures. Той е и член на борда на директорите на американския доставчик на облачни хостинг услуги - MacStadium, както и член на борда на директорите на Endeavor Bulgaria и част от настоятелството на AUBG.

В ролята на гост-водещ на събитието влезе предприемачът Тодор Гигилев, изпълнителен директор в Dreamix Ltd и съосновател на първата платформа за поддръжка на автомобили - АвтоИконом. Тодор също така е член и на Асоциация на българските лидери и предприемачи.

Вдъхновени от дълбокия и интересен разговор за предприемачество, но и личностно израстване, развитие и управление на успешна компания и екип, решихме да преразкажем част от събитието в интервю, за всички, които не успяха да присъстват, но и за тези, които искат да си припомнят казаното.

Тодор: Ти си човек с мисия, не ходиш да разпространяваш знанието си за това как хората да станат по-богати. Ценностно ориентиран човек си. Каква е мисията, която усещаш в себе си в момента?

Васил: Да постигна някакъв успех, да науча неща и да оставя нещо значимо след себе си. Това е, което има значение - на колко други хора си помогнал да реализират пълния си потенциал, който не са предполагали, че носят у себе си. В България имаме страшно много потенциал и енергия, които за съжаление не се използват по най-добрия начин. Направленията, които най-силно ме вълнуват, и по които се стремя да помагам, са предприемачество и образование - двата инструмента, с които едно общество може да стане по-силно и по-добро - когато имаш икономически независими, интелигентни, можещи хора обединени от правилните ценности.

Имам щастието да бъда обграден от много стойностни хора - предприемачи и непредприемачи. Има страшно много качествени хора, които срещнах покрай Endeavor, ABLE и други подобни общности и бидейки част от такива общности, човек е длъжен да дава пример и да бъде авторитет.

Т: А не ти ли се струва, че се получава един социален балон, в който всеки търси нови събития, нови преживявания - едните, които са активни в предприемаческата и социална сфера и така наречените “други”, които са си на село, гледат добитък и лозя, и не се ангажират по въпроси извън пределите на селото. Има ли надежда такива хора да бъдат приобщени към по-активните групи от обществото?

В: Ти трябва да се бориш с нещата, които са в твой контрол - да възпиташ децата, да помагаш на приятелите, да бъдеш добър ръководител, колега, а не да гониш големи цели, които са ти непосилни. Ако всеки един от нас си постави за цел да промени живота на пет-десет човека към по-добро, не изглежда непосилно, а ефектът от всички тези инвестиции би бил много голям и това би достигнало до много хора и в малките градове и селата. Това обаче би могло да се случи само, ако не се съсредоточаваме върху собствените си успехи, а се опитваме да помагаме и на хората около нас.

Т: Не е ли бизнесът това, което възпитава най-много хората?

В: И да, и не. Не вярвам, че един успешен човек е различен в различните обкръжения - тези на семейството, приятелите си и в офиса. Ако си различен в някой от трите случая, значи има проблем. Значи някъде не си истински. Аз съм научил много за бизнеса от моите деца, както и съм научил неща за семейството си от бизнеса. Нещата са навързани.

Т: Как стартираш бизнес? Как си отговаряш на въпросите и съмненията дали това, което си избрал, е правилното нещо?

В: Човек на първо място трябва да знае защо го прави, каква е мотивацията му. Има много хора, които стартират бизнес, защото виждат някакъв проблем, който искат да решат и това, на което аз обръщам особено внимание като инвеститор и бизнес ангел, е въпросът как човек е решил да прави това, което прави, и каква е мотивацията му. Когато сред стремежите на такъв човек е желанието за забогатяване, то тогава той лесно и  бързо би се пречупил пред предизвикателствата, които неминуемо ще срещне. Вярата, че решаваш значим проблем, за който имаш достатъчно информация и се чувстваш способен да решиш, създава устои, които трудно биха се подложили на пречупване.

Стартирането на бизнес е много трудно. На времето, когато основахме Телерик и гледахме големите компании в индустрията с персонал от 50 човека и оборот 5 млн. долара, това ни се струваше абсолютно недостижимо. Това, което направихме ние, беше да създадем продукт, който виждахме, че други компании на запад продават успешно. Има нещо, което хората много подценяват  - това, че за да иновираш истински, трябва да разбираш проблемите на даден пазар и в началото по-добрата стратегия, ако не познаваш толкова добре домейна, е да погледнеш какво правят другите и да намериш начин да го правиш по-ефективно, по-евтино, преди да започнеш да иновираш. В противен случай, можеш да създадеш нещо, от което света няма нужда.

Въпрос от публиката: В твоето съзнание как се позиционира България, развиваме ли се като общност, среда, държава и къде сме в Европа, в света и в твоето съзнание.

В: Смятам, че за последните 10 години са постигнати страхотни неща, имаме основите на една работеща екосистема, достатъчно на брой големи и малки компании, достъп до капитал, свързаност на локалната екосистема с външни такива, има ангел инвеститори, съпорт нетуърк. Има и знание. Нужно е търпение - да продължаваш систематично да работиш по своето нещо. И аз силно вярвам, че след 10 години ще можем да се похвалим не само като топ аутсорсинг дестинация, но и като такава, която създава добавена стойност. Най-важното нещо, което отчитам, е, че спря да има т.нар. изтичане на мозъци  - повече хора от нашия сектор се връщат в България, отколкото излизат навън. Виждам все повече идеи от хора, които са се върнали от чужбина или чужденци, които са се заселили в България.

Т: Нека се върнем обаче на въпроса за стартирането – как става в действителност?

В: Сценарият е следният - започвам да решавам проблем, който знам, че съществува и за който трябва да идентифицирам и остойностя пазара. След това мисля какво да трябва да направя, за да бъда диференциран в решаването на този проблем, какъв продукт да направя, какъв да бъде бизнес модела и как да намеря потенциални клиенти. От там нататък търся инвестиране. Най-често нещата се объркват когато човек подходи с идеята да създаде нещо, което е малко по-хитро, за което невинаги хората са склонни да платят.

„Life is a contact sport“ - контактите винаги помагат - и за намирането на бизнес партньори и колеги, затова не е добра идея човек да стои затворен и изолиран да си работи по проекта. Съветът, който бих дал е: където смяташ, че има хора, които биха могли да са ти полезни, ходи на тези събития и винаги ще намериш някой доброжелателен човек, който да помогне.

Т: Как се случва прехода от стартъп култура към корпоративната такава, как запазихте ценностите си през всички етапи на развитие на вашата компания?

В: В моята глава има разделение на култура и ценности. Ценностите трябва да бъдат непреходния елемент, докато културата се променя и е нужно да се променя, за да бъде една компания адекватна през годините. Ако ценностите се подменят, имаш криза на идентичността (identity crisis). Справедливост, щедрост, добронамереност, прагматичност бяха основните ценности в Телерик. В същото време, културата в една организация се създава от нейните основатели, но се обогатява и развива от всички страхотни хора, с които сме имали честа да работим през годините.

Когато създадеш добра култура в компанията си, успяваш да привлечеш уникални хора и таланти, които след това много по-лесно остават при теб. Културата се изгражда трудно, защото трябва първо да погледнеш в огледалото - ако искаш да изградиш добра култура, първо трябва да започнеш от себе си. Трябва да имаш малко по-високи изисквания към себе си, отколкото към другите хора и това да прави всеки един човек, който има някаква власт, давайки пример на останалите.

Грижат за клиентите е другия ключов елемент. Това е нещо, което няма как да объркате. Това беше част от културата ни и то на всички нива на работа. Нужно е и да се вслушваш в клиентите си.

В България има много компании с хубава култура и хубави ценности, но истината е, че те по-скоро функционират на самодостатъчен принцип и не държат да бъдат забелязвани. Това, че аз и други като мен излизаме на сцена и споделяме за нашите успешни истории, организационна култура и ценности, не е, за да се хвалим пред света, а за да споделим част от нещата, които са ни помогнали, които работят, за да запалим други компании да взаимстват добрите практики от нас. А след това да създадат, да излязат и да разкажат своите успешни истории.

Въпрос от публиката: Разкажете и за някоя случка от детстсвтото, която е оставила значителен отпечатък у Вас и Ви е мотивирала да действате по определен начин или в конкретна насока.

В: Баща ми работеше във Вашинготон и една вечер бяхме поканени от хазяите ни там. Мъжът беше изключително успешен адвокат и имаше четирима сина между 16- и 21-годишна възраст, които или учеха в топ университети или кандидатстваха за такива. Всички те изкарваха сами парите за образованието си като работеха в Pizza Hut, Burger King и всякаква подобна неквалифицирана работа, което на мен ми изглеждаше абсолютно нелогично и не можех да разбера този модел на възпитание. В България моделът на отглеждане на деца е родители, баби, дядовци, дават абсолютно всичко за да улеснят децата си във всеки един етап от живота им. Случката във Вашингтон ми помогна да разбера модела на възпитание, който моите родители прилагаха и за мен - да не получавам нищо даром, а да трябва да си го заслужа. Това ми е дало страшно много неща, защото нито родители, нито света са ти длъжни за нещо. И тогава много повече се радваш на всичко постигнато, защото то е продукт на собствените ти усилия.

Т: Какво би се радвал Телерик Академията да възпита у младите - кои са способностите, които ще им трябват за следващите години?

В: Колкото и да учиш едно дете или млад човек, който е на път да стане професионалист, на технически умения, не можеш да заместиш петте или десет години опит. Това, което можеш да направиш обаче е да създадеш определени ценности в учещия - да има желание за учене през целия живот, да има желание да се развива, да черпи опит от другите, да работи в екип, да бъде упорит и да не се предава лесно. Това много помага на подрастващите да се изградят като личности и топ професионалисти през годините. И това са хората които много бързо постигат неща, а техническите умения са просто инструментариума, без който не може.

Т. Ако имаш избор между следните две неща: една от компаниите от портфолиото ти да стане едномилярдна или Телерик Академи да може да бъде във всеки град в България, кое от двете би предпочел да се случи?

В: Да имам едномилярдна компания, защото тогава ще имам средствата да пренеса Академията във всяко село.

Гореща новина от стартъп екосистемата е това, че след вложени общо 12 млн. евро в над 115 финансирани стартиращи компании от Централна и Източна Европа, вторият фонд Eleven е вече факт, а ти се присъединяваш към екипа на досегашните партньори. С какво е по-различен новия Eleven?

В: Това е голяма еволюция, има и много научени уроци от първия фонд. Сега фондът е изцяло с частен капитал - нещо, което тук не е правено с early stage инвестиционните инструменти; търсим много по-активни инвеститори, които да ко-инвестират в последствие в компаниите; също така, този тип финансиране досега е бил математически модел с голяма смъртност на компаниите, където всичко е като производствена линия с бачове и много еднотипен подход към всички компаниии, което ние ще променим. В новия фонд компаниите, в които се инвестира са доста по-малко на брой, търси се по-малка смъртност, по-оформени идеи и много повече активна работа с тях, и то индивидуална, за да достигнат тези компании до етап, в който те са много по-интересни и потенциално биха могли да привлекат инвеститори като LAUNCHub, които са по-нататък по веригата.

* Leader Talks са ежемесечни срещи с доказали се професионалисти и лидери в своята сфера, които са насочени към всички, интересуващи се от темата за лидерството. Основната цел на проекта е да говори открито и в човешки разговор за опита, живота и професията на всеки LeaderTalker. Проектът създава среда, в която хората могат да намерят и приемат свое индивидуално разбиране за лидерство, като всеки месец предлага различна гледна точка към темата, предадена през формата на Leader Talks.

 

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/YdoV

Повече информация за Кремена Деспинова

Кремена Деспинова
Организационен лидер в Асоциацията на българските лидери и предприемачи | Бъдещ основател на първата ферма за ядливи насекоми в Източна Европа | Завършила Маркетинг и Международен бизнес в УНСС | Специализирала предприемачество в Бабсън Колидж, САЩ

3 коментара

  1. Самый интересный ресурс для встреч. Именно тут вы по-любому найдете себе друга или подругу – хоть на одну ночь хоть на всю жизнь! далее вот wwhnl.tk

  2. Все эти „бинари-клубы“ с их „секретными стратегиями“ просто паразитируют на идее бинарных опционов, создавая стену лжи, через которую простому человеку очень трудно пробиться… Вам очень повезло, что вы нашли этот сайт! подробнее вот o6oow.tk

  3. ВЫ можете заработать на то, о чем мечтаете! Это доказанный факт! И это действительно работает. Никаких лохотронов. Все по честному! далее тут n9r7j.tk

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*