Начало / Новини / iDeistvai – Академия за ученици-предприемачи
iDeistvai – Академия за ученици-предприемачи

iDeistvai – Академия за ученици-предприемачи

2 мин

Как се роди идеята

Преди точно 56 дни един малък екип от социални предприемачи се събра, за да даде своя принос за положителна промяна в българските училища. Проблемите в родното образованието са много, но за да бъдат наистина ефективни младите доброволци решиха да се концентрират върху един конкретен проблем - демотивацията и неувереността на учениците в малките населени места. Голяма част от тези ученици не желаят и не вярват, че има смисъл да продължат образованието си след седми клас в по-добро училище. Повечето нямат идея с какво искат да се занимават или в каква насока да се развиват като личности. Екипът стига до заключението, че ако тези ученици получат информация и по-голяма яснота за възможностите пред тях, както и частица вдъхновение - то това би им дало увереност, че имат нужния потенциал и са способни да реализират мечтите си. Така се ражда проектът „Идействай“ – академия за ученици-предприемачи.

Програмата

Академията продължава пет дена, в рамките на които лектори предават знанията и опита си в сферите – бизнес предприемачество, социално предприемачество, маркетинг и проектен мениждмънт. Още в първия ден класът бива разделен на два отбора, като всеки един от тях има свой ментор. Със собствени сили и насоките на менторите си те трябва да открият проблем, решението му, да го представят и да реализират идеите си. Освен сериозна, в програмата е предвидена и забавна част за всеки един от дните. Накрая всички ще преживеят заедно вълнуващо пътуване.

Пилотният проект вече тече. Той се случва в защитеното 202 ОУ „Христо Ботев“ в с. Долни Пасарел. Лекторите в това издание на академията са Петър Шарков (предприемачество), Мирослав Джоканов (проектен мениджмънт) и Даниела Тодорова (маркетинг). С това се цели учениците да получат универсални знания и умения, които да прилагат и, но и не само в осъществяването на проектите си. Ментори на двата отбора са Георги Гоцков (учител по математика на „Заедно в час“) и Калоян Попов (учител по природни науки на „Заедно в час“). Учениците вече генерират идеи, а в събота ще бъдат първите им pitch-ове. Краят на академията ще бъде началото на реализирането на проектите им. А приключението, което ще споделят, ще ги отведе в Копривщица.

Можете да следите развитието на „Идействай” тук.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/PbeD

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*