Начало / Интервюта / Лидерството през очите на икономиста Георги Стоев
Лидерството през очите на икономиста Георги Стоев

Лидерството през очите на икономиста Георги Стоев

4 мин

Георги Стоев е основател и управляващ съдружник в Industry Watch – изследователска и консултантска компания с фокус върху макроикономическото развитие и икономическата политика. Сред най-важните аналитични продукти, разработени от Георги Стоев и екипа на Industry Watch са Редовния доклад за цената на труда, Богатството на домакинствата, Инвестиционна дестинация Пловдив. Той също е част от кръга икономисти, които през последните 15 години упорито настояват за ниски данъци и свиване на държавното присъствие в икономиката. 

Здравей, Георги. Можеш ли да ни обясниш, накратко, каква е ролята на предприемача в икономиката на една държава?

Не само за икономиката, но и за цялостното развитие на обществото, ролята на предприемача е ключова. Няма да е смело да кажем, че без предприемаческата енергия и дух другите ресурси (земя, труд и капитал - както традиционно се изброяват) ще бъдат почти безсмислени за човешкия прогрес.

А какъв е образът на предприемача в България?

Различни изследвания сочат, че обществото има смесени чувства към предприемачите. Хората изглежда не разбират съвсем точно както е предприемаческото действие, и често го смесват с поведението на “политическите играчи” (рент-сиикъри), рентиери, самонаети и хора на свободна професия. Оптимистичният поглед към това е, че все пак обществото постепенно започва да разграничава различните форми на икономическо поведение и лека полека започва да оценява приноса на предприемачите.

Какви качества, според теб, трябва да има един добър предприемач?

Не съм от хората, които имат готова рецепта за успешно предприемачество. Нито пък считам себе си за “специалист по предприемачество”. Има доста литература, която откроява различни черти на успешните предприемачи. Повечето се фокусира върху успешните примери. Аз бих посъветвал да учим уроци от провалите - собствени и на другите около нас.

Важни ли са лидерските качества за един предприемач, да бъде успешен?

Добрият лидерски стил помага, макар че според мен не е задължително условие за предприемаческия успех. Това по-скоро са качества задължителни за управителите на компании, а не толкова за иноваторите и предприемачите.

Какво е лидерството за теб?

Преди всичко създаване на подходящи условия всеки в екипа да е все по-продуктивен и да се чувства уверен и щастлив от своята продуктивност. Смятам, че е грешка да изискваме от екипите да бъдат безсмислено заети с часове труд. Напротив - аз съм щастлив, когато с по-малко часове труд, постигаме резултатите.

Ти си (съ-)основател на курса по предприемачество за ученици „Предприемачът като откривател“. Може ли да ни разкажете малко повече за него и какви са бъдещите планове?

"Предприемачът като откривател" е образователен курс - въведение в икономиката и бизнеса, разяснени през призмата на човешкото действие. Курсът е безплатен и е подходящ за ученици на възраст над 15 години. Разглеждаме основните икономически принципи, както и факторите за успех на бизнеса. Учебният процес се базира главно на казуси, игри, примери и дискусии. Подробните обясненя са в учебника на Марк Сванепул "Основи на икономиката и бизнеса" (БГ издание на Institute for Market Economics и Фондация Бауерзакс). Нашите планове са да предлагаме курса и в други градове, като за момента имаме заявен интерес от колеги от Варна, Велико Търново и София.

Колко важна е ролята на лидерите за развитието на младите предприемачи?

Изключително важна, ако съдим от нашия опит от курса за ученици. Кръгът на менторите към курса свързва учениците с изявени лидери - техният пример, мотивационни лекции, посещения в предприятия са най-обичаната част от тази образователна програма. Младите хора имат нужда от примери, и то не само от сферата на спорта и забавленията.

По какъв начин младите хора в България могат да развият своя пълен потенциал?

Училищните програми са в ущърб на младите. Колкото по-бързо разберат това децата и родителите, толкова по-бързо ще се ориентират в алтернативите за придобиване на ценни умения за успех в бизнеса и живота. Най-важно е да не губим и да не убиване вроденото любопитство у децата, стремежа към новото и към неизвестното.

Какъв съвет би дал на читателите на Leadership.bg?

Да не се предават никога. Всеки провал е добър урок. Всеки успех трябва да бъде източник на вдъхновение, което да споделяме.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/stoeff

Повече информация за Петър Дяксов

Петър Дяксов
Бизнес и социален предприемач, мениджър и специалист по дигитален маркетинг. Той е основател и управител на IT фирмата Tendrik, която предлага цялостни решения за бизнеси онлайн. През свободното си време, той активно се занимава с организирането на различни обществени и социални инициативи, като вицепрезидент на JCI Bulgaria. Той също така участва в провеждането и воденето на много обучения и семинари за предприемачество, маркетинг и личностно развитие.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*