Начало / Статии / Житейски хакове / Как да спрем да се оплакваме, че нямаме време
Как да спрем да се оплакваме, че нямаме време

Как да спрем да се оплакваме, че нямаме време

6 мин

Една от характерните черти на съвременния млад лидер е, че е безкрайно амбициозен. През деня той се раздава на 100% в работата, защото трябва да се бори и състезава в условия на безмилостен пазарен свят. Също така младият водач работи яко, защото знае че трябва да дава добър пример на своите колеги (иначе какъв лидер е изобщо). Вечер същият развива духа и личността си чрез доброволчество, неформално образование или посещаване на експертни събития, от които черпи вдъхновение и важни запознанства. Уикендите на младия откривател не са никак по-малко натоварени - тях той оставя за домашни задължения, посрещане на семейни отговорности и/или пътувания из страната и чужбина. Отгоре на всичко това младият самурай успява да заделя време и за поддържане на добра физическа форма, защото както са казали древните гърци "Здрав дух в здраво тяло (вирее)".
Най-вероятно изпускам още редица дейности, характерни за съвременния лидер, но тенденцията е ясна:

На младия лидер и 24ч в денонощие не са му е достатъчни!

И аз, позволявайки се нескромно да приема, че попадам в тази тъмна категория на млади кариеристи, ще споделя какво направих, за да удължа денонощието си с цели 3 часа.

1) Излез от социалните мрежи (Печалба: 60 мин)

Направих си експеримента да замеря колко време "губя" в присъствие в социалните мрежи. Под социални мрежи разбирам - Facebook, Twitter, Instagram, Skype, мейл групи. Оказа се, че 60 минути на ден отиват в четене на маловажни мейли (бюлетини, СПАМ), четене на вицове или дискутиране на горещи теми в скайп чатове и фейсбук страници. Излязох от всички скайп групи, изтрих се от маловажните мейлинг групи, махнах си абонамента от всякакви бюлетини. Спрях да чета фейсбук. Давам си 2 пъти х 10 мин (сутрин като стана и вечер преди лягане) .... и рай!  Осезаемо по-продуктивен съм. 60 минути напред! 🙂

Да, социалните мрежи ни помагат да сме в крак с последните новини от света, да поддържаме връзка с приятели и семейство от други градове/държави, но струва ли си наистина времето, което им отделяме. Мисля, че е настъпил моментът ударно да редуцираме времето, което прекарваме в тях. Хора, сериозно, затворете фейсбука - нищо фатално няма да се случи, ако цял ден не влизате в него. Няма проблем, ако не отговорите на някое съобщение цял ден (ако е толкова важно, ще звъннат по телефона). Няма жизненокритични системи, които да спрат да работят в следствие на вашия бойкот. Инвестирайте времето си разумно в нещо по-ценно!

2) Наеми си чистачка (Печалба: 60 мин)

Честно ви казвам - това е една от най-добрите инвестиции, които съм правил. Една чистачка струва 30лв/седмица. В замяна тя идва у дома ти веднъж седмично и ти пере дрехите, простира ги, прибира ги от простора, глади ги, подрежда ги по шкафовете. Мие ти обувките. Изхвърля ти боклуците, навива ти зарядните и другите кабеляци, които се търкалят из целия дом. Чисти и подрежда цялата ти къща. Сменя ти чаршафите и спалното бельо. Дори, ако имате като моята страхотна чистачка (Искрето), ще имате късмета да може да и делегирате и някои дребни домашни ремонти (монтира вратата на шкафчето, залепи едни уплътнения на шкафа и т.н.).

Тук по-старото поколение мъже ще кажат "Гледай го тоя келеш - една врата на шкафа не може да монтира!" :). Но в своя защита държа да отбележа, че всичките изброени дейности могат да се свършат и от мен, но вместо това аз предпочитам да инвестирам времето си в работа, която носи по-висока добавена стойност (като например да пиша софтуер).
Накратко, срещу едни 30лв/седмица (4лв/ден) Искрето ми спестява сумарно около 7ч работа - иначе казано по 1ч/ден. Страхотна инвестиция!!

3) Отивай 1 час по-рано на работа (Печалба: 30мин)

Ако живееш в София това ще ти спести ужаса да шофираш или да се движиш с градски транспорт в пиковите часове. Аз примерно вече излизам от дома си преди 8ч и по този начин "печеля" по 30 минути средно на ден от не-висене в трафик. Някои колеги на работа пък идват към 10ч - отново поради същата причина. Разбира се, този съвет не е приложим за всички ситуации и работни позиции, но ако имате някаква минимално гъвкавост в работното време, не му мислете - спестете си главоболията на пиковите часове.

4) Ставай рано (Печалба: 30 мин)

Чудели ли сте се защо възрастните хора си лягат рано и стават рано? Аз мисля, че вече имам отговор на този въпрос. Преди лягах късно (към 1ч) и спях по 7ч и 30 мин-8ч. Сега вече ставам рано - в 7:00ч, спя по 7ч (по-малко от преди), но се чувствам пак добре. Този феномен си го обясних със следните две наблюдения:
- вече спя предимно в тъмната част на денонощието, съответно сънят е по-качествен (опитайте да спите 8 часа на светло, да видите, че няма да ви се получи);
- вече спя в по-тихата част на денонощието (сутрин след 7ч започват да минават боклукчийските камиони, започват да хвърчат коли по булеварда и т.н.);

Има куп други причини да ставате рано сутрин - можеш да свършиш досадни задачи, за които през деня никога не остава време; също така сутрин се работи много приятно в тиха и продуктивна обстановка, тъй като няма кой да те разсейва... Каквото и да мислите за ранното ставане, знайте че това е една от общите характеристики на всички световни лидери и известни предприемачи. До преди да я тествам лично, аз също бях скептичен и не разбирах защо хора като Гай Кавазаки, Барак Обама и Елън Мъск стават сутрин в 5ч. Сега вече знам за какво богатство от времеви ресурс иде реч.

Та каква е равносметката - с 4 простички съвета и инвестиция от 4лв/ден може да удължите активната част от деня си с цели 3 часа!

Ако имате други съвети към младите болни кариеристчета като мен, моля оставете един коментар под публикацията. Благодаря ви и нека здравият дух и здравото тяло на древните спартанци бъде с вас! 🙂

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/notime

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

2 коментара

  1. Щом е лидер,да си организира времето САМ!!
    Когато сам не се справяш,не си никакъв лидер!!Това се вижда из обявите:Търсим сътрудник,да ни организира времето!! 😀

  2. Stefan Kovachev

    5) Напусни работа (Печалба: 540 мин)

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*