Начало / Статии / Менторство / ABLE Ментор – програмата, която ще те изстреля на върха на твоята кариера
ABLE Ментор – програмата, която ще те изстреля на върха на твоята кариера

ABLE Ментор – програмата, която ще те изстреля на върха на твоята кариера

4 мин

Пред всеки ученик във финалните класове на гимназията стои въпросът „А оттук накъде?“. Вероятно в главата си вече порасналите деца имат най-различни представи за това как ще изглежда бъдещото им работно място, какви ще са задълженията и отговорностите им. Тези представи обаче не винаги отговарят на реалността. Подрастващите могат да се съветват с родители или учители, но те не винаги са най-правилните хора за тази работа. Мнозина се обръщат към приятели и познати, развиващи се в избраната от тях сфера, но не всеки има щастието да познава човек със сходни интереси. В такъв случай кой въвежда учениците в сложния свят на кариерното развитие, кой може да им обясни предимствата и недостатъците на бъдещата им професия? За щастие, вече има кой и това са героите на програмата ABLE Ментор.

ABLE-Mentor_LOGO_FINAL_24.09.20141

Тя свързва ученици от 10-ти и 11-ти клас с успешни млади професионалисти и ги изправя пред общи предизвикателства. В процеса на работа учениците имат възможност да придобият важни умения, които не се преподават в училище (анализ на информация, формална и неформална комуникация; презентиране на идеи; формиране на идея, анализ на устойчивостта, планиране, управление на времето и много други). Учениците се запознават с други интересни млади хора, обединяват се по интереси и преживяват незабравими моменти заедно.

Ментори са всички хора, които са завършили втори курс в университет и имат желание да дарят част от времето си за развитието на следващото поколение. Те кандидатстват за одобрение в програмата и след като преминат подбора вече се превръщат в активни участници в програмата. Едно от най-големите предимства на ABLE Ментор е, че си има обучители във всички сфери „от литература до ядрена физика, от изкуство до икономика“, както казва един от създателите на ABLE Ментор - Асен Георгиев.

13040949_1199374213436827_1785349552104633025_o

А какво представлява самата програма? Менторите не изнасят уроци, какъвто е училищният модел. Те служат за пример на своите ученици. Помагат им като ги насочват. Те са по-скоро приятели, отколкото ученик и учител. Всеки сезон на ABLE Mentor продължава 3 месеца. В него (в София например) участват около 45 екипа (45 ученици + 45 ментори). Всеки екип работи самостоятелно през 3-те месеца, но е задължен да присъства на 3 основни събития - откриващо, междинно и финално, където комуникират с останалите екипи, представят идеите си, дават обратна връзка и т.н. В ABLE Mentor учениците придобиват много и различни умения, но едно от най-важните е да успяват да различават проблемите около тях и да мислят решения за тях. Най-хубавото на тази програма е не само индивидуалния подход, който предлага, а и това, че тя е напълно безплатна.

Ако си ученик от 10-ти и 11-ти клас в София, Варна, Бургас, Благоевград, Враца, Казанлък и Пловдив може да кандидатстваш за следващия сезон на програмата, който започва през октомври или началото на ноември. Кандидатстването става на сайта на ABLE Ментор, където учениците трябва да попълнят въпросник и да отговорят на един специален въпрос, който им се зададе.

able_mentor-varna_OE8IcIWY

Подборът се извършва от екипа на ABLE Mentor.

Той се състои от няколко много приятни, лъчезарни и предприемчиви млади хора, членове на Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Всъщност благодарение на Илияна Лазарова, Иконом Филипов, Натанаил Стефанов и Слав Денякин още през 2012 г. идеята за ABLE Ментор започва да се превръща в реалност. Формалните проектни лидери към момента са Алекс Ангелова и Асен Георгиев. Самите те споделят, че „ABLE Mentor е уникално преживяване, разработено изцяло от неговия екип. Програмата дава на учениците увереност и възможността да попаднат в жизнена и енергична среда от млади хора.

12832417_1168283923212523_6262579259687809852_nFB_IMG_1465039102961

Техните думи се потвърждават и от категоричните резултати. До момента програмата е събрала над  1000 души – ментори и ученици от цялата страна. Между 90 и 95% от учениците завършват програмата успешно и продължават бързо да се развиват в избраните от тях сфери. ABLE Mentor цели да бъде все по-полезна програма за учениците и менторите, да развива своето общество от млади и будни хора и да постигне присъствие във всички областни градове на България. Записването за сезон 6 е отворено и в момента, а самият сезон ще започне в края на октомври или началото на ноевмри.

Затова не чакай последния момент, а грабни своя шанс да се изстреляш бързо към върха на мечтаната кариера!

                                          ablevarna1_82fa9ac3

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/bXC5

Повече информация за Нанси Борисова

Нанси Борисова
Казвам се Нанси Борисова и съм студентка в първи курс във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Увертюра към журналистическата ми кариера е групата за неформално образование по журналистика клуб “Медии” в родния ми град Монтана. Започвах да пише и публикувам в местните медии още на 16 г. Печелила съм призови места в над 30 национални конкурси за есе, участвала съм в доброволчески акции, конферирала съм концерти, и съм водила кръгли маси. От ноември 2016 г. съм стажант в сайта на Дружеството на ООН в България. Публикациите ми в тази медия са по теми, свързани с околна среда, екология, климатични промени, здраве, възобновяеми енергийни източници и проблеми на ЕС

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*