Начало / Статии / Менторство / 7-те навика на високоефектините тийнейджъри: Първи стъпки в изграждането на успешния характер
7-те навика на високоефектините тийнейджъри: Първи стъпки в изграждането на успешния характер

7-те навика на високоефектините тийнейджъри: Първи стъпки в изграждането на успешния характер

5 мин

Вие сте тийнейджъри, които тепърва навлизат в дебрите на живота? Е, тогава пред вас несъмнено стои един въпрос, който звучи доста страховито – „Какви са възможностите ми за развитие оттук нататък?“. Не се притеснявайте, нищо не е толкова страшно, колкото изглежда или поне със сигурност няма да бъде, ако откриете правилните хора, които да ви насочат в океана от възможности. Такива са експертите, организиращи семинара „7-те навика на високоефективните тийнейджъри“.

А вие искате ли да умеете да бъдете високоефективни?

Те ще ви научат как да поемете контрол върху живота си, как да определяте своите ценности и кое е най-важно за самите вас, как да подобрите взаимоотношенията си с вашето семейство, приятели и съученици и не на последно място, как да повишите вашето самочувствие и самоуважение. Ако мечтаете да се научите да взимате разумни решения или да оценявате и приоритизирате задачите си, то семинарът е точно за вас. Никой няма да ви кара да заучавате математически формули или да рецитирате стихотворения. Целта на обучението е да изгради у вас умения за изслушване и комуникация с околните, за грижа за себе си и самоусъвършенстване, както и за поддържане на баланса между училище, семейство, приятели и т.н.

img_0749

Плаши ли ви скуката?

Спокойно! „7-те навикана високоефектините тийнейджъри“ не е типичният безинтересен семинар, на който майка ви или баба ви ви е изпратила. Той е изключително интерактивен. Забравете за преподаването, тук просто се разказват истории и се задават въпроси. Дава ви се възможност сами да стигнете до изводите, чрез които да усвоите полезните навици. Игрите са задължителна част от семинара, а презентациите ще са по-близки до вас от всякога... И нещо много важно – шегите в групата никога не свършват!

Най-голямото конкурентно предимство на семинара според неговия фасилитатор Христо Христозов е, че е базиран върху едноименната книга на Шон Кови, син на Стивън Кови – авторът на „7-те навика на високоефективните хора“, едно от водещите четива за бизнес в света. „7-те навика на високоефективните тийнейджъри, от своя страна, е опростена нейна версия, ориентирана към младежи и съобразена с техните проблеми.  Тя е преведена на над 15 езика, включително и на българси език и са продадени над 3 милиона копия от нея.

„Става дума за обучение, което е цялостна система за лидерство и лична ефективност, която се базира на универсални принципи. Т.е. приложима е във всички сфери на живота и подпомага тийнейджърите в различните им роли – в семейството, в училище, сред приятелите, както и в личностното им усъвършенстване.

img_0760

Ние пък бихме добавили, че страхотният екип, който се грижи за обучението на тийнейджърите по време на семинара, също далеч не е за подценяване. Той е съставен от млади и силно ентусиазирани хора, които насочват своите усилия изцяло към преподаването и създаването на млади и успяващи личности. Ето какво споделя Христо Христозов за своята мисия като фасилитатор (от думата facilitate – улеснявам, подпомагам; rолята на фасилитатора е да води разговора, да задава въпроси, да илюстрира с примери):

„Държа да науча тийнейджърите, че имат силата да избират своето бъдеще. Че успехите са плод на съзнателни усилия. Че взаимоотношенията им с техните родители, учители, приятели се основават на доверие, а доверие се гради когато действията им отразяват същинските им намерения. С други думи, основна цел за мен е те да подложат на съмнение установените модели на мислене и поведение. Да формулират за себе си ценности и визия, които ги вдъхновяват и да имат дисциплината и куража да ги отстояват ежедневно. Да знаят, че винаги има по-добър начин, ако искрено решат да го търсят.

Аз също искам да участвам! Кога и как?

img_0811

Тийнейджърите могат свободно да участват в семинарите. Записването става на мейла и телефона, които са обявени в сайта (http://www.franklincovey.bg/edu/) - там са и предстоящите дати. Не бива да се притеснявате, ако сте изпуснали записването, защото постоянно се обявават нови дати. Желаещите да се включат в семинара нарастват с всеки изминал ден. Неслучайно преди няколко месеца финалистите от програмата ABLE Mentor също се възползваха от възможността да научат кои са 7-те навика на високоефективните тийнейджъри. (Повече за програмата можете да откриете на нашия сайт J ). Младежите споделят, че семинарът е полезен в дългосрочен план, защото не залага на сухата материя, а чрез истории и практика спомага за изграждането на полезни навици за цял живот.

img_0871

Като за финал питаме основния помощник на тийнейджърите по време на семинара – Христо Христозов, кой все пак е най-важният навик, който подрастващите могат да придобият по време на обучението. Все пак живеем в много динамични времена и качествата, които днес са ни били полезни, могат да ни навредят утре. Ето какво ни каза г-н Христозов с усмивка – „Може би най-важният и най-необходимият навик е Навик 4: Мисли „Печеля-Печелиш“ – навикът на взаимното уважение и взаимната полза. Това е навикът, който предполага да можеш да отстояваш себе си, но и да уважаваш другите. В международната Oxford Leadership Academy казват: „В лидерството характерът е по-важен от стратегията.“ Целта на семинара е именно това – да изградят устойчив характер, защото той се проявява навсякъде и е определящ за личния и междуличностния успех.“

А вие, ако смятате, че вашият характер също има нужда от доизграждане, побързайте да се запишете още за следващия семинар „7-те навика на високоефективните тийнейджъри“, а до тогава помнете, че посееш ли мисъл, ще пожънеш действие, посееш ли действие, ще пожънеш навик, посееш ли навик, ще пожънеш характер, посееш ли характер, ще пожънеш съдба.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/0k0T

Повече информация за Нанси Борисова

Нанси Борисова
Казвам се Нанси Борисова и съм студентка в първи курс във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Увертюра към журналистическата ми кариера е групата за неформално образование по журналистика клуб “Медии” в родния ми град Монтана. Започвах да пише и публикувам в местните медии още на 16 г. Печелила съм призови места в над 30 национални конкурси за есе, участвала съм в доброволчески акции, конферирала съм концерти, и съм водила кръгли маси. От ноември 2016 г. съм стажант в сайта на Дружеството на ООН в България. Публикациите ми в тази медия са по теми, свързани с околна среда, екология, климатични промени, здраве, възобновяеми енергийни източници и проблеми на ЕС

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*