Начало / Статии / Емоционална интелигентност / 5 стратегически способности, влияещи върху емоционалната ни интелигентност
5 стратегически способности, влияещи върху емоционалната ни интелигентност

5 стратегически способности, влияещи върху емоционалната ни интелигентност

6 мин

Цялата информация към мозъка идва чрез нашите сетива и когато тази информация е предимно стресираща или прекалено емоционална, инстинктите ни взимат контрол над тялото и ограничават способността ни да мислим рационално и да вземаме правилни решения. Следователно, за да имаме достъп до по-широк спектър от възможности при процеса на вземане на решение, ние трябва да владеем емоциите си.

За да подобрите своята емоционална интелигентност, вие трябва да разбирате и управлявате своите емоции. Това може да се постигне чрез разработване на няколко ключови способности за контролиране  на огромното напрежение.

Емоционална интелигентност (EQ​​) се изгражда чрез намаляване на стреса, увеличаване на концентрацията и поддържане на стабилна връзка със себе си и другите. Тя може да се постигне като се научат и овладеят по-долу изброените 5  ключови способности. Първите две са от съществено значение за контрола и управлението на огромното напрежение, а последните три значително подобряват начина на комуникация.

1. Способност за бързо овладяване на стреса

Високите нива на стрес могат да „смажат“ ума и тялото ви . За да предотвратите това, трябва да „разчетете“ правилно  ситуацията -  поемете си въздух, опитайте се да погледнете ситуацията като страничен наблюдател и анализирайте собствените си чувства и нужди. Способността бързо да се успокоите  и  да облекчите стреса  ще ви помогне да останете балансирани, съсредоточени и в пълен контрол върху реакциите си без значение какво ви предизвиква.

2. Способност да разпознавате емоциите си и да ги контролирате

Способността да осъзнавате ясно емоциите си в даден момент и как те влияят на вашите мисли и действия е ключът към разбирането на себе си и запазването на спокойствие  и  концентрация  в напрегнати ситуации.  Много хора са откъснати от своите емоции, особено що се отнася за такива като гняв, тъга, страх и радост.  Откъсването може да бъде резултат от негативни преживявания в детството, което е довело до това с времето да сте се научили да изключвате чувствата си. Но въпреки че ние можем да изкривим, отхвърлим или замразим нашите чувства, ние не можем да ги отстраним. Те са все още там без значение дали сме запознати с тях или не. За съжаление, при липса на емоционално съзнание ние не можем да разберем напълно нашите собствени мотиви и нужди и да общуваме ефективно с другите. Трябва да установите първоизточника на емоциите си, за да можете да прецените вида на емоциите си. Това най-лесно може да стане като си задавате въпроси като - "Защо съм ядосан/щастлив?", "Как ми влияе това?", "Мога ли да превъзмогна себе си и да не се поддавам на тази емоция?". Неизменна част от емоционалната интелигентност са аналитичното и критичното мислене, които трябва да се превърнат във вашите "верни приятели".

 3.  Способност за владеене и използване на невербална комуникация

За да бъдете добър комуникатор, се  изисква нещо повече от вербални умения и способност да се справяте със стреса. Това, което казвате, често е по-маловажно от това как го казвате и от значението на другите невербални сигнали, които изпращате - жестовете , които правите, начинът, по който седите, колко бързо или колко силно  говорите, колко близо стоите. С цел да задържите вниманието на другите и да изградите ефективна връзка и доверие,  трябва да  контролирате езика на тялото си  Също така трябва да бъдете в състояние точно да прочетете и да отговорите на невербалните сигнали, които другите хора ви изпращат.

Тези съобщения не спират в момента, в който някой спре да говори . Дори когато си мълчите, вие все още комуникирате чрез тялото си. Помислете за това, което се предава невербално, за скритото послание на мимиките и жестовете ви. Дали това, което казвате, отговаря на  това, което чувствате, и как го предавате на събеседника си. Ако вие настоявате, "Аз съм добре ", докато стискате зъби и отмествате погледа си встрани, тялото  ви сигнализира обратното. Затова трябва всекидневно да упражнявате невербалното си поведение. Най-лесният начин е да застанете близо до огледало или рефлектираща повърхност докато разговаряте с някого и да наблюдавате реакциите си в процеса на комуникация. По този начин ще можете да прецените дали невербалните ви сигнали отговарят на това, което казвате, и ще имате възможност да ги контролирате. Така с времето ще се научите изцяло да владеете езика на тялото си.

4. Способността да използвате хумора като средство за справяне с предизвикателни ситуации

Хуморът и  смехът са естествени антидоти на житейските трудности. Те облекчават бремето ни и ни  помагат да запазим ясна перспектива за нещата около нас. Един искрен сърдечен смях намалява стреса, повишава настроението и възвръща обратно баланса на нервната система.

Хумористичната комуникация разширява емоционалната ви интелигентност и ви помага:

  • да погледнете на отчаянието и разочарованията от нови перспективи и  да оцелеете в досадни ситуации, трудни времена и неуспехи;
  • да изречете неща, които биха могли да бъдат доста трудни  за споделяне без да се обиди някого.

Шеговитият подход на общуване облекчава умората и релаксира тялото ви, което ви позволява да се презаредите  и да постигнете повече. Затова при следващата ви стресираща ситуация, изолирайте се от негативните мисли за момент и  погледнете нещата отгоре с усмивка, за да осъзнаете, че нещата не са толкова черни, колкото първоначално са ви се сторили.

 5. Способност за разрешаване на  конфликти  по позитивен начин

Разногласията и противоречията са неизбежни в човешките отношения. Двама души не могат да имат едни и същи нужди, мнения и очаквания постоянно. Разрешаването  на конфликти чрез здрави и конструктивни начини засилва доверието между хората. Когато различието в мненията не се възприема като заплаха или наказване, то насърчава свободата, креативността и безопасността в отношенията. Затова гледайте на спречкванията като на благоприятна възможност да упражнявате вашите умения за преговори и да насочите процеса на вземане на решение към такъв, който е най-изгоден за вас.

Тренирайте овладяването на тези 5 способности всеки ден като започнете от ежедневни ситуации –  разговор между приятели или работна дискусия. След време интегрирайте наученото в разрешаването на сложни за вас проблеми и ще осъзнаете, че ситуации, които преди сте намирали за стресиращи и неразрешими, вече не са.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/eq3

Повече информация за Христиана Петкова

Христиана Петкова
Автор на научни публикации в различни конференции и сесии | Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Бакалавър по Публична администрация със специализация по време на международен обмен на студенти в Университета по приложни науки в Прага, Чехия и специализация по Предприемачество в Бабсън колидж, САЩ.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*