Начало / Статии / Менторство / 4 начина да възпитате лидери в организацията

4 начина да възпитате лидери в организацията

3 мин

Можете да си купите професионалисти, но лидери, които да живеят с вашата организация, ще трябва да си възпитате. Ще споделя четири начина как можете да го направите това, давайки личен пример.

1. Влезте в историята

Всяка една организация може да „митологизира” своята същност. Това става чрез истории от нейното минало – специални моменти, които са повратни за нейната дейност. Сещате ли се за такива интересни моменти от вашия опит? Разказването на истории по увлекателен начин е ключово както за предаването на маркетингово послание към външната среда, така и за изграждане на собствен бранд вътре в организацията. Не се старайте да бъдете напълно фактологично коректни, позволете си използването на художествени похвати, за да бъде историята ви по-цветна и запомняща се. Служителите ви няма да цитират годишните финансови резултати, но приключението и трудностите, съпътствали основаването и първата сделка, лесно се разнасят от уста на уста.

2. Живейте визията си

Pandora box„Визия, мисия, цели” – първата глава в повечето учебници по предприемачество. Вариантите най-често са или да прехвърлите тези страници набързо, или да напишете нещо за цвят и да го забутате документите, които нямате време да поглеждате, веднъж влезли в реалния бизнес. Формулировката на визията всъщност се оказва особено важна. Успешните организации не разказват визията си, те я живеят. Във всеки един момент на работа или не, когато празнувате успехите или неуспехите си, не забравяйте, че винаги сте наблюдавани. Истинският лидер живее със своите ценности и не ги загърбва тогава, когато опре до стената.

3. Не пропускайте ритуала

Празнувайте всеки един свой успех. Празнувайте и всеки свой неуспех, от който сте научили нещо. Не го правете сами, а направете колегите си част от това. На подсъзнателно ниво това ги ангажира с организацията и ги кара да се чувстват част от нея. Ритуалите са много по-въздействащи от дългите маси (залегнали в българската народопсихология). Сложете бадж на служителя на месеца или го накарайте да почерпи с домашни сладкиши малкия екип, с който е постигнал голямата сделка. Скоро няма да е нужно да напомняте за този малък ритуал – служителите ви сами ще бъдат двигатели на организационната култура.

4. Обучение за закуска, обяд и вечер

Можете да наемете лидери или да ги изградите сами в организацията си – второто през годините се е доказало като по-евтино и по-устойчиво. Инвестирайте в обучението на служителите си. Но не смилайте всичко на готово – напротив, дайте им всичко необходимо да се развиват и провокирайте тяхното желание да го направят. Бъдете пример за лидерство, споделяйте своя опит чрез лидерски презентации или извикайте външен лектор, който да спомогне за магията в компанията ви. Създайте среда, в която всеки знае „защо” и бъдете сигурни, че той сам ще намери „как”.

“The ultimate competitive advantage of an organization is its ability to build leaders faster than the competition.” - Спомнете си го следващият път, когато се запитате в какво си струва да се инвестира. 

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/Xoqf

Повече информация за Ник Шопов

Ник Шопов
Коуч и ментор с визити в над 30 страни от 2008г. насам | Търсещ пресечната точка между модерните технологии и лидерския потенциал у човека. | Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Софтуерен инженер с опит и фокус в управлението на Business Intelligence проекти

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*