Начало / Статии / Визия / 2 проблема на хората с потенциал – защо още живеем на Земята

2 проблема на хората с потенциал – защо още живеем на Земята

2 мин

През 1969г. екипажът на Аполо 11 стъпва на Луната, през 2004г. се създава социалната мрежа Фейсбук, в края на 2013 човек може да си свали точно 240 различни будилника като Android приложение за своя смартфон.

Хората с потенциал решават тривиални проблеми

Ще дам пример със сферата, в която работя, и ми е най-добре позната – Business Intelligence. Върху огромни обеми информация се прилагат определени алгоритми и данните се трансформират в значеща информация, която да се използва от висшия мениджмънт на организацията. Ако си мислите, че кое да е безплатно приложение за телефона ви всъщност е безплатно, истински ви завиждам за сладката наивност.

При все че Business Intelligence технологиите са все още млади, много скоро информационните гиганти ще знаят повече за вас, отколкото родителите ви или вие самите някога ще разберете. 

Същите тези технологии, обаче, могат да се използват за диагностика и предсказване на нелечими (към момента) заболявания; самообучаващи се роботи, които да стигнат до кътчета на вселената, до които човешкият организъм все още не може; технологии, които да променят образованието из основи и да го направят релевантно чрез ясен фокус върху най-големите все още нерешени проблеми. Не прахосвайте потенциала си за нещо, което е лесно или вече съществува достатъчно добро решение за него.

На хората с потенциал непрекъснато им се повтаря, че имат потенциал

По-големият проблем на хората с потенциал е, че най-често им го казват.

Истината е, че потенциалът не е нищо повече от един балон – или бързо го запълваш с нещо, или бързо започва да издиша.

Вземете младите спортисти например, на които им се втълпява, че имат потенциал, а няколко победи ги карат да се почувстват на върха. Там си и остават – на върха на хълмчето, далеч от Еверест. На хората с потенциал трябва да им се помага да го реализират, да действат. По това ще познаете и истинския лидер – той действа, докато другите говорят. Големите победители не са тези, чиито победи гледате по телевизията, а тези, за чиито битки дори не знаете. Наша отговорност е да променим това.

Гледах по CNN кадри от честването годишнината от смъртта на Кенеди, дал заповедта за изстрелването на Аполо 11. Възрастен мъж се изправи пред камерата и с насълзени очи сподели: „Чувствам се измамен. Обещаха ми Марс, а децата ми получиха Facebook.” Не мога да не се запитам – какво ли ще получат нашите наследници?

72493-mars-comet

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/N3vk

Повече информация за Ник Шопов

Ник Шопов
Коуч и ментор с визити в над 30 страни от 2008г. насам | Търсещ пресечната точка между модерните технологии и лидерския потенциал у човека. | Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Софтуерен инженер с опит и фокус в управлението на Business Intelligence проекти

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*