Начало / Интервюта / 1Hub – coworking пространство, обединяващо хора и бизнеси
1Hub – coworking пространство, обединяващо хора и бизнеси

1Hub – coworking пространство, обединяващо хора и бизнеси

6 мин

Светът вече е различно място. Вие сами го усещате, чувате и гледате навсякъде около вас. Той не е това, което беше преди 10 години. За да ви убедя в това, ще ви дам само един пример. Работното място. Спомняте ли си преди 5-6 години къде сте работили? Вероятно в офис, нали така? Е, днес ситуацията е различна. Днес всеки човек има шансът да избере своето работно място. Дали в офис, дали от вкъщи, а защо не и от coworking space. Не случайно засегнах coworking space, тъй като искам да ви запозная с едно такова местенце, което предлага на своите обитатели прекрасни възможности за работа и забавление.

Решихме да си поговорим с Михаела Савова, която както нейните колеги я определят е „движещата сила на спейса“. Тя, заедно с още няколко души екип, решават да създадат 1Hub.

 

 „1Hub е работно пространство за споделено ползване, физическо изражение на една нова вълна на свободолюбие и желание да си сред хора, в съчетание със споделяне на ресурси и оптимизиране на разходите.“

1Hub предлага уютна среда, възможност за контакти с хора, обединени от една идея, с еднакви интереси и мислене. Coworking space-a стратегически е позициониран до Софтуерния университет. Идеята на създателите на 1Hub е не да създават общността в мястото от нулата, а да обединят и надградят общността, която вече съществува в сградата. Освен 1Hub и Софтуерния университет, в сградата има и други софтуерни компании.

Обитателите на 1Hub пространството са бизнеси от най-различно естество, като: XSSoftware, Crowdio, SoftUni, Fury Studio, Less is More, а също така фрийлансъри, дизайнери, архитекти, бизнеси, свързани с 3D принтиране, с изкуствен интелект и още много други. Нека ви представим и нагледно карта, в която може да разберете колко всъщност са обитателите и тяхното разпределение в coworking пространството: http://1hub.io/Maps/1HUB_Map_Building_2016.pdf.

Идеята за coworking пространството е дошла като продължение на една друга инициатива, зад която седи Михаела, а именно “Hello Tomorrow”, където целта е различни групи хора да се свързват по-лесно. Тези групи хора са съставени от предприемачи, хора на науката, инвеститори. Действието, знанието, инвестицията, финансите в комбинация заедно раждат иновацията.

В България “Hello Tomorrow” съществува благодарение на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) – НПО, промотиращо предприемачеството, лидерството и aктивното гражданско общество.

Coworking spaces е нова тенденция в нашето общество, което решава различни проблеми. Някои от тях са, че ти спестява главоболията да се грижиш за сметки, почистване и т.н. Едно такова пространство ти дава силите и връзките да продължиш да развиваш себе си и бизнеса си. Отварят ти се врати, които никъде няма как да отвориш, събрани на едно място. Какво имаме в предвид? Чрез такова пространство буквално на един стол разстояние може да откриеш дизайнер или IT специалист, които биха ти спестили много нерви, при възникнал проблем в бизнеса ти. Това, което е едно от важните неща за този вид бизнес е общността от хора, с различни интереси, обединени от една идея, а именно развитие. Най-големият проблем, който решава е конвенционалният офис спейс, който в голяма степен е по-скъп и неудобен като локация. Може би ще ви се стори странно, но според Михаела другите пространства не са конкуренция, а точно обратното. Всички споделени места за работа са отворени за партньорства и комуникация помежду си. Всъщност този вид бизнес е тясно свързан с локацията. Конкуренцията на различните пространства са морето, близкото кафе с Интернет връзка, твоят хол, дори и парка.

10349215_497599280444516_7990335500400546986_n

За да се пребори с тази си конкуренция, Михаела и екипът й всеки ден се стремят да покажат и докажат на хората, че работата в едно такова пространство дава по-голяма добавена стойност на клиентите, за сметка на офиса. С работата в coworking space всеки един човек получава атмосфера, контакти с различни хора и бизнеси, различни консултации, събития, игри, мачове, турнири, морета и още много, много други.

Едно споделено пространство за работа показва нагледно развитието на всеки един човек и бизнес, който го обитава. За Михаела това е едно от нещата, които я правят щастлива, да вижда развитието, да вижда промяната на хората, борбата им. За нея това е като един социален експеримент.

„Ситуацията тук е постоянно променяща се. Хората желаят да се развиват и го правят с най-голямо удоволствие. Виждаме как изникват нови и смислени бизнеси, които по един или друг начин променят обществото ни и решават проблемите ни. Идва момент в развитието на всеки човек, в който той решава, че трябва да направи нещо свое и да бъде независим, сам да управлява ценното си време. И въпреки, че човек осъзнава, че със собствен бизнес няма да работи само по 8 часа, а точно обратното 24 и повече часа, то това не го отказва, а го надъхва да даде много повече от себе си.“

1Hub със съдейстието на Junior Achievement са изградили преакселаратора - StarPreneurship, като идеята му е да се срещнат звездите, които дават сияние в споделеното работно пространство. Дава началото си от март месец тази година, където в рамките на 12 седмици, 6 стартъпа са се борили за първото място. Победителите са „Rent a Toy”, които улесняват родителите, отдавайки лего под наем. Идеята на преакселератора е била да разберат дали могат да допринесат реално за предприемачеството в България.

Михаела е на мнението, че стига да искаш да направиш нещо, ще го направиш, където и да си. Тя ни отправи и един съвет: „Избирайте медиите, които ви вдъхновяват и ви показват, че младите хора в България правят нещо за себе си и страната си. Мисленето ни трябва да е в посока градене, а не в посока разрушаване.“

Научете повече за 1Hub в това 360 градусово видео.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/1hub

Повече информация за Габриела Тодорова

Габриела Тодорова
Казвам се Габриела. В момента завършвам висшето си образование със специалности "Масови комуникации и реклама" в Нов български университет. Имам опит в неправителствените организации, в писането на статии, поддържането на социални канали и комуникация с хора. Част съм от екипа на "Международната награда на херцога на Единбург" България. Обичам да пътувам и да посещавам нови и интересни места по целия свят. Активно се занимавам със спорт, фотография и личностно развитие.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*