Начало / Статии / Комуникация / 12 съвета от ТЕД как да говорим и да накараме публиката да ни слуша
12 съвета от ТЕД как да говорим и да накараме публиката да ни слуша

12 съвета от ТЕД как да говорим и да накараме публиката да ни слуша

4 мин

Да споделиш идея и тя да достигне до другите не е така лесно – нещата не се променят веднага. Но колкото повече хора знаят за дадена идея, тя може да ги накара да се замислят – и промени, малки или големи, започват да се случват. От ТЕД са правили списък със съвети, които да ни помогнат да говорим по-добре и по-убедително пред публика.

1. Бъдете себе си без да се извинявате

Не се опитвайте да звучите като най-добрите оратори, които познавате. Най-лошите речи на света са, когато някой се опитва да говори като друг човек, като лектор, когото е слушал преди това. Добре е да се учите от най-добрите, но не е добре просто да ги копирате. Не се опитвайте да вдъхновявате другите. Бъдете себе си.

2. Не правете всичко

Давайте едно по едно.  Да сме ограничени от времето е благословия. В една лекция на ТЕД, на лектора са дадени 9 минути да сподели мнението си за феминизма. „Това беше най-важното за мен упражнение – да зная, че имам само девет минути да кажа всичко, което смятам за важно. И трябваше да си изясня какво наистина ми е важно и искам да го споделя с другите.“

3. Царицата наречена история

Вместо просто да давате информация, по-добре би било, ако предадете информацията като разкажете история. Чрез историите ние преработваме информацията. Чрез тях се запалваме да правим нещата.

4. Събудете сетивата

Когато разказваме история е много изкушаващо да говорим абстрактно, за да се опитаме да достигнем до всички, които ни слушат и гледат. Но съветът е да правите точно обратното. „Говорете точно и бъдете сетивни. Опишете миризмите, вкуса, чувствата, усещането. Интересното е, че хората прехвърлят тази сетивност към собствения си опит.“

5. Внимавайте за силата на числото 3

Три е архетипно число и има причина да е така. Мислете за три, когато излагате аргументи. Ако се опитвате да кажете прекалено много, помислете кои са трите най-важни неща, които искате другите да чуят от Вас.

6. Професионалният жаргон е умряла работа

Доста силно казано, но е така. Ние прекарваме много време в разговори с хора, които са от нашата професионална среда. Но ако говорим на някого, който нищо не разбира и използваме професионален жаргон, това само създава дистанция. Сякаш караме другия да си мисли, „Това не е за мен.“ Съветът е да напишете речта си все едно пишете писмо до някого, когото цените, но който не е от Вашата професионална среда. Подобна гледна точка може да Ви помогне.

7. Изненадайте слушателите си

Дайте им заключение, обратно на очакваното. Хората се изключват, когато мислят, че ще чуят нещо познато. Събудете ги.

8. Бъдете (уязвимия) герой

Хората не искат да слушат за перфектни хора. Но обожават човек, който е намерил своята истина за света от нещата, които са му се случвали. Разкажете на слушателите си за своите недостатъци, рани и дори провали.

9. Направете нещо плашещо преди да говорите

Изкарайте напрежението преди да се качите на сцената. За един от ораторите това означава да си представи, че говори пред група писатели, за които знае, че ще са много критични. „И когато се кача на сцената, не се страхувам толкова.“

10. Сгрешете, докато сте себе си

Премислете отново какво означава успешна реч или презентация. Целта не е да изнесете перфектна реч – перфектното е скучно. Това, което вдъхновява е автентичната личност, която говори със страст за неща, които обича. Качете се на сцената с автентичната си цялост.

11. Направете нещо, което Ви кара да се чувствате гадняр

Човек от публиката пита какво да облече и какъв да е езикът на тялото му. „Облечете нещо, което Ви кара да се чувствате гадняр. Ако са ботуши, сложете ботуши. Ако са остри токчета, сложете обувки с остри токчета.“ А относно как да се движите - както се чувствате най-добре – просто го правете целенасочено. Ако Ви се иска да крачите напред-назад, правете го.

12. Приемете, че не е страшно да Ви е страх

Във времето за въпроси и отговори, човек от публиката пита, как да се вдъхне смелост на онези, които се страхуват да говорят пред публика. „Най-изплашените са тези, които внасят сурова енергия в речите си. Най-големият страх на хората е, че другите ще разберат колко са несъвършени – страхуват се да покажат раните си, страхуват се да не се препънат. Но именно за тези неща се хваща публиката. Работата ни е да насочваме хората да изнасят речи, които са смело естествени.“

Публикуваме текста от blog.ted.com със съкращения и редакция.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/tedtalk

Повече информация за Теодора Димитрова

Теодора Димитрова
Казвам се Теодора. Малко ми е трудно да се представя на белия лист, но ще се опитам. Възрастта си няма да споменавам, защото тя вярвам, че е от значение, ако си сирене. Но все пак има дни, в които се чувствам като старица - без натрупана мъдрост - само с много умора, и други дни, в които сякаш съм на възрастта на децата си (на 5 и на 2 години) – всичко е възможно, интересно и има смисъл. Освен български, говоря още 4 чужди езика, но понякога ми се струва, че не разбирам какво ми говорят политици и някои учители в детската градина на сина ми. Звучи ми на познат език, но не разбирам посланията им, идеите им. Основното ми занимание в момента е да съм майка. Иначе се опитвам да преподавам, да пиша, да снимам... Ако се чудите защо бих писала на място, на което се дискутират качествата на лидерите, причината е проста – просто вярвам, че основата на потенциала за всякакво развитие в човека, и в хубавото и в лошото, се поставя в детството. И се питам, почти постоянно, какво да правя, за да може децата ми да са хора, търсещи, питащи, волеви, щастливи.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*