Начало / Статии / Комуникация / 10 тайни на убедителните оратори
10 тайни на убедителните оратори

10 тайни на убедителните оратори

4 мин

Разбирането на изкуството на убеждаването може да бъде наистина ценен талант, особено в политиката и бизнес сферата. Целта на убедителните оратори е да насочат публиката да постигне някакво действие или да я накарат да приеме мнението им по дадена тема.

Без значение дали изнасяте презентация в заседателната зала, по време на конференция или бизнес среща, овладяването на публиката може да ви донесе усещането за истински триумф.

В тази статия ще представим 11 от тайните на самоуверените говорители, които трябва да следвате, за да бъдете наистина убедителен оратор, независимо дали става въпрос за публични конференции, работни срещи или семинари.

1. Изглеждайте уверено

Да изглеждаш уверен е един от задължителните компоненти на убедителността. Ако говорителят не е сигурен, тогава защо публиката да бъде такава? Добрите оратори винаги изглеждат уверени, държат на контакта с очите, усмихват се и поддържат гласа си гладък и изпълнен със страст.

2. Утвърждавайте личността си

По време на повечето конференции, онова, което кара публиката да очаква с нетърпение историята на оратора, е начинът, по който той е представен. Достатъчни са едно или две въвеждащи изречения, поставящи го в правилната светлина на човек, който наистина има важна информация за споделяне.

3. Осъществявайте контакт с очите

От ранна училищна възраст, винаги са ни учили, че контактът с очите е необходимо условие за успешното представяне пред публика. Обикновено хората очакват от оратора да ги гледа, когато говори. Това води до изграждане на по-голямо доверие между говорещия и публиката.

4. Използвайте емоционални удари

Убедителните оратори започват представянето или речта си с емоционален удар. Още в самото начало на презентацията, те използват декларация, символ, визуален образ, фигура или друг инструмент, който веднага улавя в "лапите му" вниманието на публиката.

Ораторите използват емоции не само, за да спечелят вниманието на публиката, но и за да получат положителен отговор от нейна страна. Мелодраматиният подход е в основата на съобщаването на информацията.

5. Винаги давайте отговор на въпроса "Защо?"

За да накарат хората да се интересуват от темата им, някои умели говорители, започват с предоставяне на отговор на въпроса "защо". Трябва да се знае защо е важно да се обсъди точно тази тема в точно този момент.
Друг често използван стратегически инструмент за убеждаване и влияние е предоставянето на отговори.

6. Винаги говорете със страст по темата

За да бъдете убедителен оратор трябва да имате такава вяра в аргументите си, че каквото и да кажете, да накарате членовете на аудиторията да повярват, че приемането на вашата позиция е за тяхно добро. Говерете така, сякаш нещата, които обсъждате, са от огромна важност - сякаш от тях зависи съдбата на света.

7. Създавайте впечатление, че водите разговор, вместо да изнасяте монолог

Добрите говорители ефективно съчетават откровеният тон с презентацията си и така лесно се създава впечатление за водене на разговор. Водете разговор с публиката вместо да й изнасяте монолог и можете да бъдете сигурни, че ще успеете да създадете едно честно и надеждно възприятие за себе си в съзнанието на хората.

8. Изграждайте чувство на доверие сред публиката

За да установят вяра и да създадат усещане за истина в съзнанието на хората, актьорите например, са напълно ангажирани физически, умствено и емоционално в ролята, която играят или в думите, които говорят.

В заседателната или в конферентната зала, състоянието на говорещия трябва да бъде същото като това на актьора. Колкото по-естествено говорителят вярва в посланието и представя съобщението като истина, толкова повече печели вярата на публиката.

9. Не се колебайте да повтаряте

За да се уверят, че публиката обръща внимание на всичко, което казват, убедителните оратори винаги се опитват да обобщят обсъждането по няколко пъти. В края на разговора, преминаването през различни точки, обхванати в дискусията, ще доведе до по-голяма ангажираност от страна на публиката.

10. Споделяйте своите лични преживявания

За финал: добрият и силно убедителен оратор ще сподели лична ангажираност, опит и перспективи, успоредно с презентирането на темата. Вдъхнете живот на казаното, направете го приятно и така ще спечелите умовете и сърцата на публиката.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/A2VS

Повече информация за Мирена Руменова

Мирена Руменова
Журналист с опит в онлайн медии и телевизии | Автор на публикации, филми и репортажи | Завършва бакалавърската си степен по "Журналистика" в СУ | Неуморим търсач на думи, хора и истории.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*