Начало / Статии / Мотивация / 10 стъпки към успеха
10 стъпки към успеха

10 стъпки към успеха

8 мин

1. Напишете целите си на лист хартия

Казват “Хартията помни, хората забравят”. Когато пишем, премисляме нещата, които записваме няколко пъти, в детайли, мислим дали това е истинското ни желание. Мислим защо искаме да го постигнем. Какви са ползите от него, как ще се чувстваме, представяме си се в крайната ситуация. Това само по себе си е най-силната мотивация, която ни дава сили да следваме целите си.

2. Зачерквайте постигнатите цели

Чувствайте се горди от това да зачерквате своя списък и се стремете към всяко малко маркиране – когато установим какво е това, което искаме да постигнем, трябва да помислим кои са малките стъпки, които да предприемем, за да стигнем до желания резултат. Ако си поставим за цел да зачеркваме всяко едно от тези неща, неусетно ще постигнем по-големите си цели.

3. Използвайте позитивни фрази, когато общувате със себе си и ги изговаряйте високо на глас

Често не осъзнаваме колко негативни неща си казваме и как малко по малко започваме да вярваме в тях. Когато не направим нещо правилно, съвсем “неволно” се изпускаме “Ох, колко съм глупав/а!” или нещо в същия дух. Като че ли сме свикнали да се фокусираме върху неуспехите, вместо да се поздравим и окуражим, когато се справяме добре. Използвайки положителни фрази, когато си говорим, можем да подобрим ефективността и продуктивността си неколкократно.

“Аз мога!”, “Аз ще успея!”, “Колко съм добър/а!”, “Аз съм най-добрият в тази работа!” – звучат ни малко странно в началото, но лека-полека започваме да вярваме в това, което си казваме. Това повишава в пъти увереността ни, кара ни да се чувстваме по-мотивирани, заредени с енергия и желание за работа. Когато изказваме нещата, които си мислим на глас, ги възприемаме напълно и не даваме шанс на негативните мисли да се прокраднат в съзнанието ни. Ако пробваме веднъж може и да си повярваме, може и да не го направим – тайната тук е да не спираме да си говорим позитивно.

4. Разграфете времето си предварително и спазвайте направения график

Времето е нещо, което не можем да върнем назад и което много често губим, без да осъзнаваме колко много ни струва това. Когато разграфим времето си за няколко поредни седмици и си поставим за цел да спазваме всички малки ангажименти, които записваме, сме много по-ефективни. Свършваме много повече неща, приоритетизираме, знаем къде и кога трябва да сме и това ни дава възможност да се подготвяме за всяка ситуация предварително, а не в последния момент. Това ни прави и по-добри лидери – хората следват тези, които имат изградени успешни навици и могат да научат другите как да се справят в различни ситуации, а за това е нужна подготовка.

5. Намерете партньор

Ако сме обещали на някого, когото уважаваме и на когото държим, чието мнение е ценно за нас, че ще свършим дадено нещо, шансовете да не го направим или да го отложим са по-малки. По-лесно е да правиш нещо с партньор – независимо в каква сфера. Затова хората често започват някакво хоби (фитнес, народни танци, ски) в група с други начинаещи. Човек често има нужда от помощ, допълнителна мотивация, оценка, съвет или просто потупване по рамото.
Намерете този, който може да ви окаже нужната подкрепа, който ви допълва професионално или като човек и работете заедно за по-добра ефективност.

6. Поставяйте си постижими цели

Ако искаме да си купим Ферари, а нямаме дори работа и не можем да намерим такава в продължение на няколко месеца е лесно да се обезкуражим бързо и да се откажем от тази идея. Ако, обаче, си поставим малки цели като стъпки към постигане на една по-голяма цел, е по-вероятно да не се откажем. Чувстваме се добре и горди със себе си всеки път, когато правим нещо, което сме обещали да направим.

Ако, вместо да мислим за това, че искаме да си купим ферари и си го поставим за цел, решим да започнем с малки крачки – да подготвим своето CV, да разглеждаме обяви за работа на различни места всеки ден в определено време, да изпращаме своето CV, да потърсим курс за квалификация, да се запишем на такъв и да го посещаваме, да намерим ментор в работата ни, който е по-успешен от нас и който има опит, да се консултираме с него за различни аспекти на длъжността ни, как да станем по-добри в това, което правим – всички тези стъпки са изпълними и малко по малко ще ни доведат до крайната ни цел.

С правенето на всяка една от тези малки крачки увереността и желанието ни се повишават, чувстваме се успешни и продължаваме напред, защото това чувство ни харесва. Никой не обича да се проваля. Често не осъзнаваме как поставянето на големи цели ни обрича на неуспех, ако не сме готови веднага да жертваме необходимото за постигането им и не сме достатъчно постоянни в действията си. По-малките цели по-бързо могат да ни доближат до голямата крайна цел.

7. Принудете се да правите тези неща, които не ви се искат, но знаете, че трябва да ги направите

Или с други думи – развийте дисциплина. Понякога търсим начин да отложим нещо, което не ни се струва забавно и не искаме да го направим точно в дадения момент, дори и да знаем, че би трябвало да го направим. Търсим си извинение. И това е съвсем човешко, случва се на всички. Малко са хората, които успяват да развият този мускул на дисциплинираност и правят тези малки неща, дори когато нямат желание да ги направят. Те осъзнават огромната разлика между това да пожертваш това, което искаш най-силно, за това, което искаш в момента.

Ако се стремим да развиваме това качество с всяко наше действие, то успехът ни е гарантиран.

8. Не обещавайте на себе си или околните повече, отколкото можете да постигнете

Защото тогава правите компромис с целите си и с качеството на тяхното изпълнение и което е по-лошо и опасно, това се превръща в навик. По-добре е да обещаете по-малко и да изпълните повече, отколкото обратното. Не лъжете себе си или хората, с които работите, защото това ви гарантира загуба на доверието им у вас, нищо повече. Няма да вярват на следващите ви обещания, дори и да сте способни да ги изпълните. А няма ли доверие в една връзка, било то лична или професионална, тя не се пази задълго.

9. Отделете време да планирате

Споменахме колко важно е да разграфите времето си. Това отнема време. “Никой не планира да се провали, много се провалят в това да планират.” Оставете в графика си време за планиране и нека е в един и същи ден всяка седмица. Два-три часа, а може би дори и само тридесет минути – колкото е необходимо, на базата на това, с което се занимавате. Това ни дава достатъчно време да премислим дали е възможно да изпълним това, което планираме и същевременно ни позволява да не пренебрегваме работата си, забавленията, семейството си и всички неща, които бихме искали да свършим.

10. Помогнете на тези около вас да постигнат своите цели и изпълнят очакванията си

Учителят винаги учи най-много, са казали хората. Помагайте на хората от екипа си, бъдете отбор и работете заедно. Един знае много за дадено нещо, втори – за друго. Трети е експерт в съвсем различна област. Вместо да има негативна конкуренция, по-скоро се стремете към положителна съвместна работа. Това със сигурност не означава, че не трябва да се стремите да бъдете номер едно, ако това е вашата цел. Но може да намерите хората, от които да черпите знания и с които да работите, за да го постигнете.

Когато сте добър в дадена област, споделяйте идеите и уменията си и оставяйте наследство след себе си.
Статията е публикувана и в Brain Workshop Institute.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/uspeh

Повече информация за Евелина Проданова

Евелина Проданова
Член на УС на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Съосновател на Brain Workshop Institute, експерт организационно поведение и личностно развитие | Магистър по организационна психология и специализация по предприемачество в Бабсън Колидж, САЩ | Вярва, че в света има два типа хора - тези, които търсят начини за успех и тези, които търсят оправдания за неуспех.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*