Начало / Статии / Менторство / Четирите вида ментори, които са Ви нужни, за да успеете
Четирите вида ментори, които са Ви нужни, за да успеете

Четирите вида ментори, които са Ви нужни, за да успеете

5 мин

Запознайте се с „великолепната четворка“, четирите типа хора, които правят Вашия личен борд на директорите. Без тях, ще Ви е много трудно да постигнете желания успех. Което означава, че по време на пътуването, наречено живот, ще имате нужда от малко помощ от всички тези приятели. Те са Вашите ментори и никога не знаете кога точно ще ги срещнете. Просто ги срещате.
Всеки, който има успешен живот, ще Ви каже, че не би могъл да се радва на такъв без съветите и напътствията на тези мъдри мъже или жени. Самата аз имам своите ментори. И все по-често ме питат как се намират такива хора и какво се прави, когато ги срещнем. Също така, как се развива връзка с ментор.
Не е важно просто да срещнеш ментор. Много по-важно е да разбереш каква точно е ролята му/й в живота ти. Сали Рочек, от Уол Стрийт Банкер, нарича тези хора „нашия личен борд на директорите“. Не всички ментори са с еднакво значение в живота ни. И не би било честно да се отнасяме към всички тях по един и същ начин. С някои от моите аз говоря всеки ден; с други се чуваме веднъж на няколко месеца. Да знаеш как да се възползваш от времето на хората, техните умения и познания, е много важно за поддържане на добра връзка.

Отдолу са описани четирите вида ментори, които е добре да имаш около себе си. Това не означава, че само такива са ти нужни, има и други. Но тези са най-често срещаните. Наричам ги „великолепната четворка“.

1. Треньорът
Първите ни треньори са нашите родители. Ако имаме късмет да са добри, те ни окуражават, когато преживеем неуспех, слушат ни и ни помагат да намерим решение на проблемите. Работата е там, че в един момент от живота ни, когато вече пораснем, техните съвети не са достатъчно ефективни. И това е така не защото сме прекалено големи за техните напътствия, а защото самите ние сме надраснали техните познания. И вече имаме нужда от по-възрастни, по-мъдри хора около себе си; хора, които са повече в час в сферата, в която работим; хора, които познават естеството на работата ни. Тези хора могат да те напътстват в трудни моменти, да видят голямата картина в даден проект или идея, да ти помогнат да разрешиш проблеми свързани с работата. Тяхното удовлетворение е да знаят, че помагат на някой по-млад от тях; някой, който има потенциал.

2. “Съединителят“
Това са най-важните хора, от които имаме нужда и същевременно ги срещаме доста рядко. Повечето хора гледат предимно себе си. Съединителите са тези, които гледат освен себе си, и другите, и се радват, когато успяват да помогнат на хора да се срещнат. Аз имам щастието да познавам такива личности и без тях нямаше да съм там, където съм днес. Никой не знае защо обичат да свързват хората, но общото между тях е, че сякаш имат неизчерпаема енергия и обичат новите идеи. Познават много и различни хора, с които са в дълбока връзка, уважават ги и често постигат целите, които си поставят. Ако срещнеш такъв човек, направи всичко възможно да го/я задържиш в живота си.

3. Мажоретката
Мажоретките са много важни. На тях можеш да се обадиш, след като най-после си получил очакваното повишение и те ще са щастливи заради теб, точно толкова, колкото е щастлива майка ти. И повярвай ми, никой никога не се радва така за теб, както майка ти. Но понякога имаме нужда и от други хора, които да са искрено щастливи заради нас и които остават, когато всички други са си тръгнали, например когато фирмата, в която работим е фалирала. В живота си имам такъв човек, който ми изпраща окуражаващи съобщения и отговаря веднага на обажданията ми, ако съм имала лош ден. Понякога имаме нужда само от това и нищо друго, за да се почувстваме добре. Нямаме нужда от много такива хора, понякога един е напълно достатъчен. И този човек ни е като упора.

4. Онзи, който все те предизвиква
С такъв човек не е задължително да посрещаш Новата година. Тези хора обикновено ти показват глупостите, които вършиш и понякога те карат да се чувстваш неудобно. В това няма нищо страшно. Ако искаш само приятни за теб разговори, обади се на мама. Тя обича всичко, което правиш. Но ако искаш да пораснеш, имаш нужда от хора, които ти отправят предизвикателства, които ти казват, когато не постъпваш правилно или когато мислят, че някоя от идеите ти не струва. Това са хората, които след разговора ти с мажоретката за някоя велика идея, ще ти покажат сто причини защо идеята ти няма да проработи, освен ако не направиш А, Б или В. Подобна критика, ако идва от правилния източник, ще те изведе на правилния път. Да знаете, че тези, с предизвикателствата са супер умни и супер бързи – обикновено нямат много време, бързо ти дават съвет и след това продължават по задачи. На тях се обаждаш, само когато наистина имаш нужда.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/Qarr

Повече информация за Теодора Димитрова

Теодора Димитрова
Казвам се Теодора. Малко ми е трудно да се представя на белия лист, но ще се опитам. Възрастта си няма да споменавам, защото тя вярвам, че е от значение, ако си сирене. Но все пак има дни, в които се чувствам като старица - без натрупана мъдрост - само с много умора, и други дни, в които сякаш съм на възрастта на децата си (на 5 и на 2 години) – всичко е възможно, интересно и има смисъл. Освен български, говоря още 4 чужди езика, но понякога ми се струва, че не разбирам какво ми говорят политици и някои учители в детската градина на сина ми. Звучи ми на познат език, но не разбирам посланията им, идеите им. Основното ми занимание в момента е да съм майка. Иначе се опитвам да преподавам, да пиша, да снимам... Ако се чудите защо бих писала на място, на което се дискутират качествата на лидерите, причината е проста – просто вярвам, че основата на потенциала за всякакво развитие в човека, и в хубавото и в лошото, се поставя в детството. И се питам, почти постоянно, какво да правя, за да може децата ми да са хора, търсещи, питащи, волеви, щастливи.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*