Начало / Новини / Целувки и прегръдки или вино и мезе — ти избираш, но избирай съзнателно
Целувки и прегръдки или вино и мезе — ти избираш, но избирай съзнателно

Целувки и прегръдки или вино и мезе — ти избираш, но избирай съзнателно

6 мин

Любовта е скъпа!

Любов, цветя, картички със сърдечни пожелания, топла камина и много сладки. Преживяването на празника на влюбените е в календара на българина от години. Историята на римския свещеник Валентин и неговата несгода са урокът по история, който вероятно си пропуснал. Теб, обаче, няма да те пропусне машината за пари с име “Свети Валентин”. Защото любовта е скъп бизнес (данни на Financial Times за 2017):

  • средностатистическият Американец ще похарчи 147 USD за армагани;
  • мъжете ще похарчат двойно повече от жените удряйки прогнозирани разходи от 19 милиарда USD;
  • за бижута и дрънкулки — 4.6 милиарда, 3.6 милиарда отиват за хапване и пийване по заведения, а скормни 2.1 милиарда ще бъдат пръснати за цветя с живот до 10 дена.

Трифон Зарезан — българският супергерой. Познаваш ли го?

Ще трябва да те разочароваме и да кажем, че няма статистика за разходите в България за този празник (и ние се объркахме в културния калабалък, кой какво празнува и колко харчи). Знаем, обаче, че има традиции, които трудно се измерват количествено. Знаем също, че големите дажби по време на празници, са нещо характерно за бита ни. Характерно е, също, и да забравяме родното и лесно да вярваме в чужди, обикновено западни, божества. Искаме да ти припомним следното:

Трифон Зарезан е един от най-характерните за българския бит обичаи. Той изпълва масите с вкусна храна и пивко вино и събира близки и приятели на едно място. Празник с древни корени и дълбока обредност. Култът към него произхожда от тракийските племена. Именно празникът на виното е символ за началото на новата стопанска година и трудов цикъл. Период на преход от зимата към пролетта, от старото към новото.

Легендите гласят, че с цъфтежа на природата се активизират силите на злото, затова през този период същестуват повече магични обредни практики, които ни защитават от злите сили (попара с вино ни е любимата). Прието е рано сутринта мъжете да се събират на лозята, те носят храна и извършват обредно зарязване на лозите. Според традицията се режат три пръчки от три корена и се поливат с вино, за да дадат обилен плод. След това започва веселието...ах, веселието! В дните около празника не се захваща домашна работа, не се борави с остри предмети (safety first — както казват англичаните). Тези дни се смятат за началото на пролетната оран.

Да те мотивираме с традиции!

И докато си говорим за традиции, български дух и любов, искаме да те мотивираме да бъдеш активен! Покрай февруарските празници се роди една инициатива, преплитаща автентичния български етнос и култура със спортна отдаденост (да се различава от спиртна отдаденост). Става въпрос за силово и креативно предизвикателство, от което можеш да спечелиш освен здраве и армаган — спортен комплект облекла. Важно условие е упражнението да бъде изпълнено от двойка — може да сте двама приятели или приятелки, или пък влюбена двойка. Целта е да се заснемете как изпълнявате спортно упражнение заедно и да го качите като коментар в този пост.

Най-надъхващото видео ще спечели комплект етноспортни дрехи от KOREN. Оценява се трудност, иновативност, изпълнение и весело настроение. Помнете, че празниците съществуват, за да ни събират заедно и нека разбием клишето, че българинът не спортува! Крайният срок, в който може да качите своето видео е 14-ти февруари. Вижте примерно видео, под което може да качите и своето ТУК!

Кукерски рашгард — https://www.koren.clothing/

Марката за спортни дрехи KOREN е страхотен пример за въвеждане на българските традиции в ежедневието. Те правят качествена спортна екипировка, вдъхновявайки се от кукери, самодиви и българските традиции като цяло — доказват, че има непопулярни български спортисти, които променят средата. Ето какво казват те самите: “Изследваме миналото и го интегрираме в настоящето. Толкова са дълбоки корените на българина, искаме да припомним за това, да разгласим и покажем с гордост нашата идентчност, да върнем вярата и любовта — да посочим истинкси проблеми, като родова памет, демографска криза, затлъстяване и нехаене към живота. Всичко това, без да тупаме на тъпана на национализма, да обвиняваме държавата или каквото и да е…

Самодивкси спортен топ — https://www.koren.clothing/

Не сме крайни и не обичаме да ни свързват с крайности — просто виждаме социален, културен и демографски проблем — модата и спортът са нашите инструменти да помогнем. Думата корен е разпознаваема в повечето балкански народи…значението на думата корен е род. Логото ни също говори — Основната фигура в него е “маказ“ — символ, взаимстван от българската шевица, базов знак за изграждането на символите за семейство, сродство, род. Други значения, с които е свързан, са мъжкото и женското начало, божественото и земното, хармонията в природата. Триъгълникът сам по себе си носи успех и наследство. Цветовете в логото също придават своят смисъл- черното е символ на достолепие, а бялото — на съвършенство. Вплитаме и още един знак от българската везба –
„елбетица“. Смисълът ѝ може да се определи като „елем-бехт“ или осемте посоки в едно. Коренът на елбетицата е засвиделстван в прабългарската традиция. Тогава знакът се е използвал като олицетворение на българската мощ. И символиката е на наша страна”.

Преплетени маказ и елбетица

 

Корен е в постоянно търсене на #БългарскиятСупергерой — тези бълграски спортисти, които не са до там известни, но са своеобразни будители. Тези — медийно-безликите, които променят заобикалящата ги среда най-истински. Тези, които учат на дисциплина, вяра, борба, постоянство и любов…но не са в медиите, а там където трябва да бъдат — близо до проблема и още пo - близо до учениците си. Мисията на Корен и да запознае повече хора с тях и тяхната мисия.

#БългарскиятСупергерой

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/iFzY

Повече информация за Ned Dervenkov

Ned Dervenkov
Entrepreneur, photographer keen bike tourer and a free spirit roamer.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*