Начало / Статии / Визия / Харизмата и нейните ефекти
Харизмата и нейните ефекти

Харизмата и нейните ефекти

3 мин

Защо някои хора като Ричард Брансън или Нелсън Мандела са толкова убедителни, магнетични и уважавани?

Повечето от нас са срещали хора на работното си място или пък в личните си взаимоотношения, които успяват лесно да ни въвлекат в това, в което вярват, и със същата лекота променят възгледите ни в много сфери. Тези хора, които ни влияят с такъв силен ефект, притежават нещо, което ги прави такива.

Тайната съставка е харизма – вълшебен елемент, който прави хората зашеметяващи. В тази статия ще разбулим именно тайните на харизмата – техники, стратегии и комуникационни похвати.

1. Изразявайте емоциите си

Голяма част от израстването си прекарваме в опити да скрием емоциите си – дали заради училище, дали заради средата, в която се намираме, дали заради маниерите, които ни налагат... Така ние сме разработили множество защити, с които да прикриваме своята същност.

Способността да влияем на хората е един от важните елементи на харизмата. Хората са на първо място емоционални същества, и чак тогава - рационални. Отпуснете своите емоции, изразявайте ги, за да докоснете хората около вас. Позволявайки на тялото и гласа си да се изразяват свободно ще помогне на увереността да създаде представа за сигурен човек, който знае откъде идва и къде отива.

Върнете се в детството си и си спомняйте хубави и лоши моменти, почувствайте ги на емоционално ниво – по този начин ще се опитате да се върнете в годините на детството си, в които сте правили всичко с ентусиазъм, с желание, с любопитство и страст.

2. Визия и ценности

Личната визия е един от най- важните фактори за щастие и удовлетвореност от живота. Става въпрос за визия, подхранена със смисъл, нещо важно, а не за визия, подхранена от жажда за пари и власт. Харизмата се развива с визия, подплатена с кауза. За да откриете визията си, трябва да разкриете своите най- дълбоки мечти и принципи.

Определянето на ценностите е съществено важно както за човек, така и за визията му. Спазването на тези ключови ценности дава усещане за интегритет. Подредете ги по приоритети, за да избегнете конфликт на ценности. Спомняте ли си как сте се чудили дали да събирате пари за нов телефон или да отидете на почивка някъде? Знаейки коя ценност е най- важната, човек не се колебае, а решава на момента, без да бъде разкъсван, без да губи енергия.

Яснотата относно ценностите прави човека уверен, силен и го кара да инвестира 100% от себе си в действията си.

3. Създаване на печелившо послание

Презентациите и речите трябва да имат цел. Ако те са без цел, публиката ще се разфокусира и няма да слуша говорителя. Обвържете се с крайна цел на комуникацията и начертайте карта как да стигнете до тази цел.

Определянето на цел е важен процес, но първо трябва да разберете, че за да убедите публиката, трябва да ги въвлечете във вашата идея, да им я обясните по начин, по който да я разберат напълно. Важно е да вземете стари идеи, вярвания и ценности и да им представите нови. Затова е важно да знаете къде отивате, за да можете да поведете публиката до крайната цел.

За да почерпите от опита на големите, прегледайте презентацията на Саймън Сайнек!

Използвайте думи, които са свързани с ценностите на обществото, пред което говорите. Това ще повиши ефекта на посланието.

Харизмата "идва отвътре" за повечето, но това не значи, че не може всеки един човек да се възпита в следването на тези принципи. Практикувайте, усъвършенствайте се, за да постигнете успехи в личностен, професионален и семеен план.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/charisma

Повече информация за Людмил Хубанов

Людмил Хубанов
Магистратура в SciencesPo, бакалавър в Софийски университет, с опит в частния сектор, предприемачеството, НПО-та и държавна администрация, натоварен с огромно любопитство

2 коментара

  1. Написали сте „като Нелсън Мандела“ но сте сложили снимка на Морган Фрийман. БРАВО!

    • Людмил Хубанов

      Не е случаен подборът. В статията говорим за добра комуникация и харизма. Морган Фрийман е от хората с добър чар, част от който е и говорът му. С други думи – популярен е, заради начина, по който омайва хората. Много хора го оприличават на Господ – това не е случайно. Много актьори са играли тази роля във много филми, но точно той е избран от огромна част хора, да бъде човекът, когото свързват с Господ. Това, което искам да кажа е, че той е силно свързан със статията, а това, че съм включил Мандела и съм сложил снимка на Фрийман не е случайно 🙂
      Приятен завършек на седмицата!

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*