Начало / Статии / Израстване като лидер / За философията ЛБТ и първата стъпка към вдъхновяващо лидерство
За философията ЛБТ и първата стъпка към вдъхновяващо лидерство

За философията ЛБТ и първата стъпка към вдъхновяващо лидерство

8 мин

                             „Великите лидери, не винаги са тези, които извършват велики дела,                     но великите лидери определено са онези, които вдъхновяват другите да                                                                                                           извършват велики дела“

                                                                                                                             Роналд Рейгън

Може би в момента се чудите какво точно е ЛБТ?

ЛБТ е истинското измерение на лидерството, това което е било и продължава да бъде забравено и дремещо в дълбините на душите на 95% от хората на планетата, а останалите 5% познават и прилагат в свръхуспешните си дни.

Знаете ли, занимавам се от 5 години с обучения в сферата на лидерството и съм чувал много и интересни виждания за това какво е да бъдеш лидер. Често възприемаме лидерството, като нещо което човек получава стигайки до дадена позиция, било то в бизнеса, в политиката или в която и да било сфера на живота. Вярваме, че лидерството се базира на притежание на власт, пари и коства цял живот от лишения за да го постигнеш. Често чувам как да бъдеш лидер означава да загърбиш личния си живот, а основната ти цел е да бъдеш добър лидер и да се отдадеш изцяло на това да водиш хората. Често вярваме, че лидерството се състои в постоянното съревнование с другите хора, а най – страшната мисъл е че лидерите се раждат лидери и ако не си роден лидер, никога не можеш да станеш такъв, колкото и да опитваш. Всеки път тези мисли ме карат да се засмея, забавно е...

Какво е лидерството?

За мен лидерството не е просто теория, определение или дефиниция. Лидерът не се определя по това колко хора го следват, колко пари управлява или каква титла има. Лидерството е начин на живот. Живот, които вдъхновява, живот, които оставя следа в историята поради факта, че ти си бил единственият, в целият свят, които може да свърши работата си, по начина, по който го правиш – на световно ниво!

Живот, които вдъхновява всички хора около теб да бъдат изключителни виртуози в работата и живота си!

Философията, която искам да ви споделя е философия, която вярвам, че може да промени не само собствения ти живот или да повиши професионализма на цялата компания, вярвам, че може да подобри живота на цяла нация. Лично съм я изпробвал и тествам всеки ден, знам че работи!

Всеки може да бъде лидер без титла

Л.Б.Т. всъщност означава да бъдеш Лидер Без Титла. Всеки може да бъде лидер без титла, ще го кажа отново, защото смятам, че е важно, ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЛИДЕР БЕЗ ТИТЛА!
Сега може би си мислите, че това са глупости и че за да си истински лидер трябва да притежаваш титла. Тогава ще се усмихна, както Стив Джобс се усмихва на корицата на своята автобиография, сякаш притежава изключителна тайна, която е готов да сподели с вас!

Нека започна с няколко примера, а именно хора, като Пикасо, Моцарт, Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн, Никола Тесла, Нелсън Мандела, Майка Тереза, Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг, Чарли Чаплин, Стив Джобс, Бари Уайт, Майкъл Джексън, Робин Уилямс, Малала Юсуфзай и още много други, за които ако ви попитам каква е тяхната титла, едва ли ще можете да ми отговорите. (В момента се усмихвам, защото знам, че започвате да разбирате потенциала и мощта на това да бъдеш лидер без титла, затова ще се повторя отново – ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЛИДЕР БЕЗ ТИТЛА!)

Всички тези хора, лидери без титли, са променили света и са го направили едно по–добро място, повлиявайки на милиони и милиарди хора по целия свят - хора, които ги следват и до днес. Нима това не е лидерство?

Сега може би си мислиш, че тези хора са били предопределени да бъдат лидери, родени са под щастлива звезда, имали са невероятни възможности, такива каквито ти нямаш или пък не притежаваш качествата, които те са притежавали и притежават? (Отново се усмихвам ентусиазирано, защото знам, какво следва да ви кажа.)

ТИ СИ УНИКАЛЕН И МОЖЕШ ДА БЪДЕШ МНОГО ПО–ВЕЛИК ЛИДЕР ОТ ТЕЗИ, КОИТО ИЗБРОИХ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ, ДАЛИ РАБОТИШ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ И ЗАРЕЖДАШ С БЕНЗИН КОЛИТЕ НА ХОРАТА, ИЛИ СЕРВИРАШ КАФЕ, ИЛИ ПЪК СИ МЕНИДЖЪР В ГОЛЯМА КОМПАНИЯ.

За да ви убедя бих искал да ви припомня за живота на някои от тези хора – Пикасо, продал е една единствена картина през целия си живот, умирайки беден; Нелсън Мандела – прекарва 27 години в затвора, като политически затворник, което време прекарва в четене и себеусъвършенстване, за да излезе и да стане президент, но не с магическа пръчка, разбира се; Бари Уайт краде 600 гуми за камион, които смята да продаде, за да финансира продуцирането на първия си албум, но бива задържан и вкаран в затвора за 3 години, където написва някои от най-успешните си песни; Малала Юсуфзай бива простреляна в главата, оцелява и се възстановява напълно, след което печели нобелова награда на 16 години, за борбата си всяко дете да има право и възможност да получи образование в ислямския свят.

Никой от тези хора не е имал лесен път, нито пък е бил роден под щастлива звезда, нито е имал невероятни възможности.

Всеки един от тях се е борил. Борил се е всеки ден!

Всеки един от тях се е борил всеки ден, всеки ден е успявал по малко, повлиявал е по малко, всеки ден е правел поредната трудна крачка, за да стане лидера, който ние познаваме. Всеки един от тях е правел своите неща по възможно най–добрия начин, всеки ден е ставал все по–добър и по–добър, за да постигне, това което е постигнал.
Знам, че четейки тези редове си задаваш въпроса „Как аз мога да бъда такъв изключителен лидер?“.

За да тръгнеш по пътя на великите лидери и да станеш един от нас, лидерите без титла, трябва да си зададеш един много важен въпрос: "Кое е нещото, за което най – силно мечтеш, кое е нещото, което пали пламъка в очите ти, кое е нещото, което те кара да ставаш сутрин от леглото?"
Всеки велик лидер има отговор, на своето „Защо правя това“, който отговор ще ти даде невероятна сила да продължаваш напред дори и в най–трудните моменти, когато ти се иска да се откажеш и да спреш.

Сега искам да отделиш 5 минути за да ми отговориш искренно на следните пет въпроса:

  1. Вършиш ли работата си с радост и удоволствие и това, което правиш кара ли те да скачаш сутрин от леглото преди да е звъннал будилника?
  2. Ако не, то тогава, кое е това нещо, което би правил с невероятна радост и с целия си професионализъм, всеки ден до края на живота си?
  3. Дали ти си единственият, който може да свърши работата, която вършиш, толкова добре, колкото ти самият я вършиш?
  4. Повлияваш ли положително на поне 5 човека около теб всеки ден и има ли 5 човека, които вдъхновяваш всеки ден?
  5. Ако знаеш, че ти остава само един час живот, как би се почувствал от живота, който си живял досега, ще бъдеш ли щастлив или ще бъдеш разочарован? (Бъдете честни с мен и най-вече със себе си - все пак това е вашият живот, а и отговора ще си остане единствено във вашето съзнание.)

И понеже винаги давам повече отколкото съм обещал, имам още два въпроса за теб:

  • Доволен ли си от отговорите, които току що ми даде? (Всъщност даде на себе си, аз най–вероятно, нямам представа, че четеш тази статия в момента.)
  • Ако не, то тогава готов ли си да промениш живота си завинаги?

Ако отговорът ти е ДА, то тогава значи ти вече вървиш по пътя на вдъхновяващото лидерство!

Как да станеш лидер без титла

Какъвто и да е отговорът Ви, бих искал да Ви поканя да се присъедините към мен, за да споделим пътя на едно невероятно приключение, което ще промени и ще повдигне живота ни из основи, както личния, така и професионалния, така също и живота на всички хора, с които общуваме и се срещаме, обещавам ви! Това приключение не спира да променя и моя живот всеки ден!
Всеки ден достигам до нови, непознати и все по-високи върхове, които откриват една зашеметяваща гледка, показваща дълбините на безкрайния потенциал, които всеки един от нас притежава и може да достигне!

(Първата стъпка на първия ЛБТ принцип бе публикувана на 18.02.2015г. Ето я публикацията!)

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/lbt

Повече информация за Мартин Петров

Мартин Петров
Сертифициран трейнър и коуч по Лидерство, Ефективна Комуникация, Креативност, Управление на стреса и др. | Мениджър "Игровизация" в Академията по Иновационен Мениджмънт | Член на Младежки Екип "Европа" към Представителството на Европейската Комисия в България | Alumni Affair Coordinator at American University in Bulgaria | Ментор в ABLE Mentor

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*