Начало / Статии / Менторство / Учителят лидер – фактор за положително влияние

Учителят лидер – фактор за положително влияние

3 мин

Иван е на 16г. - умно момче с развито аналитично мислене, живеещо в крайния софийски квартал Люлин. Той прекарва почти целия си ден в играене на покер, белот и други игри на карти. Това влияе негативно както на оценките му в училище, така и на отношенията с баба му Иванка - жената, която го гледа, откакто родителите му работят в Испания.ivan_poker

Учителят по математика в местното люлинско училище г-н Димитров е забелязал както потенциала, така и слабостите на Иван. Учителят отдавна е прехвърлил христовата възраст, но въпреки това трудно може да бъде причислен към старата школа "даскали". Онези преподаватели, за които е важно да чуват "Клас, стани! Клас, мирно!" в началото на всеки час. Г-н Димитров по-скоро е от този тип учители, които се отнасят към учениците си като към приятели. Той искрено се интересува от нуждите, проблемите и радостите на младежите, с което обикновено печели и тяхното доверие. Разбира се, когато обстоятелствата го изискват, г-н Димитров може да бъде твърд и суров. Но като цяло предпочита да не се налага да показва тази част от характера си.

Един ден г-н Димитров моли Иван да остане след часовете. За учудване на ученика, г-н Димитров му предлага да направят една бърза игра на покер. Като човек, който прекарва голяма част от времето си в местните покер зали, Иван има самочувствието на добър играч и разбира се, приема отправеното предизвикателство. Г-н Димитров печели. Иван го отдава на липса на късмет и една седмица по-късно отново остава след часовете, за да играе реванш. Г-н Димитров отново печели.

На третата седмица г-н Димитров споделя с Иван своята тайна. Показва му как с математика и малко елементарна комбинаторика може да се пресмята вероятността да се падне една или друга карта. Това бързо грабва интереса на Иван, който решава по-често да започне да остава след часовете, за да взема уроци по комбинаторика от своя учител. Постепенно от типичен тройкаджия Иван започва да се превръща в най-добрия ученик по математика в класа. Някои съученици дори започват да търсят помощ и съвети от него. Това му дава допълнително самочувствие и го кара да се чувства ценен и уважаван от своите съученици. Под менторството на г-н Димитров Иван решава да се включи и в кръжока по математика.

Две години по-късно Иван е в отбора по математика и представя страната в международни състезания. На въпроса - кое му доставя повече удоволствие - победите в покера или победите в математическите състезания, той изпитва затруднение да отговори.

Днес Иван твърди, че е благодарен на г-н Димитров за това, че му е повлиял положително и е отворил очите му за един интересен и по-пълноценен свят.

Още по темата:

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/UJ4r

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

2 коментара

  1. Наша команда занимается производством и монтажом свежего рулонного газона. Мы предлагаем очень приемлемые цены на рулонный газон в Москве и Московской области. [url=http://goodgazon.ru/]goodgazon ru[/url]. Оказываем весь спектр сервисов, которые связаны с газонами – продажа, укладка и инсталляция автоматического полива. Мы продаём только высококачественное ландшафтное покрытие изготовления ведущих брендов.

    Мы реализуем рулонный газон с отличной корневой системой, без насекомых и болезней, с одной и той же толщиной дёрна и ровным окрасом. Наши рулоны выращиваются в соответствии с мировыми стандартами качества. [url=http://goodgazon.ru/]трава для газона купить минск[/url]. Все имеющиеся у нас газоны густые и плотные, не подвержены климатическим изменениям, устойчивы к износу и экологически чистые. Качественные газоны нашей компании не поддаются вытаптыванию, не дают прорастать сорной траве, не требуют тщательного ухода и обязательного полива.

    Купить рулонный газон вы сможете на нашем портале, перед этим выбрав его в каталоге газонов. [url=http://goodgazon.ru/]газоны из искусственной травы купить фото[/url]. Если у вас есть вопросы, которые касаются газонов, вы можете созвониться с нашими консультантами, которые подробно ответят на все ваши вопросы. Также у нас на сайте вы сможете оставить заявку на расчёт цены вашего газона и остальных услуг.

  2. На нашем вебсайте мы предлагаем большой ассортимент роз. Весь товар вы сможете увидеть и подобрать нужный букет в нашем каталоге. [url=https://roses.kh.ua/bukety]заказ букетов харьков[/url]. У нас вы сможете заказать красивые розы в Харькове с доставкой. Также с помощью нашего сайта вы имеете послать букет роз через Интернет посредством быстрой доставки курьером.

    Мы реализуем классические и эксклюзивные букеты роз всевозможных оттенков и видов, букеты для свадеб, а ещё подарки и различные сладости. У нас трудятся только талантливые флористы, которые оригинально оформят каждый букет для доставки роз по Харькову и остальным крупным городам региона. [url=https://roses.kh.ua/]доставка цветов харьков[/url]. У нас самые дешёвые и красивые цветы в Харькове! Наши букеты роз с доставкой по Харькову очень популярны.

    Наши квалифицированные и профессиональные курьеры смогут в кратчайшее время доставить заказанные розы в Харькове или по региону в не зависимости от места расположения адресата и времени суток. [url=https://roses.kh.ua/bukety/svadebnye-bukety]букет невесты[/url]. Заказать букет роз или несколько цветов с доставкой по городу и области вы можете как по телефонам, указанным на нашем сайте, так и оставив онлайн-заявку на приобретение с доставкой. Наши сотрудники уточнят все подробности по заказу и отправят его по нужному адресату в самый сжатый срок.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*