Начало / Интервюта / Теодора Тонева – Лидерът мотивира с дела, а не с думи
Теодора Тонева – Лидерът мотивира с дела, а не с думи

Теодора Тонева – Лидерът мотивира с дела, а не с думи

7 мин

Теодора Тонева е на 25 години, от Варна, живее в София. Завършва Американския Университет в Благоевград, специалност Бизнес Администрация с направление Маркетинг. Прекарва семестър от бакалавърската си програма в Щатите, и завършва магистратура по Стратегически Маркетинг в университета в Дърам, Англия. Малко след това се присъединява към огромна бързооборотна компания в Лондон, където консултира процеса по ребрандиране на портфолио от продукти. Близо година по-късно, Теодора решава да се върне в България и да основе собствена консултантска фирма, в която работи с местни и чуждестранни компании в разнообразни сектори - от медицински услуги до мода, дизайн, и други.

Здравей, Теди! Разкажи ми малко повече за решението ти да се върнеш в България? Какво те накара да мислиш в тази посока?

След като завърших магистърската си програма, останах да работя в Англия, защото беше уникална възможност да се гмурна на стратегическо ниво в маркетинговите стратегии на глобален гигант в индустрията. Но бързо открих нещо за себе си – аз съм изключително директен човек, както в личен, така и в професионален аспект. Английската работна култура е много различна в това отношение. Всички са много мили и сдържани, но не умеят да изразяват емоциите и професионалните си притеснения. Трябва да се научиш да четеш между редовете и да знаеш кога едно ‚Да, чудесно се справи!‘ наистина означава това, а не: „Справи се, но можеше да подобриш някои аспекти“. Доста е уморително и трудоемко. Затова и реших да се върна и да основа компания, която да работи на принципите на честност, прямост и резултати. Може би ще прозвучи малко лирично или наивно, но наистина искам да променя начина на работа в маркетинговата индустрия. Световната тенденция е все повече компании да се обръщат към наемането на външни свободно практикуващи изпълнители на проектова база. Исках да се опитам да видя дали българският пазар е готов за тази промяна. При мен в действие влезе поговорката: „Мечка страх, мен не страх!“. Поех въздух и се гмурнах. Изключително трудно бе в началото, но когато намериш правилните партньори, които да споделят визията ти, то невъзможни неща няма, откровено го вярвам!

Къде мислиш, че е по-трудно да успееш? В България или в чужбина?

Никъде не е лесно. Никъде нищо няма да ти бъде поднесено на тепсия. Независимо къде си, реализацията е комбинация от няколко фактора: ум, хитрост, социални умения и доза късмет. Откровено не обичам хора, които се предават още преди да са опитали. Няма нищо срамно в това някой да ти каже „НЕ“. Преди да успея да намеря консултантската си работа в Лондон бях получила поне около 30 отказа от различни компании. Но с постоянството идва и успеха, независимо от мястото. Беше ми трудно да се върна, но го направих с желание, защото знаех към каква мечта се завръщам и какво искам да постигна с нея. Унифицирана рецепта за успех в България според мен няма. Моята рецепта обаче ще се радвам да споделя: Винаги гледам да мисля с 3 до 6 месеца напред – какво искам да постигна, защо правя конкретно тези стъпки, къде ще ме отведат усилията ми? Старая се да имам базов план в главата си, мисия. Също така се заобикалям с правилните хора. Имам едно правило – винаги гледам да съм най-неначетения или неопитен човек в една стая. Това ме мотивира да не спирам да се уча, да израствам и да черпя от знанията и мотивациите на хората около мен.

Къде вярваш, че имаш по-голямо лично влияние? Считаш ли себе си за лидер?

Определено тук - в България! В едно отношение нашата страна е по-различна от по-развитите западни съседки. Тук цари хаос, и това е страхотно! Ако притежаваш капацитета и нужната мотивация, то ти се научаваш да маневрираш в турболентни ситуации, променливи фактори и неясно бъдеще. Всеки ден научавам нещо ново, защото съм изправена пред нова ситуация, с която трябва да се справя. Това прави нас, българите, индивиди, които знаем как да мислим извън кутийките на поставените ни норми. В една международна бизнес среда това е невероятно предимство, позволява ни да имаме уникална гледна точка и да намираме алтернативни и доста креативни решения на бизнес проблеми. Да си лидер за мен означава с действията си, а не с думите, да виждаш че мотивираш други хора да достигнат най-добрата версия на самите себе си. В България имаме нужда от повече позитивни мечтатели. За мен това са хората, които водят истинската промяна със себе си, независимо къде се намират. Точно тази дефиниция на лидер не се ограничава от конкретна държава, но определено бих казала, че по-емоционалните нации, каквато смятам е и българската, раждат по-добрите лидери – тези, които наистина те карат да повярваш в себе си и в собствените си възможности.

Какво научи откакто се върна в България? А каква е следващата ти цел?

Аз всяка година успявам да изненадам сама себе си. Преди 2 години, ако някой ми беше казал, че ще живея и работя в чужбина, а после ще основа собствен бизнес в България, то нямаше да му повярвам! Но откакто се завърнах смея да твърдя, че съм коренно различен човек. Преди време не бях щастлива, мрънках, че държавата ни не струва, мечтаех как ще се махна и как ще си намеря щастието другаде. И знаете ли какво – намерих го точно тук, в България, 2 години по-късно! Ако някога имате възможност да отидете и да поживеете в чужбина, да работите, дори и за кратък период от време, направете го! Ние, Българите, много обичаме да идеализираме чужди култури и чужди реалности. Мислим си, че навсякъде другаде е по-добре от тук. Но това е една илюзия. Всяка страна има своите проблеми, своите специфики. Идеално място засега не съм видяла. И сега, когато се върнах в България, се научих да ценя точно този хаос, който ми позволява да продължавам да работя над личностното си развитие, както и хаоса, който ми дава свободата да преследвам мечтите си.
В момента, заедно с един германски клъстър и американски инвеститори работим над изкарването на нова Европейска платформа за финансиране на малки и средни предприятия по лиценз на огромен Американски фонд за финансиране. Мечтата ми е да вкарам допълнителни опции за последващо финансиране за най-добрите компании в Централна и Източна Европа. България днес, е това, което бе Берлин преди по-малко от 5 години. Обществото ни от предприемачи расте с огромна скорост и се чувствам привилегирована да имам възможността да съм част от гребена на вълната. Наистина живеем във вълнуващи времена!

Какъв съвет би дала към читателите на Leadership.BG?

С каквото и да се занимавате, то винаги се старайте да бъдете най-доброто от себе си. Ако едно нещо не ви доставя удоволствие, то имайте куража да го смените. Първите стъпки са най-трудни, но всяка една крачка извън кутийката на комфорта ви е крачка към личностно израстване. Щастието на човек зависи от това дали ще може един ден да се върне назад и да погледне с усмивка всичко, което е създал. Силата е във вашите ръце и с правилната мотивация невъзможни неща няма!

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/VqiO

Повече информация за Теменужка Панайотова

Теменужка Панайотова
Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Бакалавър по "Бизнес администрация и икономика" в Американския Университет в България | Mагистър по "Бизнес анализ" в Warwick Business School | Опит в предприемачество, консултантство и комуникации | Вярва в желанието за промяна и развитие като път към успеха.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*