Начало / Статии / Израстване като лидер / СУПЕР ЛИДЕР или ЗЪЛ ЛИДЕР
СУПЕР ЛИДЕР или ЗЪЛ ЛИДЕР

СУПЕР ЛИДЕР или ЗЪЛ ЛИДЕР

9 мин

Всеки иска да е лидер

Надали има млад човек, който да не е минал през някоя лекция, статия, книга или поне „супер надъхващо клипче“, в което да научи, кои например са „Петте най-важни умения, които отличават добрия лидер!“. И на много от нас ни се иска един ден и нашето име да бъде запомнено и дори изучавано като пример за успешен лидер.

Уменията, които ни съветват, че трябва да притежаваме, за да бъдем добри лидери са буквално стотици, дори хиляди. Тази статията е за едното качество, което прави един лидер да бъде запомнен в историята като СУПЕР ЛИДЕР.

Кои са СУПЕР ЛИДЕРИТЕ?

СУПЕР ЛИДЕРИТЕ са една много малка и елитна група от хора, на които всеки иска поне малко да прилича – Нелсън Мандела, Ебрахам Линкълн, Махатма Ганди. СУПЕР ЛИДЕРИТЕ са хора, чийто характер вдъхновява образите на филмови герои като гладиаторът на Ръсел Кроу.

ЗЛИТЕ ЛИДЕРИ ние приемаме за тяхна противоположност. Те са не по-малко способни водачи, като Хитлер, Мао Дзедун и Сталин. Успешно са повели милиони други хора, проявили са всичко нужно, за да постигнат успехът, който са искали, но все пак никой днес не иска да бъде като тях.

Къде е разликата?

Нелсън Мандела, Майка Тереза, Уилям Уолъс, Мартин Лутър Кинг и другите СУПЕР ЛИДЕРИ имат харизма, способност да водят хора към постигането на конкретна цел, решителност, визия, умения за мотивация и вдъхновяване, интелигентност, влияние, твърдост, дисциплина, огромен успех, упоритост, отдаденост, търпение. Същите качества обаче притежават и Хитлер, Пол Пот и Наполеон.

Реалността е, че СУПЕР ЛИДЕРИТЕ и ЗЛИТЕ ЛИДЕРИ от човешката история имат в много голяма степен еднакви лидерски качества. Киното, медиите и литературата ни представят образа на „злия герой“  като нестабилен човек, лишен от способности, който най-често незаслужено е узорпирал властта. Истината е, че злите лидери са хора с прекрасно образование, емоционална интелигентност, огромен успех, страст, решителност, умения за делегиране, харизматични вдъхновители, които имат всички тези чудесни качества, за които четем всеки ден в съветите как да бъдем по-добри лидери.

Кое те прави СУПЕР ЛИДЕР?

Има едно качество, което откроява СУПЕР ЛИДЕРА от ЗЛИЯ ЛИДЕР и това е неговия безкомпромисен и безупречен МОРАЛ! Моралът отличава Ганди от Хитлер и Димитър Пешев от Делян Пеевски. И преди да кажеш „Е, това ли беше!? Естествено, че едните са добри хора, а другите са гадни комплексари“ отговори на няколко въпроса лично към себе си:

Reality Check на личния морал:

Въпрос 1: Колко пъти си казвал нещо, което не е истина през живота си? („утре ще ти се обадя“, „почти готов съм“, „радвам се да те видя“, „бях с Тошо снощи“, „нямам пари“, преписвал ли си в училище, преувеличаваш ли, когато презентираш или си на нетуъркинг събитие).

Как се нарича човек, който умишлено казва нещо, което не е истина? Точно така - Лъжец!

Въпрос 2: Случвало ли ти се е да вземеш нещо, което не е твое? (някой канцеларски материал, возене гратис в градския транспорт, скатаване на работното място, осигуряване на по-ниска заплата).

Как се нарича човек, който взима нещо, което не е негово? Крадец!

"Ама аз все пак мисля, че съм добър човек..."

Всъщност е много вероятно ти да си лъжец и/или крадец. Според теб един лъжец и крадец какъв лидер ще бъде - СУПЕР ЛИДЕР или ЗЪЛ ЛИДЕР? Ако такова заключение ти се струва прибързано продължи с въпросите:

 • Говорил ли си зад гърба на друг човек?
 • Клюкарствал ли си?
 • Завиждаш ли?
 • Манипулираш ли?
 • Давал ли си подкуп на полицай?
 • Участвал ли си в някаква „схема“, за да спечелиш пари?
 • Циничен ли си понякога?
 • Гневиш ли се?
 • Подиграваш ли се?
 • Злоупотребяваш ли понякога с алкохол или други опияти?
 • Показвал ли си неуважение към другите?
 • Нетолерантен ли си към някоя група хора?
 • Изневеряваш ли?
 • Смяташ ли, че целта оправдава средствата?
 • Нарушаваш ли понякога обещанието си?

Защо моралът е толкова важен за лидера?

Тази статия не е за Ганди, Мандела, Майка Тереза или това момче от филма "Несломен". Те са си свършили тяхната работа. Тази статия е за теб и за мен, защото на нас ни предстои да определим какво ще оставим след нас за човечеството. Погледни се в огледалото, сам в своята стая и помисли честно колко „Да“-та имаш за въпросите по-горе. Колко още неща има, за които само ти знаеш, че са вътре в теб.

Ти би ли се доверил на човек, който има твоите морални характеристики, че ще бъде СУПЕР ЛИДЕР? Не е важно да имаш повече добри черти, отколкото лоши. Ако ще имаш морал избери наистина висока летва и не си позволявай да имаш и едно „да“ на въпросите по-горе.

Ако ти искаш да промениш нещо в страната ни и разчиташ само на по-доброто си образование и по-добрата си подготовка за лидер и пропуснеш да инвестираш преди това в безкомпромисно висок морал то това, което ти ще постигнеш е „да бъдеш по-успешен неморален лидер, отколкото другите неморални лидери, които вече сме видяли“. Разликата между злите лидери и много от нас самите е в количеството власт, с което разполагаме. 90% от хората правят толкова измами в живота си, колкото и Делян Пеевски – просто всеки мами според неговия си мащаб.

Ние не се нуждаем от по-добре образовани, по-харизматични, организирани и успешни лидери. Ние се нуждаем от водачи, които да имат 100% безкомпромисно висок морал!

Какво мога да направя за морала си?

Ти най-вероятно си прекарал между 16 и 18 години инвестирайки в образованието си и вярваш, че е нужно учене през целия живот, за да се справиш успешно в кариерата си. Цял живот учене за професионални умения, а що касае моралът, разчиташ на това, че ти просто си свестен и добър човек. Ти просто си си такъв.

Доброто образование и уменията няма да те направят СУПЕР ЛИДЕР. 8 от 15 човека, които гласуват началото на Холокоста имат докторски степени. Ако искаш да надскочиш нивото на млад амбициозен човек, с чудесно образование, членуващ в супер готини организации, харесван от всеки, с желание за голям успех, пари и слава (защото до тук не си нищо повече от който и да е зъл лидер) ти трябва да направиш екстра голямо усилие!

Ако искаш да направиш промяна в характера си, трябва да промениш навиците си. Ако искаш да промениш навиците си, трябва да промениш ежедневните си дела, местата, където ходиш, нещата, които правиш. Ако искаш да промениш делата си, трябва да промениш думите си. Ако искаш да промениш думите си, трябва да промениш мислите си. Трябва да завишиш хигиената на това, което влиза в главата ти.

Ако днес ти правиш компромиси с морала си и си мислиш „Един ден, когато стана успешен аз ще бъда много добър човек“, лъжеш себе си. „Верният в най-малкото и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен“. Няма никаква логична причина днес ти да имаш посредствен морал и да разчиташ, че с повече власт и пари ще станеш канара в принципите си.

 • Ако днес ти си нетолерантен към един човек, утре ти ще си нетолерантен към милиони.
 • Ако днес ти излъжеш, че си „зает“, утре ти ще излъжеш, че като те изберем ще работиш „за благото на народа“.
 • Ако днес ти крадеш химикалки и листа от работата си и се возиш гратис, утре ти ще „усвояваш фондове“.
 • Ако днес ти се подиграваш на някой или говориш зад гърба му, утре ти ще „разтуряш седянката“.
 • Ако днес ти си позволяваш да манипулираш хората, утре ще манипулираш резултатите от избора на народа си.
 • Ако днес ти изневериш на думата, която си дал на жена си/мъжа си, утре ще изневериш на думата, която си дал на екипа си.

Каузата на СУПЕР ЛИДЕРА

СУПЕР ЛИДЕРИТЕ са имали СУПЕР КАУЗИ. Но СУПЕР КАУЗА може да има и да изпълни само човек със СУПЕР МОРАЛ. Моралът ни и това, което препълва сърцата ни определя каузата на живота ни, а не обратното. Хитлер не би могъл да се пребори за правата на чернокожите, нито Ахмед Доган за развитието на страната ни не защото нямат уменията или силата на характера да го направят, а защото нямат морал, за да имат изобщо такава кауза в живота си.

Ние нямаме нужда просто от лидери. Ние имаме нужда от лидери с безкомпромисен и изключително висок стандарт за морал!

За мен беше много успокоително да осъзная, че аз няма да мога да усвоя всички възможни качества, които един лидер е добре да притежава. Ти също не можеш да имаш всичките. Важно е обаче кое стои в основата.

Ако искаш да бъдеш СУПЕР ЛИДЕР, който човечеството да запомни, изгради правилно основите си – първо изгради безкомпромисен и изключително висок стандарт за морала. След това усвои всички други нужни умения, опит и знания, които ти трябват. И накрая, живей за кауза, която наистина има смисъл за някой друг освен теб. Но първата крачка е моралът – започни да инвестираш в него днес! Много по-трудно е да се научиш да не завиждаш и да не лъжеш, отколкото да изучиш икономиката или математиката. Първите месеци ще ти бъде особено трудно. Но ако вземе да успееш, току виж се окаже, че ти ще бъдеш българския СУПЕР ЛИДЕР!

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/Zzq1

Повече информация за Добромир Иванов

Добромир Иванов
Мениджър с 10 годишен опит | Създател на първия български уебсайт за онлайн праджби на автобусни билети - Stigni.bg | Съосновател на „Плодчетата ООД“ | Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Бивш председател на Български младежки Червен кръст София| Част от Джуниър Ачийвмънт България | Предприемач | Ментор | От време на време лектор в УНСС

Един коментар

 1. Nikola Vushkov

  Хубав материал, и то с извод. Извод който ме навежда и на мисълта, че не е необходимо да чакаме един супер кидер, който да направи колосални реформи и 7 милиона да заживеем по-добре. По-реалистично е 7 милиона да се напънем за лека морална и духовна реформичка. Определено ще има отражение. Ние сме България, всичко зависи само от нас и никой не ни е виновен 😉

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*