Начало / Статии / Емоционална интелигентност / Страхът от провал е преувеличен

Страхът от провал е преувеличен

6 мин

Страхът от провал до известна степен се е вселил в нас още от ранна детска възраст, заради прекалено предпазливите ни родители. Не е лесно да се чува постоянно думата "Не!", отново и отново. И така след известно време започваме да сме прекалено предпазливи в делата си и постоянно се притесняваме дали всичко е наред.

С порастването, тази негативна вяра става несъзнателна.
Ние дори не знаем, че е там в подсъзнанието ни. Просто се опитваме да живеем живота си по най-добрия начин или поне така смятаме.
Страхът от провал всъщност сам по себе си не е достатъчно извинение. Попитайте се от какво точно се страхувате - дали от самия провал или от това как той ще бъде възприет от хората и какво ще кажат те за вас.
Deep fear of businessman
Хората не се страхуват от провала, а от вината и критиките, които ще понесат след това.
Но това е съвсем нормално, все пак ние живеем в общество, постоянно комуникираме с други индивиди и търсим признанието им като вид награда за успехите си – било то похвала от близък човек или от шефа, или от преподавателя ни. И всичкото това притеснение тръгва от онази думичка „не“, която несъзнателно сме запаметили в съзнанието си и свързваме с негативни емоции.

Този страх обаче „убива“ нашата изключителност.  Ставаме просто една частица от тълпата. Избираме да не бъдем изключителни, защото се страхуваме от критиката. Колебаем се  в собствените си възможности и ограничаваме развитието си.

Преодоляване на страха от провал не е лесно.  Но не е и невъзможно. Може да се направи, особено ако сте решени да вземете пълен контрол върху личностното си развитие.

Не съществува  магическо хапче, което да ви превърне в безстрашен герой, но пък има последователност от  стъпки, която ще ви отведе по-близо до свободата, далеч от въображаемата килията на ума ви, наречена страх от провал.

1. Идентифицирайте първопричината за страха

От къде точно се поражда страхът ви? Седнете, поемете си дълбоко въздух и се запитайте, кога точно се е сформирал страхът от провала ви. Когато разберете  какво го е причинило, ще осъзнаете също, че тълкуването на ума ви не е прецизно. Ако родителите ви са били прекалено предпазливи или ако сте имали особено строг учител, чрез самоанализ на причините, но в лицето на един страничен наблюдател, ще проумеете, че те са го  направили, защото са желали най-доброто за вас. Лесно е да тълкувате едностранно нещата, но това не изгражда цялостна перспектива за събитията, затова погледнете върху дадената причина отстрани като един напълно непознат човек. От решаващо значение е да разглеждате и анализирате всички ваши негативни убеждения, защото те имат огромно влияние върху начина, по който живеете.

2. Провалът е неизбежен

Нека си го кажем, провалът е неизбежен - ако искате да живеете един забележителен живот. А знам, че искате да живеете живот пълен със страст, смисъл и цел. Тогава трябва да приемете, че провалът е част от пътешествието. Ние всички се проваляме. Няма нищо страшно в това. Понякога провалът е разочароващо  и изтощително преживяване, но колкото повече минавате през трудни периоди и кризи на личността, толкова по-бързо ще израстете.

3. Повече провали, по-голям успех

Робърт Алън твърди: “Няма провал. Има само обратна връзка.“ Колкото повече се проваляте, толкова повече ще успеете, защото провалите са вашият единствен и изключителен личен учител.

4. Провалът е временен

Провалът е временно явление, ние всички знаем това, но за съжаление го забравяме в момента, в който той настъпи. Затова повтаряйте си: "Провалът е урок, от който се нуждая, за да продължа успешно по пътя си."

5. Освободете ума си от негативни мисли

Вашите мисли са просто мисли, не забравяйте, че те са субективни и често манипулативни. Мислите могат да бъдат елиминирани, чувствата могат да бъдат контролирани, а страхове - преодолени. Анализирайте себе си, разберете какво искате, освободете се от негативните мисли и продължете напред.

6. Прегърнете страха

Всеки се страхува в една или друга степен. Това е част от нашия биологичен механизъм. Колкото по-бързо се сприятелим със страха си, толкова по-бързо можем да продължим да се движим напред. Не страхът ни спира да следваме мечтите си, а това, което правим в следствие от него (невземане на решение, бягане от отговорност, залагане на най-лесния избор). В момента, в който признаем и прегърнем страха, той най-вероятно ще изчезне.

7. Предприемете действие

Живеем в благодатна епоха и разполагаме с повече информация от когато и да е било. Интернет ви дава достъп до неограничени количества курсове, ръководства и програми за обучение. Без значение какво искате да направите, можете да се научите.

8. Представете си вашето бъдеще

Понякога негативността помага. Представете си как би изглеждало бъдещето ви, ако позволите на всеки страх да контролира живота ви. Не е ли време да направите нещо, не искате да сте онзи нещастен и уплашен човек нали?  Сега си представете какъв би бил живота ви, ако сте преодолял всеки страх изникнал на пътя ви. Да, това е животът, за който мечтаете, нали?

9. Следвайте страстта си

На последно място, но определено не и по важност, е съвета да следвате страстта си. Човек, който следва това, което го пали, не е склонен към страх от провал. Защото след всяка загуба, любовта и страстта към нещото ще ви връщат обратно в същата битка. Отново и отново - докато победите. В резултат ще осъзнаете истинския смисъл на думите, че провалът не е нищо друго освен поредното стъпало от стълбичката към успеха.

Преодоляването на страха от провал е толкова трудно, колкото си го направим. Когато се изправите пред страховете си, ще разберете, че те не са толкова страшни, колкото си мислите. Така че следващия път, когато се страхувате от провал, помислете си коя от двете алтернативи искате повече: Живот в страх или успешен живот?

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/zje0

Повече информация за Христиана Петкова

Христиана Петкова
Автор на научни публикации в различни конференции и сесии | Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Бакалавър по Публична администрация със специализация по време на международен обмен на студенти в Университета по приложни науки в Прага, Чехия и специализация по Предприемачество в Бабсън колидж, САЩ.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*