Начало / Статии / Мотивация

Мотивация

За покорените върхове и родените лидери

„Тя се изправи и започна да се разхожда като вдървена, понеже се страхуваше да не ѝ падне короната.“ „Алиса в огледалния свят“ Колко всъщност тежи короната? Зависи от гледната точка. А гледката винаги ще е по-красива от върха. Точно затова изкачването си струва усилията. А тези, които накрая се любуват от високо на прекрасните панорами в ниското, са онези, които ... Виж цялата публикация »

Дама, Лидер или Дама Лидер?

Какъв по-добър пример за жена лидер и олицетворение на сила от Маргарет Тачър? И не просто дама, а наистина Дама Лидер. Еталон за непоколебимост и пример за подражание. Едновременно мразена и обожавана. Но не е ли това най-голямото доказателство за величието на един лидер? И то – жена лидер. С главно Ж и главно Л. Ето тук може би е ... Виж цялата публикация »

5 минути експеримент!

С Веселин Зефиров (Управител и съдружник в консултантска компания БИ ВИ ТИ ПРОДЖЕКТ СОЛЮШЪНС ООД) направихме следния експеримент : Накарахме го да си представи, че влиза в три различни стаи – стаята на успеха, на лидерството и на предприемачеството. Във всяка от тези стаи има публика, която е на противоположния полюс по разсъждения. Задачата на Веселин беше за 5 минути ... Виж цялата публикация »

Храната влияе на продуктивността ни

Опитайте да се сетите кой ден от миналата седмица сте бил/а най-продуктивен. А сега се запитайте: какво ядох на обяд точно този ден? Когато отчитаме факторите, които влияят на това как се представяме на работното място си, много рядко отделяме време да мислим за храна. За онези от нас, които всеки ден се борят да прочетат и отговорят на мейли, ... Виж цялата публикация »

5 навика, които със сигурност ще ти провалят живота

Всекидневните ни навици определят кои сме. Ние сме това, което правим. Както казва Уинстън Чърчил „Успехът не е окончателен, падението не е фатално – смелостта да продължиш напред е от значение.“ Ако в миналото си се провалял, но никога не си се отказвал, значи си по-силен, отколкото си мислиш. Ако пък съвсем наскоро си преживял неудача и обмисляш да се ... Виж цялата публикация »

Защо все повече компании спират да дават оценки в цифри на служителите си

Преди няколко години около половин дузина компании започват да експериментират с идеята да премахнат оценките на служителите си. В Абоуд премахват скалата от 1 до 5. Все още по различни начини разделят представянето, продължават с политиката резултатите да влияят на заплатата, но вече не го правят само на базата на скала от оценки в цифри. До началото на 2015г. около ... Виж цялата публикация »

Какво няма да ви каже за мотивацията йерархията на Маслоу

Остарява ли Пирамидата на Маслоу? Идва време в кариерата на всеки лидер, когато той или тя, съзнателно или по интуиция се осланя на пирамидата на Маслоу, за да мотивира хората в екипа си. Идеята на Маслоу е, че едва когато нуждите от първа необходимост като храна, вода, подслон и сигурност бъдат задоволени, хората се мотивират да задоволят нуждите си от ... Виж цялата публикация »

Как да реагираме, когато някой ни разочарова?

“Защо?“, викаше изпълнителният директор на един хедж фонд на един от мениджърите си, отговорен за портфолиото на фирмата. „Защо си увеличил тази инвестиция? Какво си мислиш, че правиш?“ Човекът промълви нещо в своя защита, което директорът направи на пух и прах. Когато останахме сами в кабинета му, директорът се обърна към мен, бесен. „Как да направиш губеща политика да заработи ... Виж цялата публикация »

Подготвен ли сте да успеете като лидер? (VUCA свят – част 2)

Днес живеем в така наречения VUCA (volatile, uncertain, complex, ambiguous) свят. Много от уменията, които традиционно бяха нужни за успех като лидер, се промениха. Много от уроците на успешни в 20-и век лидери са неадекватни днес. Как да се подготвим, за да сме сигурни, че ще успеем в условията на 21-ви век? Както вече споменахме в част I на настоящата ... Виж цялата публикация »

5 идеи как мечтателите да се превърнат в изпълнители

Според д-р Мередит Белбин във всеки успешен екип има визионер и изпълнители. Под визионер (нарича го още "Растение") той има предвид човек на идеите - такъв, който има смели мечти, но рядко ги реализира докрай, просто защото втурне ли се в детайлите губи интерес.В перфектния случай визионерът намира хора, които работят за имплементацията на неговата визия. Но често самият мечтател ... Виж цялата публикация »