Начало / Статии / Емоционална интелигентност

Емоционална интелигентност

Защо 30 не са новите 20?

Случвало ли ви се е да си задавате въпроса „живея ли живота, който искам?“ Не е нужно да се замисляте, отговорът е ясен. Всеки един от нас в даден момент се пита дали се е превърнал в човека, който е мечтал да бъде - този, който е постигнал целите си. За съжаление обаче процентът от хора, които ще отговорят положително, ... Виж цялата публикация »

Дама, Лидер или Дама Лидер?

Какъв по-добър пример за жена лидер и олицетворение на сила от Маргарет Тачър? И не просто дама, а наистина Дама Лидер. Еталон за непоколебимост и пример за подражание. Едновременно мразена и обожавана. Но не е ли това най-голямото доказателство за величието на един лидер? И то – жена лидер. С главно Ж и главно Л. Ето тук може би е ... Виж цялата публикация »

5 стратегически способности, влияещи върху емоционалната ни интелигентност

Цялата информация към мозъка идва чрез нашите сетива и когато тази информация е предимно стресираща или прекалено емоционална, инстинктите ни взимат контрол над тялото и ограничават способността ни да мислим рационално и да вземаме правилни решения. Следователно, за да имаме достъп до по-широк спектър от възможности при процеса на вземане на решение, ние трябва да владеем емоциите си. За да ... Виж цялата публикация »

Медиация, Лидерство и „Мандарини“

Медиация, Лидерство и Мандарини

Доста хора в България нямат представа какво е медиацията, а ако са чували за нея, не знаят как този метод за извънсъдебно решаване на спорове може да им бъде полезен. С тази статия ще ви разкажа малко повече за метода и ще сложа знак на равенство между медиатора и лидера. Идеята ми е това да е първата статия от поредицата, с която в подробности ще ... Виж цялата публикация »

Как лидерите се фокусират върху света наоколо и върху себе си

Най-важната задача на лидера е да задава посока на внимание. За да го направи, той/тя трябва първо да се научи сам/а да се концентрира. Когато казваме да се фокусираш или да се концентрираш върху нещо, често имаме предвид това да стане върху едно единствено нещо; и да избягваме всичко останало, което би могло да ни разсее. Но изследвания от последните ... Виж цялата публикация »

Подготвен ли сте да успеете като лидер? (VUCA свят – част 2)

Днес живеем в така наречения VUCA (volatile, uncertain, complex, ambiguous) свят. Много от уменията, които традиционно бяха нужни за успех като лидер, се промениха. Много от уроците на успешни в 20-и век лидери са неадекватни днес. Как да се подготвим, за да сме сигурни, че ще успеем в условията на 21-ви век? Както вече споменахме в част I на настоящата ... Виж цялата публикация »

Жените се справят по-добре от мъжете като лидери. Дали?

Жените са по-добри от мъжете като лидери

Идеята, че жените се справят по-добре от мъжете като лидери, става все по-популярна. Лидерството днес означава умения за сътрудничество, създаване на връзки и подхранване на таланта. За мъжете се твърди, че са индивидуалисти, имат състезателен дух и са агресивни. Както и че им липсват много от женските умения за изграждане на връзки, за да могат да са добри лидери в тази нова епоха. Един по-задълбочен поглед върху това какво е нужно, за да си лидер, обаче показва, че за ролята на изпълнителен директор например са изключително важни някои типично мъжки черти. Виж цялата публикация »

Междукултурна компетентност (част I)

Ако се запазят тенденциите, етническото разнообразие в Европа ще става все по-голямо, като се очаква етнически групи, които днес представляват мнозинство в дадена страна, да станат малцинство. Така гласи информацията публикувана в Wikipedia относно демографията на Европейския Съюз. Етническото разнообразие ще става все по-голямо, а успехът ни като лидер ще зависи все повече от умението да работим успешно в междукултурна среда. Виж цялата публикация »

Емоционална интелигентност – ключов елемент за успешния лидер

emotional_intelligence

Всички ние  вероятно познаваме хора, било на работното място или в личния ни живот, които са наистина добри слушатели. Без значение вида на ситуация, в която сме, те винаги знаят какво точно да кажат и как да го кажат, така че да не се обидим или разстроим. Те са грижовни и внимателни и дори, ако не са намерили решение на нашия проблем, обикновено ... Виж цялата публикация »