Начало / Статии / Емоционална интелигентност

Емоционална интелигентност

Дама, Лидер или Дама Лидер?

Какъв по-добър пример за жена лидер и олицетворение на сила от Маргарет Тачър? И не просто дама, а наистина Дама Лидер. Еталон за непоколебимост и пример за подражание. Едновременно мразена и обожавана. Но не е ли това най-голямото доказателство за величието на един лидер? И то – жена лидер. С главно Ж и главно Л. Ето тук може би е ... Виж цялата публикация »

5 стратегически способности, влияещи върху емоционалната ни интелигентност

Цялата информация към мозъка идва чрез нашите сетива и когато тази информация е предимно стресираща или прекалено емоционална, инстинктите ни взимат контрол над тялото и ограничават способността ни да мислим рационално и да вземаме правилни решения. Следователно, за да имаме достъп до по-широк спектър от възможности при процеса на вземане на решение, ние трябва да владеем емоциите си. За да ... Виж цялата публикация »

Медиация, Лидерство и „Мандарини“

Медиация, Лидерство и Мандарини

Доста хора в България нямат представа какво е медиацията, а ако са чували за нея, не знаят как този метод за извънсъдебно решаване на спорове може да им бъде полезен. С тази статия ще ви разкажа малко повече за метода и ще сложа знак на равенство между медиатора и лидера. Идеята ми е това да е първата статия от поредицата, с която в подробности ще ... Виж цялата публикация »

Как лидерите се фокусират върху света наоколо и върху себе си

Най-важната задача на лидера е да задава посока на внимание. За да го направи, той/тя трябва първо да се научи сам/а да се концентрира. Когато казваме да се фокусираш или да се концентрираш върху нещо, често имаме предвид това да стане върху едно единствено нещо; и да избягваме всичко останало, което би могло да ни разсее. Но изследвания от последните ... Виж цялата публикация »

Подготвен ли сте да успеете като лидер? (VUCA свят – част 2)

Днес живеем в така наречения VUCA (volatile, uncertain, complex, ambiguous) свят. Много от уменията, които традиционно бяха нужни за успех като лидер, се промениха. Много от уроците на успешни в 20-и век лидери са неадекватни днес. Как да се подготвим, за да сме сигурни, че ще успеем в условията на 21-ви век? Както вече споменахме в част I на настоящата ... Виж цялата публикация »

Жените се справят по-добре от мъжете като лидери. Дали?

Жените са по-добри от мъжете като лидери

Идеята, че жените се справят по-добре от мъжете като лидери, става все по-популярна. Лидерството днес означава умения за сътрудничество, създаване на връзки и подхранване на таланта. За мъжете се твърди, че са индивидуалисти, имат състезателен дух и са агресивни. Както и че им липсват много от женските умения за изграждане на връзки, за да могат да са добри лидери в тази нова епоха.Един по-задълбочен поглед върху това какво е нужно, за да си лидер, обаче показва, че за ролята на изпълнителен директор например са изключително важни някои типично мъжки черти. Виж цялата публикация »

Междукултурна компетентност (част I)

Ако се запазят тенденциите, етническото разнообразие в Европа ще става все по-голямо, като се очаква етнически групи, които днес представляват мнозинство в дадена страна, да станат малцинство. Така гласи информацията публикувана в Wikipedia относно демографията на Европейския Съюз. Етническото разнообразие ще става все по-голямо, а успехът ни като лидер ще зависи все повече от умението да работим успешно в междукултурна среда. Виж цялата публикация »

Емоционална интелигентност – ключов елемент за успешния лидер

emotional_intelligence

Всички ние  вероятно познаваме хора, било на работното място или в личния ни живот, които са наистина добри слушатели. Без значение вида на ситуация, в която сме, те винаги знаят какво точно да кажат и как да го кажат, така че да не се обидим или разстроим. Те са грижовни и внимателни и дори, ако не са намерили решение на нашия проблем, обикновено ... Виж цялата публикация »

Автентичното лидерство

Authentic Leadership

Вие можете да учите от опита на другите, но никога няма да станете напълно успешен, ако се опитвате да бъдете като тях. Хората биха ви се доверили, ако сте истински и автентичен, а не просто реплика на някой друг. Затова и казваме, че една от първите и най-важните стъпки по пътя на развитие на лидерски умения е постигане на самоосъзнатост. Виж цялата публикация »