Начало / Статии / Доверие / Станете лидер чрез личен пример
Станете лидер чрез личен пример

Станете лидер чрез личен пример

2 мин

Морските тюлени (най-елитната част на военноморските сили на САЩ) са обучени да бъдат лидери независимо от своята възраст и ранг. Защото те са обучени да печелят доверие. Опитът на тюлените, освен на бойното поле, е валиден и в цивилния живот - хората следват само тези, на които вярват.

Един от най-лесните начини да спечелите доверието на екипа, в който работите, е да давате винаги добър личен пример (lead by example). Ето четири начина да станете лидер, давайки личен пример и печелейки доверието на останалите:

Хвърлете се пръв в боя

Когато има много работа за вършене и хората се чудят кой да направи първата стъпка, не давайте команди и съвети, а първи се "хвърлете в боя". Запретнете ръкави и започнете да вършите работата. По този начин вие давате на своя екип добър пример. Също така показвате, че не ви е страх от работата, с което печелите тяхното уважение и доверие. Не чакайте някой да ви упълномощи, а сами направете избора да поведете екипа напред в този момент - като направите първата крачка. Това е най-краткият път към лидерството.

Внимавайте какво говорите

Действията говорят повече от думите, но думите могат да имат пряко въздействие върху морала на екипа. За добро или за лошо. Бъдете внимателни какво и на кого говорите. Винаги демонстрирайте подкрепа спрямо членовете на екипа. Ако някой се нуждае от конструктивна обратна връзка, дайте му я на четири очи при закрити врата. С това ще спечелите доверието на съответния човек, защото не сте го изложили пред целия екип. От друга страна, ще му дадете и пример за подражание - и той ще започне да разрешава своите конфликти по същия начин, без излишна публичност.

Поемайте отговорност

Ако сте сгрешили, не се крийте, а поемете отговорност и се постарайте да поправите грешката. Няма значение дали и друг член на екипа ви носи част от вината или тя е изцяло ваша. Ако сте лидер, ще поемете отговорност.

Приемайте обратна връзка

Добрият лидер знае, че не знае всичко и че и той греши. Затова слушайте своя екип, приемайте конструктивната обратна връзка с усмивка. По този начин давате пример на останалите и те да бъдат отворени за критика. Подобна култура е гарант за постоянно самоусъвършенстване, а от нея печели целият екип.

Това са само четири от многото начини да правите заявка за лидерство посредством даване на личен пример. Този принцип на лидерството (lead by example) не се изчерпва с примерите в статията. Lead by example трябва да се практикува постоянно и с времето този принцип става част от естественото поведение на лидера.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/n3EY

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*