Начало / Статии / Житейски хакове / Седем навика на хората със самочувствие
Седем навика на хората със самочувствие

Седем навика на хората със самочувствие

5 мин

Без съмнение, способността да си уверен в себе си, да имаш самочувствие, е много важна за един щастлив и пълноценен живот. Тя влияе на успеха ни като лидери, на това как общуваме с екипа си и в работата изобщо. Освен това тя е моделът, по който изграждаме бизнеса, семейния си живот, връзките и свободното си време. Списъкът може да е безкраен. Увереността и самочувствието оказват влияние върху всичко, което правим, както и на това какви сме.

„Ако сме предварително уверени в посоката на своите мечти и се стремим да живеем живота, който сме си представяли, ще се срещнем с успеха неочаквано и съвсем скоро.”  - Хенри Дейвид Торо

Предлагаме списък със седем навика на уверените хора, които всеки може да провери за себе си, за да се почувства по-добре със самия себе си.
По скáлата от 1 до 5 отбележете Вие къде сте: 1 означава, че това не е характерно за Вас, а 5 - че сте точно такива.

1. Лична отговорност
Уверените хора носят отговорност за живота, решенията и поведението си. Това означава, че, когато всичко е казано и направено, те са отговорни за изборите, които са направили, и за живота, който имат. Знаят, че може не винаги да имат контрол над това, което им се случва, но могат да контролират реакциите си според случващото се. Отговорни са за това как се отнасят към живота.

Къде сте Вие? Поемате ли лична отговорност? Ако да, слагате 5; ако пък си намирате извинения или винаги обвинявате другите, поставете по-малко число.

2. Отношение към страха
Уверените хора действат независимо от страха си. Това се нарича смелост. Всички се страхуваме от нещо – от провал, от това, че не сме на ниво, или - че изглеждаме глупаво. Такава е човешката природа. Но всички искаме да успеем, нали? Аз поне искам. И все пак, именно страхът от провал пречи на много хора да живеят пълноценно; пречи им да използват личностната си сила.

"Човек трупа сила, смелост и увереност от всяко преживяване, което го изправя лице в лице със страха." – Елинор Рузвелт

Уверените хора са склонни да напуснат зоната си на комфорт и да дадат най-доброто от себе си за нещо ново, независимо от тревогите и страховете си.
Каква оценка давате за способността си да напредвате, независимо, че Ви е страх? Колко сте смели?

3. Толерантност към другите
Всички понякога губим търпение с приятели, семейство или с напълно непознати. Можем да дадем много примери. Отново - защото такава е природата ни. Но хората със самочувствие ценят другите и вместо да се отказват или да отблъскват другите заради грешките им, те са готови да ги подкрепят, да дадат градивна обратна връзка или просто да подадат ръка.

Колко толерантен/а сте Вие?

4. Положителна оценка за другите
Уверените хора бързо хвалят и оценяват другите. Не искат всички лаври за себе си. Охотно ги споделят. Знаят, че много рядко нещо хубаво е резултат от усилията само на един човек. Ценят онези, които остават в сянка.

Вие споделяте ли лаврите често?

5. Гордост от собствените резултати
Петата черта може да звучи противоречиво, подредена веднага след четвъртата, но мисля, че е важно тя да получи полагащото й се внимание. Уверените хора се гордеят с добре свършената работа и приемат поздравления. Това не означава, че се хвалят. Всъщност - да се хвалиш е знак за липса на увереност. Уверените хора приемат поздравления и хвалби за добре свършена работа, положени усилия и заслужен успех. Правят го с едно искрено „Благодаря!”.

Помните ли последния заслужен комплимент, който получихте? Приехте ли го или го отхвърлихте?

6. Ясни цели
Уверените хора имат цели. Знаят, че животът е постоянна работа и че възможностите допринасят за успеха и самоусъвършенстването. Не се страхуват да си поставят цели и да чертаят планове. Също така разбират, че ще срещнат трудности и предизвикателства и ще трябва да попроменят някои неща. Постоянно оценяват ситуацията и правят промени, за да стигнат до целта.

Вие къде сте? Поставихте ли си цели за 2015 година? Започнахте ли годината уверени и със самочувствие?

7. Отстояване на ценности
Уверените хора не се страхуват да отстояват това, в което вярват. Знаят, че ценностите се подлагат на оценка постоянно, но те поставят принципите си над нуждата да бъдат харесани от всички. Естествено, че е много хубаво всички да те харесват, но в действителност да останеш верен на собствените си вярвания не винаги е популярно решение. Уверените хора са склонни на компромис, но не и с ценностите си. И това е една от основните причини, поради които ги уважаваме.

Крайната оценка е за ценностите и принципите. Колко силно защитавате своите, особено когато се изправите срещу другите хора? Как ценностите Ви отговарят на поведението, целите, лидера във Вас и изобщо на живота Ви?

Нали помните: „Ако сме предварително уверени в посоката на своите мечти и се стремим да живеем живота, който сме си представяли, ще се срещнем с успеха неочаквано и съвсем скоро.”

Статията е взаимствана от www.linkedin.com Публикуваме превод на текста със съкращения.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/confident

Повече информация за Теодора Димитрова

Теодора Димитрова
Казвам се Теодора. Малко ми е трудно да се представя на белия лист, но ще се опитам. Възрастта си няма да споменавам, защото тя вярвам, че е от значение, ако си сирене. Но все пак има дни, в които се чувствам като старица - без натрупана мъдрост - само с много умора, и други дни, в които сякаш съм на възрастта на децата си (на 5 и на 2 години) – всичко е възможно, интересно и има смисъл. Освен български, говоря още 4 чужди езика, но понякога ми се струва, че не разбирам какво ми говорят политици и някои учители в детската градина на сина ми. Звучи ми на познат език, но не разбирам посланията им, идеите им. Основното ми занимание в момента е да съм майка. Иначе се опитвам да преподавам, да пиша, да снимам... Ако се чудите защо бих писала на място, на което се дискутират качествата на лидерите, причината е проста – просто вярвам, че основата на потенциала за всякакво развитие в човека, и в хубавото и в лошото, се поставя в детството. И се питам, почти постоянно, какво да правя, за да може децата ми да са хора, търсещи, питащи, волеви, щастливи.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*