Начало / Статии / Житейски хакове / Ранно пиле, рано пее или как да се превърнем от сови в чучулиги
Ранно пиле, рано пее или как да се превърнем от сови в чучулиги

Ранно пиле, рано пее или как да се превърнем от сови в чучулиги

4 мин

Представете си пещерните хора от преди пет милиона години. Ясно е, че са живели заедно с племето в пещери (иначе защо ще ги наричаме пещерни хора, нали?).

Ето как е преминавал един обикновен ден тогава:

Хората са излизали сутрин и са отивали на лов или да събират плодове. Всички пещерни човеци заедно. При залез се връщали в пещерата, палели огън и сядали да похапнат. Всички, мъже, жени и деца, са седели около огъня и са си разказвали пещерни шеги. Със замирането на огъня се е спускала тъмната нощ. И изведнъж всички тези хора, заедно, са усещали колко много са изморени. И съвсем скоро дружно са хъркали в хармония и синхрон. И така до изгревa.

Чакай малко, какво става? Как така на всички пещерни хора, и мъжете и жените, им се е доспивало по едно и също време? Нарича се биохимия. Със залязването на слънцето телата ни започват да произвеждат мелатонин, хормонът, който ни подготвя за сън. През последните няколко милиона години, човешкото тяло е научило следния модел:

Слънцето залязва = тъмнина = време за производство на мелатонин

С отделянето на мелатонин в тялото ни, ние започваме да се прозяваме. Ставаме замаяни и клепачите ни натежават. И заспиваме. И така е било винаги, докато един ден, един човек на име Томъс Едисон не решил да промени нещата и не измислил крушката.

Това, което не се е променило е, че телата ни все така се нуждаят от тъмнина, за да произвеждат хормона на съня.
Ако не успявате да спите добре и се събуждате рано, на помощ идват пет мини-навика, които биха могли да спасят съня Ви и да Ви карат да се събуждате рано.

1. “Тъмни сесии” между 10 и 30 минути преди сън
Между 10 и 30 минути преди сън изключете телефона, телевизора, компютъра и изобщо всички светлини. Седнете на дивана. Радвайте се на тъмнината. Ще се почувствате съвсем първични, като пещерните хора. Аз обикновено медитирам през тези минути и това много помага на съня ми.

2. Тъмна спалня
Обикновено, когато сте в отпуск, спите най-добре. И не защото сте на плажа или защото не сте под стрес, а защото в хотелите има тъмни завеси. Като затворите пердетата, Вие превръщате стаята в пещера. Когато е тъмно, спите като гладиатор.
Така че, време е да сложете тъмни завеси в спалнята си. И гледайте също така да няма изкуствени светлини.

3. Махнете технологиите от спалнята
Нека сме честни: играете във фейсбук или сърфирате в нета от леглото, нали? И аз така правех. И какво се случва много често? Казваме си, че влизаме само за последно, да видим кой какво е писал. И след малко, като погледнем часовника и вече е 3 през нощта. Знаем всички клюки на планетата, обаче се чувстваме като вампири. Днес пробвайте да махнете телефона и лаптопа от спалнята си. Ако го направите, ще видите как добре ще заспите на време.

4. Движете се сутрин
Движението отделя ендорфини в тялото ни и прави мускулите ни по-устойчиви на болка. Предците ни, пещерняците, са имали нужда от ендорфини, за да бягат от острите зъби на тигрите, от косматите мамути и т.н. Освен това, ендорфините ни карат да се чувстваме като супер хора, защото те остават в тялото ни СЛЕД КАТО сме ги отделили. Преди се чувствах разбита след цял ден работа, но откакто започнах да спортувам сутрин, през целия ден съм концентрирана и изпълнена с енергия.
Чудите се защо сутрин? Защото трябва да правите магии, да движите бизнес, да се грижите за деца и да постигате резултати като суперхора през деня, а не през нощта.

5. Внесете позитивност в леглото
Забелязали ли сте, че се събуждате със СЪВСЕМ СЪЩИТЕ мисли, с които сте си легнали вечерта? Аз преди си лягах с мисълта - Боже, имам само пет часа да се наспя. Изтощена съм. И като се събуждах сутрин, първата ми мисъл беше - Ето, знаех си - ужасно съм изморена!
Спрете да мислите за предизвикателствата, които Ви чакат утре. Вместо това си помислете как същото утре ще е един прекрасен ден. Ако започнете да правите нещата днес, Ви обещавам, че утре ще се събудите навреме, изпълнени с енергия и направо ще скочите от леглото.

И така, да го кажем накратко - вече знаете какво да правите, за да спите по-добре и да се превърнете от нощна птица в ранно пиле. Започнете да правите по едно от изброените неща всеки ден, докато ги направите всичките. И просто ги правете. Всеки ден.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/RrjW

Повече информация за Теодора Димитрова

Теодора Димитрова
Казвам се Теодора. Малко ми е трудно да се представя на белия лист, но ще се опитам. Възрастта си няма да споменавам, защото тя вярвам, че е от значение, ако си сирене. Но все пак има дни, в които се чувствам като старица - без натрупана мъдрост - само с много умора, и други дни, в които сякаш съм на възрастта на децата си (на 5 и на 2 години) – всичко е възможно, интересно и има смисъл. Освен български, говоря още 4 чужди езика, но понякога ми се струва, че не разбирам какво ми говорят политици и някои учители в детската градина на сина ми. Звучи ми на познат език, но не разбирам посланията им, идеите им. Основното ми занимание в момента е да съм майка. Иначе се опитвам да преподавам, да пиша, да снимам... Ако се чудите защо бих писала на място, на което се дискутират качествата на лидерите, причината е проста – просто вярвам, че основата на потенциала за всякакво развитие в човека, и в хубавото и в лошото, се поставя в детството. И се питам, почти постоянно, какво да правя, за да може децата ми да са хора, търсещи, питащи, волеви, щастливи.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*