Начало / Интервюта / проф. Красимир Манев – Реализацията на учениците, занимаващи се  с информатика, включително състезателно програмиране, е гарантирана
проф. Красимир Манев – Реализацията на учениците, занимаващи се  с информатика, включително състезателно програмиране, е гарантирана

проф. Красимир Манев – Реализацията на учениците, занимаващи се  с информатика, включително състезателно програмиране, е гарантирана

4 мин

 

Проф. Красимир Манев е организатор на предстоящата първа Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI), избран за Президент на международната олимпиада по информатика (IOI) през 2014 г., преподавател в Нов български университет, възпитаник на Софийски университет.

 

1. Здравейте, проф. Манев, през последните три години бяхте Президент на международната олимпиада по информатика - има ли много ученици с интерес към математиката и информатиката?

Интерсът към информатиката сред учениците е огромен. В Международната олимпиада по информатика (IOI) всяка година участват повече от 80 страни, което я прави втора по големина ученическа олимпиада, след тази по математика. При това, трябва да се има предвид, че в болшинството от страните Информатиката е много слабо застъпена в училищния курс. В обикновените училища у нас, например, Информатика се учи само 1 година по 2 часа седмично. Затова броят на учениците с интерес към състезания по програмиране е впечатляващ!

2. Къде се крие тайната на успеха при вашите ученици?

Всеки успех според една афористична сентенция се дължи на 10% талант и 90% упорит труд. И при състезанията по програмиране тази формула е напълно валидна. Упорит труд - както за овладяване на знанията и уменията да се състезаваш, да развиваш алгоритмичното си мислене, тъй като за много от задачите за написване на програма - и в състезанията и в софтуерната индустрия - няма готови алгоритми. И тренировки за психическа издържливост - тъй като написването на работеща програма със сложен алгоритъм за ограничено време не е по силите дори на опитни програмисти, които не са тренирани да работят под натиска на часовника.

3. Какво е необходимо за реализацията на такъв вид олимпиада?

На първо място това е техническото осигуряване. Не мога точно да сравня олимпиадите по информатика с тези от другите олимпиади, които искат специфично оборудване - физика, химия, биология и астрономия. Изглежда при нас е по-лесно, защото техническият ресурс (компютри и мрежа) е много по-достъпен отколкото  в тези олимпиади. Но пък при нас е по-трудно в техническо отношение от олимпиадите по математика и лингвистика. На второ място, трябва да поставим научното осигуряване. Подготовката на състезателните задачи е сложен, продължителен и трудоемък процес. За подготовката на добра задача по информатика може да е нужен месец, че и повече (като се има предвид че колегите от Научния комитет работят за олимпиадите в свободното си време). Трябва да имаме както тежки, така и средни и леки задачи, защото нивото на подготовка на състезателите е различно и всеки трябва да има своя шанс да се изяви на нивото, до което е достигнал. И на трето място, но не и по важност, трябва да поставим организационното осигуряване - осигуряване на финансиране, намиране на зала, доставчик на компютрите, настаняване и изхранване на участниците, осигуряване на приятно прекарване на свободното време, медийно отразяване и много други традиционни  за състезанието задачи. За да може да се направи едно добро състезание, е необходим голям и добре синхронизиран екип от професионалисти. И разбира се спонсори, без помощта на които реализацията на такъв проект е невъзможна.

4. Как могат да се подготвят желаещите участници, за да се представят добре?

При условие, че нивото на училищната информатика е далече от необходимото за участие в състезание по програмиране, желаещите да се подготвят трябва непременно да се включат в някаква извънкласна форма - такива има в някои специализирани гимназии, има частни школи, курсове за програмисти организират и много софтуерни компании. Но освен посещаването на школа е необходима и много самостоятелна рабата, участие в многобройните тренировъчни състезания в мрежата и решаване на състезателните задачи от няколко световно извести колекции от състезателни задачи с автоматично оценяване.

5. Удовлетворяваща ли е реализацията на учениците, които решат да се занимават с информатика?

Реализацията на учениците, занимаващи се  с информатика, включително състезателно програмиране, е гарантирана. Всеки елитен университет с удоволствие приема състезателите за свои студенти. А гладът за програмисти в софтуерната индустрия е огромен.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/AL1k

Повече информация за Теодора Иванова

Теодора Иванова
Адвокат | Медиатор | Лектор | Член на УС на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Завършила магистратура по право в СУ със специализация в университет Еразмус, Ротердам, Холандия I Специализация по предприемачество в Бабсън Колидж, САЩ | Силно вярва в думите на Наполеон Бонапарт, че „Лидерът е търговец на надежда.”.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*