Начало / Статии / Визия / Поставянето на цели – ключ към успеха
Поставянето на цели – ключ към успеха

Поставянето на цели – ключ към успеха

7 мин

В началото на всяка календарна година се заричаме да спазваме тези малки правила, които си определяме. До края на месец януари вече сме забравили за половината от тях, а до началото на март си спомняме за едно-две, три в най-добрия случай. Ако искаме да бъдем успешни в бизнеса, както и в личния си живот, трябва да се научим да си поставяме цели правилно и да планираме тяхното постигане. Това започва именно с осъзнаването, че това е един доста сложен и времеотнемащ процес.

Браян Трейси - един от световнопризнатите мотивационни лектори, казва, че няма значение кой си и от къде идваш; това, което има значение, е къде искаш да отидеш. Всичко в нашия живот започва с мисъл. Човек се превръща в това, за което мисли и мечтае. Външният му свят е отражение на вътрешния - на това, което чувства и желае. Едно от нещата, което прави успешните хора успешни, е именно тяхното позитивно мислене – те мислят за това, което искат и КАК да го получат. Неуспешните разсъждават върху онова, което не искат.

Поставяйки си цели, ние определяме посоката, която да следваме. Всеки ден придобива смисъл. Всяка стъпка, която поемаме, за да изпълним своите цели, води до придобиване на самоувереност, на вяра в собствените ни умения и убеждения. За никого не е тайна, че, за да се справяш успешно с каквато и да е кариера и в каквато и да е сфера, е нужна увереност и вяра.

Интересно е изследването, което Марк Маккормък дава за пример в своята книга “Онова, което не се преподава дори в Харвард”, проведено през 1979г. Направили анкета на завършващите MBA (Masters in Business Administration – Магистратура в сферата на бизнес администрацията) през дадената година с въпрос “Как си поставяте ясни цели за бъдещето си и планирали ли сте тяхното изпълнение?”. Само 3% отговорили с “Да”, 13% отговорили, че имат цели, но не са ги описали, а останалите 84% отговорили, че единствената им цел е да завършат своето образование. През 1989г. интервюирали същите вече работещи хора. Интересно е да се отбележи какви са били резултатите: 13-те %, които казали, че имат ненаписани цели печелели средно два пъти повече от тези, които казали, че нямат конкретни цели – 84%, а тези, които попаднали в 3-те %, които имали установени ясни цели, печелели средно десет пъти повече от всички останали заедно (97%). Интересно, нали?!

Най-добрият начин да започнем да планираме целите си е да ги запишем и да разсъждаваме върху тях. Зад всяка цел има и причина – ЗАЩО искаме да я постигнем. Ако не можем да си обясним защо искаме нещо, то е по-скоро прищявка, която бързо ще отмине и няма да е мотивация за нашите действия. Постигането на всяка малка или голяма цел е свързано с огромното ни желание да го направим - когато то стане толкова голямо, че създава енергия за изпълнението на задачите и ни прави достатъчно силни, за да се справим с всички предизвикателства по пътя.

Според милионера Х. Л. Хънт успехът е свързан с две основни неща: първо - трябва да знаеш какво конкретно искаш (много хора никога не вземат това решение за себе си), и второ - трябва да решиш какво си готов да дадеш за постигането на това и, разбира се, да предприемеш необходимите действия.

За да се поддържа мечтата жива и мотивацията за работа по постигането на вече установени цели по пътя към нея, трябва да създадем навик да ги преговаряме всеки ден.

Ето как стъпка по стъпка можем да започнем процеса по поставяне на целите си:

1. Да приемем отговорността, че всичко, което ни се случва, зависи изцяло от нас.

Вместо да мислим, че не можем да постигнем нещо, то трябва да мислим как да го постигнем. За някои неща ще ни е нужно повече време, за други – по-малко. Но всичко е възможно; въпрос е на стратегия и планиране.

2. Да се научим да контролираме живота и емоциите си сами.

...а не да позволяваме на външни фактори да определят нашите действия, чувства и емоции. Често се заробваме в мисли за сметки, данъци, наеми. Това ни прави психически по-слаби, зависими от други хора, решения, външни събития.

3. Да създадем своята идея за идеалното бъдеще - такова, каквото искаме то да бъде.

Да пресъздадем картината в съзнанието си и да мислим за нея постоянно. Да знаем къде отиваме. Когато планираме действията си, дори и в краткосрочен план, е добре да мислим къде ще ни доведе това след 5 години. И не трябва да ни е страх да рисуваме картината с много цветове.

Най-голямата пречка при поставяне (и респективно постигане) на цели е именно границите, които сами си поставяме. Когато мислим в “големи размери”, по-често успяваме.

Да си представим, че няма никакви ограничения пред нас, че имаме всичкото време на света, приятелите, ресурсите да постигнем всичко, което някога сме искали. Ако примерно започнем от кариерата си, да успеем да дадем отговори на следните въпроси:

- Какъв бих бил, ако професионалният ми живот е перфектен?
- Каква е сферата, в която работя?
- Къде бих бил?
- С кого?
- Какво ниво на отговорност бих искал да имам?
- Ако съм на върха, какви качества и умения бих имал?
- Ако съм на върха, какви цели бих постигал?
- Какъв статут бих имал?

4. Да определим ценностите си.

Лидерите знаят къде отиват, за какво се борят и кои са важните и стойностни за тях неща в живота. Другите хора често са объркани.

Нашите ценности ни правят това, което сме, Те дефинират в какво вярваме и какви са нашите надежди.  Нагласата, с която живеем и работим, се определя именно от това какви са разбиранията и очакванията, които имаме, а което е по-важно - действията ни от своя страна са продиктувани и ръководени също от тях.

За да определим кои са истинските ни ценности, нека се обърнем към миналото си и да помислим как реагираме под напрежение в различни ситуации, кои са важните за нас неща и за какво сме се борили до момента. Трябва да мислим за това как искаме да бъдем запомняни и да започнем да променяме себе си днес. Колкото по-постоянни в реакцията и действията си сме спрямо това, което смятаме за идеално поведение и такова, което ще ни помогне да стигнем там, където искаме, толкова по-щастливи се чувстваме и по-уверени в себе си и своите възможности - изпитваме по-голям респект към себе си.
Важно за постигането на целите ни е да бъдем честни със себе си и след като установим кое е важно за нас, да не правим компромис с него. Много често ще ни се налага да правим неща, които не искаме да осъществим в дадения момент. Ще ни се иска да пожертваме крайната си цел за сметка на това, което искаме в момента.

Но постигането на целите е и въпрос на избор. Колко силно и дали истински искаме това, което сме избрали, ще определи успеха ни.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/celi

Повече информация за Евелина Проданова

Евелина Проданова
Член на УС на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Съосновател на Brain Workshop Institute, експерт организационно поведение и личностно развитие | Магистър по организационна психология и специализация по предприемачество в Бабсън Колидж, САЩ | Вярва, че в света има два типа хора - тези, които търсят начини за успех и тези, които търсят оправдания за неуспех.

2 коментара

 1. strahotna statia

 2. Евелина Проданова

  Здравейте, Петя!

  Благодаря Ви за хубавите думи 🙂
  Надявам се е имало нещичко полезно, което да имате възможност да приложите на практика, все пак нека не забравяме – не е важно колко знаем, а какво използваме от това, което знаем!

  Успех в начинанията!

  Евелина

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*