Начало / Интервюта / Петя Мургова – Целеустремеността е будилникът на човешката воля
Петя Мургова – Целеустремеността е будилникът на човешката воля

Петя Мургова – Целеустремеността е будилникът на човешката воля

8 мин

Петя Мургова е магистър по право от Софийския Университет. Адвокатската ѝ кариера започва през 1992 година. Към днешна дата е основател и управляващ съдружник на Центъра за медиация и споразумения и на адвокатско дружество” Мургова и партньори”. Член е на Международната асоциация на адвокатите. Също така е медиатор, вписан в единния регистър на медиаторите.

Здравейте адв. Мургова! Разкажете малко повече за дружеството, което ръководите и пътя, който извървяхте до тук.

Започнах да работя сама след завършването ми през 1990 година, една година работих като юрисконсулт и веднага след това през 1991 година се вписах като адвокат. Бяха динамични времена след смяната на режима - създаваше се частният сектор, тръгна раздържавяването и приватизацията, ново законодателство излизаше всеки ден. Законодателството трябваше да съответства на новата икономическа обстановка, поради което нямаше практика по новите закони, нямаше кого да попиташ и да се консултираш, с кого да обсъдиш някой проблемен казус. Така търсенето и намиранего на работещи решения в тази съвсем нова правна уредба ми носеше все по-голяма удовлетвореност и самочувствие. То се подсилваше и от факта, че независимо, че бях млад адвокат, ми бяха поверени много сложни и отговорни дела - създадох, структурирах и работех с едни от най-големите холдингови структури и смесени фирми. Бях много щастлива, тъй като имах огромния шанс да работя с много интересни и предприемчиви хора. Работата ми ме научи да разчитам основно и само на себе си. Но винаги съм си мечтала да имам голям екип от ентусиасти, тъй като знаех, че човек сам може да тича бързо, но с екип около себе си може да стигне по-далеч. Знаех, че екипната работа дава повече възможности и гледах в тази посока. Мечтата ми бе да създам силен екип и така създадох дружеството, което беше естествена последица и обединение на екипа, който бях събрала през годините.

Така постепенно изградих една модерна бутикова адвокатска кантора, имаща фокус върху високия професионализъм, работещите креативни решения, съчетани с персонално отношение и грижа за клиента. Имам до себе си силен и сплотен екип от професионалисти - заедно се развиваме, печелим битките, следваме високи професионални стандарти, имаме визия, следваме я и развиваме всеки член на екипа в тази посока. Затова и нашето мото е "We do not sell services, we win trust!" (бел. ред. "Не продаваме услуги, а печелим доверие!").

Какво Ви вдъхновява да правите това, с което се занимавате?

От седемгодишна мечтая да бъда адвокат. На въпроса на учителката ми в първи клас „Каква искаш да станеш, когато пораснеш?“ отговорих: „Адвокат!“. „Защо искаш да станеш адвокат?“ ме попита учудено тя, „Ами, за да помагам на хората.“ - отговорих наивно аз. После порастваш и сбъдваш мечтите си. И така, вече 25 години съвсем уверено, сбъднала мечтата си, помагам на хората, на компаниите да се борят за каузите си.

Вярвам в мъдростта на Конфуций "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш и един ден". Вдъхновението ми идва с всеки нов ден, правейки това, което обичам, независимо колко трудно е понякога. Важното е да знаеш, че си дал 100% от себе си ... нещо повече - дал си повече от това, за което са ти платили. Просто обичам това, което правя. Щастлива съм, че всеки ден откривам неща, които ме вдъхновяват и карат да работя с по-голямо удоволствие. Разликата между успешните и неуспешните хора около нас е, че първите наистина обичат това, което правят.

От къде черпите мотивация в трудни моменти?

Мотивацията идва от вътрешната ми убеденост в способностите ми и от това, че обичам работата, която върша. Любопитна съм, обичам да уча нови неща, да разширявам хоризонта, да излизам извън зоната си на комфорт и благодаря на професията ми, че ежедневно ми дава хляб за това.

Аз съм щастлив човек - не завиждам, не се обиждам, не си губя времето с безмислени разговори, не тая лоши мисли. Знам и вярвам, че това, в което се фокусираме, въпросите, които си задаваме, начинът, по който се държим, дори начинът, по който дишаме – всичко това оказва влияние върху степента, в която сме щастливи. Щастието не е нещо, което чакаме някой да ни поднесе на тепсия, а добре осъзнат личен избор, който правим всеки ден.

Кое Ви е най-ценно в живота? Кои са ценностите, които Ви помагат да вземате трудни решения?

Вяра и силен дух. Вяра в собствените сили, в семейството, детето ми, приятелите ми. Да обичам и да съм обичана. Да чувствам успеха, защото успехът е вътрешно преживяване. Ако не харесвам нещо в себе си - гледам да го променям, да се усъвършенствам постоянно, да работя върху себе си. По същия начин помагам и на хората около мен да се развиват.

Кое е качеството, умението или нагласата, която имахте на 25 и смятате, че Ви е помогнала да стигнете там, където сте днес?

Вярата в мен самата и моите възможности, убеждението ми, че винаги има начин. Самата аз съм много енергична личност, живея на високи обороти и винаги съм живяла така - постоянно гледам да уча нови неща, да се усъвършенствам. Любопитна съм и това улеснява нещата, чета по няколко книги едновременно. Постоянна и упорита съм - никога не се отказвам от целите си!

Какво бихте искали да споделите като свои основни житейски поуки с нашите читатели?

Няколко простички неща са:

  1. Няма провали и грешки, има уроци!
  2. Не искайте да сте прави във всичко, защото много често изборът е Прав или Щастлив. Затова харесвам максимата на поета Руми  "Отвъд идеите за правилно и грешно има едно поле - там е, където ще се срещнем."
  3. Винаги гледайте да се поставяте на мястото на другия, да погледнете проблема от другата гледна точка - това понякога дава много пространство - и в работата, и в личния живот.
  4. Важна е целта! Не губете посоката и целта, фокуса върху целите си. Тони Робинс казва: Целеустремеността е будилникът на човешката воля.
  5. Внимавайте и бъдете осъзнати какви въпроси си задавате ежедневно - питайте се "Как да постигна целта, какво мога да променя?", а не "Защо не ми върви?". Последният въпрос разкрива,че подсъзнателно се считате за жертва.
  6. Бъдете готов за промяна! Нашите сегашни стандарти са ни довели до положението, в което се намираме в момента. Ако то ни харесва, всичко е наред. Ако обаче наистина искаме да го променим, тогава трябва да променим собствените си навици и стандарти и да възприемем нова житейска стратегия. Затова не можем да очакваме промяна, ако продължаваме да постъпваме по един и същ начин.
  7. И тъй като без любов не можем, то ми позволете и нещо за любовта да споделя. Казват и вярвам,че любовта не е чувство, тя е активно действие!

Какво търсите у хората, с които работите, за да сте спокойна, че ще работите ефективно с тях?

Когато наемам хора – първото, което гледам, е погледът на човека - дали е спокоен и същевременно уверен, дали е честен и открит. Обичам хора със самочувствие - професионалисти, креативни личности. Харесвам също така екипните играчи. Едно от най-ценните неща на “Мургова и партньори” са хората, екипа ми и се гордея, че работя точно с тези хора. Единомишленици сме - хора, отдадени на каузата, на правото - правото като изкуство за доброто и справедливото. Считам, че от съществена важност за хората с които работя, е те да са щастливи в личните си отношения, да са реализирани като личности, да имат своите хобита и интереси. Споделяме много неща заедно - ходим на боулинг, забавляваме се, готвим си, танцуваме и най-важното - знаем, че думата TEAM означава не просто отбор, а синергия (TОGETHER WE ACHIEVE MORE)!

Какво за Вас е лидерството?

Лидерството е харизма, съчетана с постоянство и доверие, спазване на обещанията, визия отвъд видимото, отвъд хоризонта. Вдъхновение, емоция, доверие и добра комуникация. Добрият лидер е моторът на една организация, той е примерът, той е вдъхновителят!

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/murgova

Повече информация за Теодора Иванова

Теодора Иванова
Адвокат | Медиатор | Лектор | Член на УС на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Завършила магистратура по право в СУ със специализация в университет Еразмус, Ротердам, Холандия I Специализация по предприемачество в Бабсън Колидж, САЩ | Силно вярва в думите на Наполеон Бонапарт, че „Лидерът е търговец на надежда.”.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*