Начало / Статии / Житейски хакове / 5 идеи как мечтателите да се превърнат в изпълнители
5 идеи как мечтателите да се превърнат в изпълнители

5 идеи как мечтателите да се превърнат в изпълнители

4 мин

Според д-р Мередит Белбин във всеки успешен екип има визионер и изпълнители. Под визионер (нарича го още "Растение") той има предвид човек на идеите - такъв, който има смели мечти, но рядко ги реализира докрай, просто защото втурне ли се в детайлите губи интерес.В перфектния случай визионерът намира хора, които работят за имплементацията на неговата визия. Но често самият мечтател е този, който трябва да направи първите стъпки (lead by example).

За да се случи това мечтателят трябва да развие няколко навика у себе си. В следващите редове описвам кои са те:

1. Разбий целите си на малки стъпки и им постави краен срок

Искаш да напишеш роман и да го оформиш за изпращане на литературен агент или издателство? Прекрасно – само че, докъде си стигнал? Какво разбираш под „да го оформиш за изпращане”? Колко време на ден можеш да отделиш за писане и дали то (писането) е част от ежедневието ти, подобно на това да работиш, да прекарваш време с близките си или да отидеш на фитнес?

В зависимост докъде си стигнал с черновата, избери краен срок на това „за изпращане” (да, след по-малко от 20 месеца) и си постави кратки срокове (като например края на месеца), за да завършиш две от главите. Този подход върши работа за всякакви цели, не само за приключване на ръкопис на роман.

2. Намери баланс между искам и трябва

Всеки път, когато мислиш да направиш нещо, напиши списък с това, което трябва да свършиш, за да осъществиш желанието си. Мислиш да заделиш някаква сума пари за сватбата си? Чудесно! Ако искаш да спестиш 6 000 лв за една година, прегледай бюджета си и реши от какво трябва да спестиш, за да го постигнеш. Това може да означава да работиш на две места или да се лишиш от нещо.

Когато реших да не живея повече от заплата до заплата, продадох новото си БМВ и си купих Шкода втора ръка. Което беше едно от най-добрите ми решения дотогава. Така можех да спестявам по 800 лв на месец. След почти година вече имах в банката около 10 000лв, с които да започна собствен бизнес, който в последствие продадох.

3. Обгради се с изпълнители

Определено краставите магарета си се познават. И сред приятелите и познатите ти най-вероятно има повече дейни хора, отколкото си мислиш. Мечтателите се захранват взаимно, но ако си около дейни хора и изпълнители, те ще те вдъхновят. Най-активните въобще няма да подхранват мечтанията ти, а ще искат да разберат плановете ти. Запомни – от теб зависи как ще изглежда мрежата ти от контакти и поддръжници.

4. Спри да правиш това, което не работи

Знаеш определението на Айнщайн за лудостта, нали? Тогава защо засядаш в рутината? Ако си мечтаел за нещо, но опитите ти не са довели до положителни резултати, време е да спреш, да направиш преоценка, да откриеш какво не е наред и да намериш нов подход. До никъде няма да стигнеш, ако постоянно правиш една и съща грешка.

5. Приемете, че ще е по-дълго и ще струва повече

Един от недостатъците на мечтаенето е, че всичко ти се струва много лесно. Обаче, нещата са по-скъпи и отнемат повече време, отколкото си представяш. Когато пишеш план за действие, увеличи времето и парите с 15 % и помисли за буфер. В най-лошия случай, ще успееш на време и ще ти останат пари.

Добре е да знаем, че да си постоянно в действие, не е непременно по-добро от това да си мечтател. За да успееш, трябва да си поне по малко и от двете. Още повече, че мечтателят по душа може да стане изпълнител с малко дисциплина, но изпълнителят няма как да развие нужното му въображение и креативност и да стане мечтател. Затова, ако случайно зациклиш с планирането и ежедневните задачки, не позволявай на „онзи-дейния” да набута мечтите ти под дивана. Те са извора ти на вдъхновение, творчество и начин да достигнеш звездите.

Статията е взаимствана от www.entrepreneur.com.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/dreamer

Повече информация за Теодора Димитрова

Теодора Димитрова
Казвам се Теодора. Малко ми е трудно да се представя на белия лист, но ще се опитам. Възрастта си няма да споменавам, защото тя вярвам, че е от значение, ако си сирене. Но все пак има дни, в които се чувствам като старица - без натрупана мъдрост - само с много умора, и други дни, в които сякаш съм на възрастта на децата си (на 5 и на 2 години) – всичко е възможно, интересно и има смисъл. Освен български, говоря още 4 чужди езика, но понякога ми се струва, че не разбирам какво ми говорят политици и някои учители в детската градина на сина ми. Звучи ми на познат език, но не разбирам посланията им, идеите им. Основното ми занимание в момента е да съм майка. Иначе се опитвам да преподавам, да пиша, да снимам... Ако се чудите защо бих писала на място, на което се дискутират качествата на лидерите, причината е проста – просто вярвам, че основата на потенциала за всякакво развитие в човека, и в хубавото и в лошото, се поставя в детството. И се питам, почти постоянно, какво да правя, за да може децата ми да са хора, търсещи, питащи, волеви, щастливи.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*