Начало / Статии / Лични истории / Няколко простички съвета от един български пенсионер
Няколко простички съвета от един български пенсионер

Няколко простички съвета от един български пенсионер

4 мин

Скъпи деца,

Не съдете прекалено строго родителите си. Помнете, че на света никога няма да има човек, който да ви обича повече, да се моли за вас, да ви желае доброто, да се притеснява и тревожи и да ви подкрепя безрезервно повече от тях. Помнете, че също така няма да намерите човек, който да ви разбира по-добре от родителите - те са минали вече по вашия път и знаят отлично как се чувствате. Това, че на моменти не знаят как точно да реагират на странното ви поведение, което в трудните години на пубертета ви е на приливи и отливи, не означава, че не искат да ви помогнат и не ви разбират.

Имайте също така нужното уважение и респект към тях - те са минали през много болка и лишения заради вас и най-вероятно продължават да се лишават от разни неща, за да ви е добре на вас и да се чувствате задоволени. Не харчете напразно парите на родителите ви - помнете, че те не ги копаят, а ги изкарват с много труд и проявявайте разбиране, когато те не винаги могат да ви дават пари за кино или за нова дреха, тъй като в семейството има по-важни и належащи нужди.

Мили деца и юноши, не пушете. Не гледайте какво правят тези в компанията ви и ако трябва, сменете компанията. Проумейте, че това вече не е модерно, пушачите вече не се гледат с добро око, вредно е, не помага за разрешаване на проблемите ви и един ден ще съжалявате. Познавам един много добър човечец, който обаче пушеше много стабилно. Започнал в тийнейджърска възраст. Наскоро му откриха рак на белия дроб. Не му остава повече от година, а е на 60. Знаците вече са налице, косата и зъбите му опадаха, живецът си заминава от него... човекът си отива. А е само на шейсет години. На колко години са вашите баба и дядо, мили тийнейджъри? Предполагам около 70-80? Този човек никога няма да си играе с внучетата си и да ги гледа как растат. Ето ви жив пример за последствията от пушенето в ранна възраст - не е задължително да се случи при всеки от вас, но помнете - случва се един път.

И най-важното - не бързайте да порасвате! Един ден ще искате да сте пак малки и безгрижни.

Мили родители,

Не съдете прекалено строго децата си и не ги сравнявайте с другите. Това е безполезно действие, което причинява стрес и на вас, и на децата ви. Не бъдете с прекалено високи очаквания към децата си и оценявайте всеки техен малък успех. Старайте се да се сприятелите с вашите деца и им говорете със спокоен тон, това много им въздейства - така те несъзнателно ще ви имат по-голямо доверие и сами ще пожелаят да ви споделят повече за тях самите.

Скъпи родители, не карайте децата ви да живеят в неподходяща за тях домашна обстановка. Старайте се те да не стават свидетели на скандали между вас двамата. Моля ви не давайте лош пример на децата ви и не пушете пред тях с думите, че вие сте "големи хора и знаете какво правите" - ами истината е, че за цигарите никога не им идва времето и годините. И въпреки всичко бъдете първо техни родители, а след това техни приятели и помнете, че ако вашите тийнейджъри не ви намразят поне веднъж в живота си, значи не сте си свършили добре работата. :))) Един ден те ще ви бъдат много, много благодарни за всичките ограничения, които сте им поставяли и за това, че сте ги научили да бъдат Хора с Достойнство.

Мога още много да говоря, но и без това се получи доста дълга история. Исках само да споделя тези си мисли. Надявам да сте ме разбрали поне малко и ще се радвам на коментари.

Когато останете неразбрани просто си поплачете и помолете Бог да даде мъдрост на децата ви!

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/pensioner

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*