Начало / Статии / Не поколенията разделят работата, а стереотипите!
Не поколенията разделят работата, а стереотипите!

Не поколенията разделят работата, а стереотипите!

5 мин

Има ли наистина разлика в различните поколения на работното място? Медиите съобщават, че в днешно време при сблъсъка на 4, а скоро и 5 поколения на едно място, се получават разделения.

 

Koе e общото между поколенията?

Често чуваме, че милениалите са разглезени и невежи, поколението Х са скептични и негативни, бейбибумърите живеят за работата си, а пък традиционалистите са скарани с технологиите. Въпреки, че може да е много лесно всеки от нас да приеме тези етикети, ако се вгледаме малко по-отблизо, ще видим, че поколенията всъщност имат много общо помежду си, особено по отношение на качеството на живот и очакванията на работното място.

Содексо проведе проучване в 5 държави, сравнявайки милениалите и останалите поколения на работното място и откри, че в топ 6 на очакванията на всяка група стоят едни и същи желания (сигурност за бъдещето, здраве и семейство, баланс между работата и личния живот, паричен еквивалент на оценка за техния принос, кариерно развитие, редовно получаване на обратна връзка, личностно развитие, както на работното място, така и извън него).

„Всъщност е невероятно“, каза Лийнард. „В началото на проучването всички мислехме, че ще има ясни разграничения в нуждите на различните поколения и народности, а в крайна сметка се оказахме в грешка. Освен приликите в поколенията, се наблюдават и много сериозни такива спрямо различните народности – нуждите на един работник в Индия, не се различават особено от тези на негов колега от Полша или Щатите.“

Проучване, проведено в Университета в Северна Каролина, достига до същото заключение – милениалите, поколението Х, както и бейбибумърите имат сходни желания за работното си място – искат да се впишат, да имат възможността да работят по интерсни и предизвикателни проекти, да се развиват професионално, да получават конкурентно заплащане. Проучване на IBM от 2015г. също регистрира много малки разлики между отделните поколения, като стига до извода, че на работното място различните поколения споделят едни ценности, мнения, както и мотивиращи фактори.

Разбиване на стереотипите

Експерти, които се занимават с проучване и изследване на поколенията смятат, че различните нюанси, които се наблюдават на работното място, са по-скоро свързани с индивидуалните очаквания на всеки един служител, както и етапа, на който се намира всеки един в момента, а не с годината им на раждане.

„Има много доказателства, които показват, че различията на работното място не произлизат от различия в поколенията“, обяснява Капели. С други думи е важно работодателят да вземе предвид в какъв етап от живота и развитието си е даден служител, а не просто да вземе предвид възрастта му.
„Когато служителите стартират кариерата си, те искат различни неща, но в едно се доближават – искат да учат и да се развиват. В средата на кариерата си, те вече се нуждаят от стабилност и финанси, поради техните нужди и семейства. Към края на кариерата си, те вече искат различни неща, но отново се срещат в едно – личностни успехи и удовлетворение.“

В днешно време има един фактор, който обединява всички на работното място, а това е нуждата от баланс между работа и личен живот. Това беше важна част от проучването на Содексо, а и не случайно е важно за всички.

„В днешно време границата между свободното време и ангажиментите е тънка, тъй като постоянно сме свързани“, казва Лийнард. „За да компенсират тази свръх свързаност, работодателите трябва да преосмислят и да отделят сериозно внимание на стратегиите за бонуси и социални придобивки, които предлагат.“

Персоналното отношение винаги дава по-добри резултати

За да могат компаниите да бъдат наистина успешни и конкурентоспособни, те трябва да надскочат стереотипите и да опознаят служителите си, да разберат техния начин на живот и очаквания, както и какво ги мотивира. Ако се справят с това, те могат да предложат на служителите си индивидуален подход и решение, което наистина би ги удовлетворило и направило щастливи.

Важно заключение от нашето проучване е, че служителите искат да бъдат разглеждани и възприемани като едно цяло – със своите лични интереси, хобита и живот извън работното място.

Тук на помощ идват специално разработените социални придобивки, които служителите могат да използват както намерят за добре, спрямо своите интереси.  Тази гъвкавост не само среща нуждите на различните поколения, но и дава на служителите свободата да растат и да се развиват.

Знанието е сила, която никога не трябва да се пренебрегва. „Да разбираш и да знаеш на какъв етап от живота им се намират служителите ти, спомага за това да се създаде един щастлив и добре възнаграден работен екип, успешно обединяващ различните поколения“, казва Лийнард.

В заключение може да се каже, че дори и да има разлики в ценностите на различните поколения, те по никакъв начин не се отразяват на работното място, поради което трябва да се научим да използваме индивидуален подход и да оценяваме хората по това, което са.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/aIyK

Повече информация за Sodexo

Sodexo
“Содексо” е световен лидер в предоставянето на услуги, които подобряват качеството на живот. Компанията развива уникална експертиза, която в продължение на вече 50 години, се споделя от близо 420 000 служители в 80 държави по цял свят. В България, “Содексо” предлага услуги, които стимулират здравословния начин на живот, помагат на служителите да постигнат баланс между работата и личния си живот, и ги насърчават към личностно развитие и изграждане на социални контакти.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*