Начало / Статии / Емоционална интелигентност / Медиация, Лидерство и „Мандарини“
Медиация, Лидерство и „Мандарини“

Медиация, Лидерство и „Мандарини“

3 мин

Доста хора в България нямат представа какво е медиацията, а ако са чували за нея, не знаят как този метод за извънсъдебно решаване на спорове може да им бъде полезен.

С тази статия ще ви разкажа малко повече за метода и ще сложа знак на равенство между медиатора и лидера. Идеята ми е това да е първата статия от поредицата, с която в подробности ще ви запозная с различни методи за извънсъдебно разрешаване на спорове и надявам се ще предизвикам интереса ви към използването им. Та…

Какво е медиацията?

Дефиниция - Медиацията е извънсъдебен способ за разрешаване на спорове, който позволява на страните да решат възникнал конфликт или да предотвратят предстоящ такъв. В процедурата по медиация участват страните и медиатор - неутрално и безпристрастно трето лице, което им помага да защитят интересите си и да запазят отношенията си.

Медиацията е доброволна, неформална и поверителна процедура за решаване на спорове, която при успех приключва с подписване на споразумение, основано на взаимни компромиси и отстъпки от страните.

„Мандарини“

Страхотна илюстрация на процедурата по медиация е филма "Мандарини". На пръв поглед това е история за война. Случва се в градче в Абхазия (Грузия) по време на войната от 1992–1993 г., заради която много естонци напускат домовете си. Двама мъже обаче – Иво и Маргус, остават в градчето, за да оберат узрелите мандарини. Докато берат плодовете, се оказват подложени на кръстосан огън между две враждуващи военни групировки. Двама от войниците оцеляват. Ахмед, който е чеченски наемник към абхазката страна, и Нико, който е грузинец от ответната войска.

Тази история обаче въобще не е история за войната. Това е история за конфликта между две момчета от противоположни, враждуващи групировки - Ахмед и Нико и естественият лидер и медиатор в историята - Иво, който им помага да преодолеят различията си. Иво е човек, който внася баланс в отношенията им и съумява да помири двама „смъртни“ врагове в условията на непримирима ситуация – война! Такава е и ролята на медиатора - да се съобрази с мнението на всяка от страните по спора, да установи по-добра комуникация помежду им, по-голяма яснота какви са проблемните въпроси, какви са нуждите на всяка от страните и какви са вариантите за решение. Затова медиацията е и най-интелигентият избор. Тя е основана на зачитане на личните интереси и уважението.

Процедурата по медиация започва по инициатива на страните по спора, като всяка от тях може да направи предложение за разрешаване на спора чрез медиация. За начало на процедурата се счита денят, в който страните са постигнали изрично съгласие за започването й, а когато липсва изрично съгласие - денят на първата среща на всички участници с медиатора.

Медиация - последен  изход или начин на живот

Сигурна съм, че всеки един от нас е изпадал в ситуация на конфликтна „безизходица“, както момчетата от филма "Мандарини". И ако не се е обърнал към съда, то поне това е било единственото му желание. Понякога емоциите ни са толкова силни и връхлитащи, че едва ли можем да видим стойност в медиацията, докато не изчерпаме всички възможни съдебни битки, причиняващи непоправими щети за отношенията ни. Дори в най-пагубната ситуация обаче има смисъл да бъдеш човек и да се опиташ да намериш решение на проблема си с добрина и разбиране. Затова смятам, че медиацията трябва да бъде начин на живот, философия, която оформя подхода към всичко, било то избора на съпруг, бизнес партньор или управлението на мултинационална корпорация.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/mediation

Повече информация за Теодора Иванова

Теодора Иванова
Адвокат | Медиатор | Лектор | Член на УС на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | Завършила магистратура по право в СУ със специализация в университет Еразмус, Ротердам, Холандия I Специализация по предприемачество в Бабсън Колидж, САЩ | Силно вярва в думите на Наполеон Бонапарт, че „Лидерът е търговец на надежда.”.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*