Начало / Интервюта / Лилия Еленкова – Истинските моряци мечтаят за безбрежното море
Лилия Еленкова – Истинските моряци мечтаят за безбрежното море

Лилия Еленкова – Истинските моряци мечтаят за безбрежното море

7 мин

Лилия Еленкова е мениджър образователни проекти в АПАО (ISIC Bulgaria), председател на Национален Младежки Форум (НМФ), ECVET експерт, модератор, треньор и активен спортист по стрелба с лък. Обществената си дейност започва с доброволческа работа в Дома за деца в гр. Перник, след това се включва в Студентския съвет на СУ „Св. Климент Охридски”, подкрепя младежка неформална група за развитие на младежка инфраструктура в Студентския град в София, един от създателите на Младежката академия на НМФ.

Здравей, Лили! От колко време се занимаваш се с младежки дейности и младежка политика?

За да бъда коректна с отговора на този въпрос, трябва да уточним дали включваме студентската политика към младежката или ще я разгледаме отделно. Аз лично предпочитам да я разглеждам като самостоятелно съществуваща политика, която е огромна част от младежката, но не всички млади хора са студенти. Голяма част са ученици и младежи, които не са част от формалното образование. В този смисъл се занимавам с младежка политика от момента, в който се преместих от корпоративния сектор в неправителствения. Започнах работа в Асоциация за подпомагане на академичната общност /АПАО/ през 2006 година и малко след това се включих в Националния младежки дебат в гр. Варна, реализиран от МСМРБ, активния младежки сектор във Варна и Община Варна. Невероятна младежка среща, която стана и основание младежки организации в страната да се сдружат в свое представителство и така се появи Национален младежки форум. Дебатът във Варна, както го наричаме ние, е пример за младежка политика, която развива среда за гражданска проява и участие.

Защо точно ти си председател на Национален младежки форум?

През 2009 година Европейският младежки форум (ЕМФ) проведе така наречените „мрежови дни”, където събрахме на едно място младежки организации от цялата страна, които се интересуваха да създадат младежко представителство. Благодарение на ЕМФ се постигна баланс на желанията в организацииите и се предпостави демократична възможност за избор на мисия, визия, цели и структура на бъдещата организация, необходими предпоставки и за самото членство в ЕМФ, което ни беше дългосрочна цел. Процесът беше предимно фасилитиран от Веселин Илиев, представител на МСМРБ (организация-член на ЕМФ). Веско Илиев се разпозна по естествен начин от останалите като първия председател на НМФ. В Национален младежки форум уважението, поемането на отговорост, поемането на рискове, стратегирането, менторството, признанието на заслуги и пр. е основен начин за лидерска изява. В процеса на работа става ясно кой с какви възможности е и не е много трудно да се направи избор.

Какво е за теб лидерството?

Приемам, че говорим за лидерство в организация. Има един прекрасен модел . Представете си триъгълник . Трите върха са Лидерство, Собственост, Капацитет, в постоянно взаимодействие помежду си. Лидерството е пряко зависимо с капацитета на организацията (какво е важно и какво е необходимо да се направи) и с усещането за принадлежност към идеите и дейностите (защо го правим, да припознаем дейността като „собствена”). Ако направим един кръг в средата на този триъгълник, там са честните отговори какво знаем, какво можем, какво не знаем и какво не можем, до колко сме склонни да си признаем, че нещо не знаем и пр.. Лидерството е ясно осъзнаване на нивата на управление - стратегическо, тактическо и оперативно и ясното разпределение на ролите и зависимостите. Лидерът за мен знае от малкия детайл до голямата картина как си взаимодействат нещата. Но освен това лидерството е предимно смелост, достойнство, щастие, приключение, заедност, честност, признаване на заслуги, отдаденост, мечти, концентрация и много „честна игра”.

За младите хора в България се твърди, че им липсва мотивация. Съгласна ли си?

Лидерството е и умението да мотивираш, да запалиш желание. Скоро прочетох някъде, че ако искаш да имаш до себе си истински моряци, не ги карай да събират трупи и сезали, а ги накарай да мечтаят за безбрежното море. Накарайте хората да мечтаят, като се огледате в сивото ни ежедневие, вдъхновете ги да видят красотата на безбрежното небе, простора на Родопските планини... Добре е да запалите искрата на мечтата, но това не е всичко. Тази искра е много уязвима все още. Единствено успешните резултати гарантират дълготрайна и устойчива мотивация. Ако искате да постигате резултати, то аз съветвам да се следва една простичка последователност - качеството на комуникация дава отражение на качеството на взетото решение, което се отразява на изпълнението, което рефлектира върху резултата. Което за мен означава, че ако имаме качествена комуникация, ще имаме добри резултати, съответно ще имаме устойчива мотивация, ще имаме работеща организация.

За да бъдем максимално откровени, добрият лидер знае, че мотивацията при свободните хора идва и от тяхното усещане за учене и развитие. Отчасти харизмата на водача се дължи на това, че последователите му учат от него, което е и естествен подтик за самия лидер да не спира да расте. Според мен, най-добрият модел на поведение е взаимното учене. В Национален младежки форум учредителите тръгнахме по този път - учехме се един от друг, постоянно дебатирахме, аргументирахме се, четяхме и развивахме. По отношение на ученето в НМФ си имаме и талисман и това е Теодор Василев. Това е човекът, който въведе „приключението” в НМФ в буквален и метафоричен смисъл. С него изградихме методологиите на едни от най-добрите си проекти (Младежката академия, Структурния диалог). Това е човекът, който ни направи по-добри, по-отворени и по-доверчиви един към друг и това залегна в основата на ценностната система и култура на организацията.

Като говорим за ценности кои са ценностите на НМФ и какво значение имат ценностите?

Свобода, равенство, толерантност и солидарност е първият отговор, който ми идва. Така пише в нашия Устав, но ясно си спомням как стигнахме до тези ценности. Когато се събрахме в НМФ, не се познавахме и мина известно време в разговори и откровения кои са общите ни ценности.

Защо ни беше толкова важно? След като премине първата еуфория, едни млади хора са се събрали, приятно им е заедно, обединени от идеи, като премине известно време, ако са обединени само от идеи (а не от външни фактори), то идва критичен момент, в който определящ фактор са ценностите. Мотивацията, която те движи, за мен е пряко обвързана от вътрешното ти аз. След това идват на дневен ред постигнатите резултати и как ти измерваш успеха, какво за теб значи успех, това също се определя от ценностната ти система. И затова ни трябваше да се съгласим заедно кои са общите ни ценности, кои са приоритетите ни, кои са областите ни на действия. В това отношение сме щастливци, имахме възможност в много демократична обстановка (със съдействието на Европейския младежки форум) да създадем средата и организацията, която ние искаме и според мен и това е причината да сме толкова сплотени, да държим един на друг и вече четири години по-късно и да продължаваме да претворяваме ценностната система на НМФ.

В края на твоя мандат какво е посланието?

Всеки край е едно ново начало и няма нищо по-сигурно от промяната ...

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/DqGf

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*