Начало / Интервюта / Лидер + Будител = Учител
Лидер + Будител = Учител

Лидер + Будител = Учител

3 мин

Лидерството, освен вродено усещане е и резултат от надграждането на качества. В процеса на формиране на лидерски качества във всеки един от нас не бива да забравяме най-важния човек, допринесъл за развитието им – будителят! По случай днешния празник Leadership.BG застана лице в лице именно с посланик на образованието и науката. Татяна Ценкуловска, учител по български език и литература, дългогодишен директор и настоящ помощник-директор на Прогимназия “Цветан Спасов“ в гр.Плевен, споделя за лидерите в класната стая, за тези в сферата на образованието и още нещо.

Лесно ли е да си лидер в сферата на образованието?

Не е лесно, защото по-голяма част от хората, работещи в сферата на образованието сами по себе си са лидери – лидерските им качества са нужна за тях характеристика, която им осигурява комфорт в работата. И поради тази причина е трудно да приемат в лицето на друг човек свой лидер. Това предполага този лидер да притежава качества и способности, които да го открояват и интелектуално, и духовно, и емоционално,  така че останалите да го приемат за свой водач, на когото да се доверят, чиито идеи да приемат като свои.

 Къде и каква е границата според теб между лидера и диктатора?

Много е финна разделителната линия между двете роли. В момента, в който лидерът спре да гласува нужното доверие на хората от екипа си и в ежедневния му речник започне да преобладава първоличната форма на изказ, тогава е премината границата от лидер към диктатор.

 Има ли изявени лидери сред класовете?Students-in-classroom

Обикновено има. По-често съществува единоборство между отрицателните и положителните лидери.

Какво характеризира отрицателните лидери?

Те са част от развитието, външен образ са на стремежа към изява, към самоутвърждаване, към приемане в общността, но това се случва в неподходяща или неуместна форма. Отрицателните лидери обикновено притежават огромен запас от енергия или неподозирана за тяхната възраст манипулативност. Те по-често успяват да привлекат съмишленици или заради желанието за преодоляване на комплекси, или по логиката на най-малкото съпротивление.

В конкуренцията между положителното и отрицателното лидерство  кой успява да се наложи?

Постоянството, последователността и добрата мотивация на положителния лидер го извеждат до дългосрочно утвърждаване и приемане от останалите.

И в училището на живота ли се получава така?

Не могат да се правят обобщения. Въпрос на личен избор е по кой път ще поемеш.

П.Сcurious-kid-960
На въпроса „Как бихте обяснила лидерството на едно малко дете?“, г-жа Ценкуловска отговаря:

Едно дете може да разбере някакво явление само ако си изгради образ за него или го съпреживее. Затова най-добрият начин, според мен,  да обясним понятието „лидерство“ в този случай е като включим детето в интерактивна игра или ако му разкажем интересна история – възможности, чрез които по пътя на преживяването се изгражда представа за това какви качества изисква лидерството – да можеш да носиш отговорност, да поемаш рискове, да въздействаш, да мотивираш.

Коя история бихте използвала за целта?
- „Цар Лъв“, „ Белият зъб“.

 

 

 

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/buditel

Повече информация за Катерина Ценкуловска

Катерина Ценкуловска
Казвам се Катерина Сашева Ценкуловска. Аз съм студентка първи курс, специалност „Връзки с обществеността и реклама“ във Факултета по журналистика и масова комуникация, Софийски универитет „Св. Климент Охридски“. Опитът ми е в сферата на доброволчеството. Интересувам се от всичко, което би подпомогнало развитието ми като личност и професионалист, а в свободното си време се занимавам с фотография и стрелба с лък.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*