Начало / Статии / Менторство / Лидерът, който служи на другите
Лидерът, който служи на другите

Лидерът, който служи на другите

3 мин

"Нашата задача не е да закалим деца, готови за жестокия и безсърдечен свят. Нашата задача е да отгледаме деца, които ще направят света по-малко жесток и по-малко безсърдечен."
Л.Р. Кност

В днешно време е много лесно да се поддадеш на напрежението и съревнованието около това да отгледаш дете, което успява и в живота, и в училище, и в спорта. Обществото ни не търпи посредствени хора и мързеливци. От момента, в който детето ни се появи, сме заляти от модели, които ни насърчават да отгледаме лидери. Записваме децата си в невероятни програми с надеждата или да събудим дремещите им лидерски качества, или да развием такива, които вече сме забелязали у тях. Обществото ни се впечатлява от славата, силата и богатството. Вече не е достатъчно само да водиш удобен живот, искаме по-големи и по-добри неща от тези на другите.

Толкова сме се съсредоточили в това да предоставим на децата си средства и инструменти, с които да станат успешни и проспериращи индивиди, че понякога забравяме да ги „въоръжим” с умението да съчувстват на другите.

А великите лидери са велики, именно защото се грижат за хората

Бъдещето ни е в ръцете на следващото поколение. Те ще са възрастните, които ще вземат най-важните решения, ще въвеждат закони и практики, които ще повлияят на нашия живот. Не можем просто да отглеждаме деца, които да имат успешни кариери и материални богатства, трябва да се съсредоточим и върху това да градим лидери, които дават сила и подкрепа на хората около тях; лидери, водени от любов, а не от амбиция за положение и сила.

Когато се говори за лидерство, често се пропускат качества като: грижовност и съчувствие. Сякаш тези характеристики показват слабост във водачите. А всъщност някои от най-великите лидери, които познаваме, са точно такива. Ако се вгледаме в стила на Нелсън Мандела, виждаме, че той е воден именно от обич и съчувствие. Той прощава на враговете си, които са го държали цели 27 години в затвора. Но с това ги спечелва на своя страна, обединява и чернокожите, и белите в ЮАР и прави света по-добро място за живеене. Тогава защо бягаме от това да научим децата си, колко е важно съчувствието за всеки човек?

Лесно е да имаш последователи, когато имаш достатъчно харизма и сила да убедиш хората в своята идея или план. Но е още по-устойчиво и дълготрайно да имаш истински лоялни поддръжници, които споделят твоите идеи и планове, защото знаят, че те е грижа за тях. Това е нещо, за което трябва да говорим с децата си, когато говорим за лидерство. Целта ни е да отгледаме хора с характер, които правят света по-добър, а не да окуражим децата си да бъдат лидери-егоцентрици, мислещи единствено за личния си, краткосрочен интерес. Начинът да го постигнем е да помогнем на децата си да балансират величието си като използват и ума, и сърцето си.

Като родители, ролята ни е да сме модел на поведение, което искаме да видим в децата си

Да намерим време да се замислим за собствените си постъпки ще ни помогне да осъзнаем  какви лидери сме ние като родители. Помислете за собственото си поведение  като водачи и ментори. Използвате ли силата и положението си за своя собствена угода? Справедливи и гъвкави ли сте, когато другите грешат? Не ви ли е по-важно да изглеждате добър като лидер, отколкото да постъпвате правилно? Наясно ли сте с мотивите си?

Ако искате утре да сте отгледал лидер, който се грижи за другите, то днес вие трябва да живеете като лидер, който се грижи за другите.

Източник: Raising Great Men

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/sluji

Повече информация за Теодора Димитрова

Теодора Димитрова
Казвам се Теодора. Малко ми е трудно да се представя на белия лист, но ще се опитам. Възрастта си няма да споменавам, защото тя вярвам, че е от значение, ако си сирене. Но все пак има дни, в които се чувствам като старица - без натрупана мъдрост - само с много умора, и други дни, в които сякаш съм на възрастта на децата си (на 5 и на 2 години) – всичко е възможно, интересно и има смисъл. Освен български, говоря още 4 чужди езика, но понякога ми се струва, че не разбирам какво ми говорят политици и някои учители в детската градина на сина ми. Звучи ми на познат език, но не разбирам посланията им, идеите им. Основното ми занимание в момента е да съм майка. Иначе се опитвам да преподавам, да пиша, да снимам... Ако се чудите защо бих писала на място, на което се дискутират качествата на лидерите, причината е проста – просто вярвам, че основата на потенциала за всякакво развитие в човека, и в хубавото и в лошото, се поставя в детството. И се питам, почти постоянно, какво да правя, за да може децата ми да са хора, търсещи, питащи, волеви, щастливи.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*