Начало / Статии / Доверие / Лидерство чрез личен пример

Лидерство чрез личен пример

3 мин

Лидерството не е позиция, титла или формален авторитет. Да бъдеш лидер е избор. Помислете за някои от най-великите лидери в историята - Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг и Нелсън Мандела. Всеки един от тези лидери е имал значително влияние върху обществото и правителството, без да има официален статут, позиция или власт в институция. Тези хора обаче правят избора да излязат отпред и да покажат пътя, избират да направят първата крачка, избират да водят хората, давайки личен пример (lead by example). По същият начин всеки от нас може да избере да дава личен пример, да прави първата крачка, когато останалите се двуомят, да бъде лидер.

Махатма Ганди

Не случайно за Ганди основно кредо е било "Бъди промяната, която искаш да видиш в света". Той е водел хората, давайки пример, правейки първата крачка. Въпреки, че като адвокат той е бил много влиятелен оратор, Ганди е убеждавал другите не само с думи, а и с действия. По време на граждански демонстрации той пръв е обявявал гладна стачка, след което и други са го следвали.Lead by example

Мартин Лутър Кинг

Първата крачка е правел смело и Мартин Лутър Кинг - той е сред първите редици на протестите срещу расизма в САЩ в средата на 20 век и неведнъж е бил дори арестуван на тези мероприятия. С това той е показвал на останалите хора, че битката иска жертви и арестът е най-малката цена, която всеки цветнокож трябва да е готов да плати в името на общата кауза. На протестите, разбира се, и други били арестувани след него.

Нелсън Мандела

Нелсън Мандела отново е служел за пример. Той загърбва престижната си кариера като адвокат, за да се бори срещу апартейда в ЮАР (расистки режим). Много други последват неговия пример. Мандела също така не се страхува да води пряко активна битка с режима в ЮАР (дори сам участва във военни действия срещу правителствени обекти). В резултат на което той е заловен и влиза в затвора. Но 27 години по-късно хората все още го възприемат като лидер, именно защото той е имал смелостта да направи първата крачка, да даде пример, имал е готовността да избере да бъде лидер, понасяйки цялата отговорност за това. 27 години след ареста в резултат на редица обществени демонстрации и протести, Нелсон Мандела е освободен. Годината е 1990. 4 години по-късно апартейда пада - след демократични избори Нелсън Мандела е избран за Президент на ЮАР. Тогава той е 76г.

Никой не се е родил като водач на останалите. Да си водач не е титла, не е позиция. Да си водач е твой собствен избор. Само от теб зависи дали ще го направиш, никой не може да те направи водач на сила. Никой не може да те обяви за лидер, защото лидерството е избор. Изборът да дадеш пример, да направиш първата крачка и да си готов да поемеш отговорност за това. Изборът да бъдеш промяната, която искаш да видиш.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/primer

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*