Начало / Статии / Менторство / Лидерство и родителство: един и същи набор от умения
Лидерство и родителство: един и същи набор от умения

Лидерство и родителство: един и същи набор от умения

7 мин

Една от най-трудните професии е тази на добрия родител – да отгледаш деца и да им помогнеш да пораснат щастливи, емоционално здрави, отговорни и разумни възрастни, които ще допринесат нещо за света. Лидерството също не е никак лесно занимание. На работното място задачата на лидера е да помогне на служителите да се развият, да ги насърчи да надграждат уменията си, така че те да станат добри професионалисти и да са отговорни и разумни сътрудници на фирмата, за която работят.

Когато обучавам хората как да развиват лидерските си качества им казвам, че в процеса на това обучение те ще станат и по-добри родители. Често клиентите ми са изненадани да чуят подобно твърдение. По-късно обаче много от тях (предимно мъже) потвърждават, че наистина са станали по-добри родители, като са прехвърлили наученото в работата към домашната среда.

Бих искал да споделя как лидерството и родителството се застъпват. Така ще сте наясно както с уменията от работа, които можете да приложите вкъщи, така и обратното.

Родителството и лидерството изискват да имате ясна визия

И в двата случая вашата задача е да дадете надежда за бъдещето, да предложите визия за успех. Децата и преките подчинени ще ви търсят за подкрепa, за да превърнат визията в реалност. Дори когато стане много трудно, трябва да посочвате как ще е в по-добрите времена. Това е основата, на която те ще стъпят, за да могат да се справят с предизвикателствата. Вярвайте, че служителите и децата ви могат да развият интелекта и уменията си и да станат продуктивни. Трябва да им предадете тази вяра. Те ще разчитат на вас да поддържате надеждата и вярата дори и във времена на стрес. Вие сте тяхната опора и те имат нужда от вашата енергия. Затова е нужно да създадете и поддържате положителна визия за самите тях.

Родителството и лидерството изискват страст, решителност и отдаденост

Вие трябва да сте отдадени на израстването и развитието на вашите деца и на вашия екип. Това означава да сте готови на жертви, за да им помогнете да постигнат целите си. Истинският лидер, подобно на добрия родител, поставя последователите си пред себе си. Това изисква решимост от ваша страна. Не е лесно да правите жертви и да останете отдадени, когато много други проблеми също изискват вашето внимание. Да подхождате със страст в семейството и на работа генерира енергията, което е необходима, за да стоят батериите на решимостта и отдадеността заредени.

Родителите и лидерите трябва да мотивират и да вдъхновяват

Вкъщи, както и на работното място, положителната оценка, а не наказанието, обикновено са най-добрият начин да вдъхновявате и да мотивирате. Като лидер и родител трябва да разберете какво мотивира служителите и децата, за да общувате с тях по подходящ начин. Когато изграждате екип и семейство, работата ви е да се грижите за израстването, развитието и ученето на отделните членове. Един от най-добрите начини да вдъхновите другите е добрият пример. Да покажете добър ролеви модел и да ги вдъхновите да развият характеристиките на емоционално стабилни, продуктивни възрастни и лидери.

При родителството и при лидерството се иска както да напътствате, така и да сътрудничите

Като лидер и родител трябва да знаете кога да дадете заповед и да държите служители и деца отговорни за действията им и кога да сътрудничите и да търсите решения заедно. Трябва да позволявате на децата и служителите да израстват със свое собствено темпо, сами да правят избори и грешки, от които да се учат. Но понякога се налага просто да следват заповедите ви, независимо дали им харесва или не. Вашата работа е да сте решителен и да определите кой метод по кое време да приложите.

Родителството и лидерството изискват доверие и почтеност

Децата и служителите ви трябва да ви имат доверие и да знаят, че ще направите това, което казвате. Нужно им е да вярват, че сте обоснован и уверен и че знаете къде да поставите граници. Имат нужда да знаят, че могат да разчитат на вас, че ще постъпите почтено независимо от ситуацията. Ако сте несигурни, избягвате важните неща или си променяте мнението, вие не демонстрирате почтеност и така губите тяхното доверие. Те наблюдават поведението ви и се учат от вас. Непочтеността ги обърква и ги кара да са чувстват уязвими и несигурни.

Родителството и лидерството изискват ясно, постоянно, двустранно общуване

Трябва да слушате какво ви казват служителите и децата ви, да четете между редовете, да разбирате гледната им точка, да действате със съчувствие, да ги окуражавате и подкрепяте, да изразявате ясно очакванията си и веднага да давате положителната си обратна връзка. Действията ви трябва да отговарят на думите ви, вашата работа е да слушате какви са нуждите им, да сте постоянен в посланията, които отправяте към тях и да подкрепяте тези послания с адекватни действия.

Родитеството и лидерството изискват емоционална интелигентност

Без значение дали сте родител или лидер, трябва да подхождате към емоциите интелигентно – както към вашите, така и към тези на другите. Това означава да знаете как да държите своите емоциите под контрол, както и да се справяте с тези на другите. За това се изисква голяма доза самопознание и самоувереност. Ако не знаете как да направлявате собствените си емоции, вие давате много лош пример на децата си и на преките си подчинени. Когато действате, без да знаете как да се справите с емоциите им, подкопавате вярата и доверието им във вас. Без значение дали го признават или не, и децата, и служителите искат от вас да се контролирате.

Родителството и лидерството изискват положително отношение и гъвкавост

Децата и служителите ви ще реагират положително, ако имате позитивно отношение и сте достъпен. Хората действат по-добре в среда, в която се чувстват защитени и уважавани. Трябва да показвате гъвкавост и положително отношение във всички ситуации. Те трябва да знаят, че могат да разчитат на вас, че ще видите хубавото в лошото ще ги изведете от хаоса. Лидерът и родителят трябва да създават сигурна среда. Когато е трудно, децата и служителите искат да виждат възможности, независимо, че в същия момент чувстват тъга, яд или загуба. Вашата задача е точно тогава да им помогнете да се ориентират. И отново действията ви ще са техния модел за справяне с предизвикателства и промени, които всъщност са част от живота.

В родителството и в лидерството се изисква автентичност

Без значение дали сте родител или лидер, вашите ценности влияят на хората, които зависят от вас. Ако не сте в синхрон с ценностите си, не работите и не живеете според тях, вие изпращате смесени послания. Когато не сме автентични, не можем да достигнем щастие и удовлетворение. Може на повърхността да изглеждаме успели, но вътре в себе си не се чувстваме така. Ако не сте автентични като родители, ще измамите децата си. Ако като лидери не сте такива, ще измамите екипа си. Може да обвинявате децата и екипа си, когато нещата не вървят, но истинската причина в този случай ще е вашата неспособност да действате според ценностите си и да предадете същите ценности на хората, които зависят от вас.

Статията е превод от бюлетина на „The Columbia Consultancy”. Препубликуваме текста със съкращения.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/parent

Повече информация за Теодора Димитрова

Теодора Димитрова
Казвам се Теодора. Малко ми е трудно да се представя на белия лист, но ще се опитам. Възрастта си няма да споменавам, защото тя вярвам, че е от значение, ако си сирене. Но все пак има дни, в които се чувствам като старица - без натрупана мъдрост - само с много умора, и други дни, в които сякаш съм на възрастта на децата си (на 5 и на 2 години) – всичко е възможно, интересно и има смисъл. Освен български, говоря още 4 чужди езика, но понякога ми се струва, че не разбирам какво ми говорят политици и някои учители в детската градина на сина ми. Звучи ми на познат език, но не разбирам посланията им, идеите им. Основното ми занимание в момента е да съм майка. Иначе се опитвам да преподавам, да пиша, да снимам... Ако се чудите защо бих писала на място, на което се дискутират качествата на лидерите, причината е проста – просто вярвам, че основата на потенциала за всякакво развитие в човека, и в хубавото и в лошото, се поставя в детството. И се питам, почти постоянно, какво да правя, за да може децата ми да са хора, търсещи, питащи, волеви, щастливи.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*