Начало / Статии / Leader Talks / Кристоф Шулте – Мисията ми е да подготвям хората си за бъдещето
Кристоф Шулте – Мисията ми е да подготвям хората си за бъдещето

Кристоф Шулте – Мисията ми е да подготвям хората си за бъдещето

4 мин

Винаги е удоволствие да стъпя в Софийския университет - толкова енергия и живот кипи из коридорите му. Тази сряда пак бях там - за януарското издание на Leader Talks. Гост беше изпълнителният директор на METRO България - г-н Кристоф Шулте. Въпреки суровия си, немски произход Кристоф се оказа скромен и усмихнат човек, който бързо скъси дистанцията с публиката чрез неподправеното си чувство за хумор. Първите му думи в залата от 100 човека бяха, че не харесва такъв род публични събития. Зад шегаджийските му коментари обаче се показваше образа на личност със солиден опит в областта на лидерството и управлението.

Бизнес консултантът не взема решенията - той само ги предлага. И често ги вижда захвърлени в коша.

Кристоф е икономист по образование, 6 години работи като бизнес консултант в най-престижната консултантска компания в света McKinsey. Той консултира мениджъри и изпълнителни директори от целия свят. Едно от предизвикателствата на този тип работа твърди, че е липсата на отговорност - консултантът се запознава с проблема на дадена компания, изготвя бизнес план с предложение за решаване на казуса, хвърля неимоверни усилия... но накрая човекът, който прави избора дали да се възползва от предложението или не, е шефът на компанията. И често месеци работа труд може да се окажат захвърлени в коша. И полученият бонус най-вероятно никак няма да ви удовлетвори в такъв случай. Ако ще ставате консултанти, имайте го предвид.

Мисията ми е да подготвя хората си за бъдещето

Според Кристоф Шулте живеем в комплексен, несигурен и бързо изменящ се свят. Малки компании израстват за месеци, корпорации се сриват за дни. За пример сравнете Turkish Airlines и WhatsApp. Първата компания съществува от 1933г насам, вторите от 1999г. Едните пращат пътници, другите - съобщения. Авиолиниите имат 18 000 служители, ИТ компанията - едва 55. Въпреки това турците са оценени на $9 млрд., а малкият технологичен стартъп на цели $19 млрд. В допълнение Google Glass създадоха фурор преди 5 години, а тази седмица обявиха, че стопират производството на продукта. Нищо не е сигурно и всичко се изменя с нарастваща скорост.

Точно тук се намесва ролята на лидера - той трябва да може да поведе хората си през смутните времена на промени. И по-трудното - той трябва да адаптира екипа си предварително, преди да са настъпили необратимите промени, които ще изкарат компанията от играта или силно ще ударят по приходите и.

За целта лидерът трябва да предвижда тези тенденции и бизнес земетресения поне 1-2 години по-рано и да умее да убеди екипа си да започнат плавната промяна по-отрано. Това Кристоф казва, че е най-трудната част - как да промениш практики и процеси, които досега са работили успешно и са носили печалба. Как да убедиш хората, че трябва да са променят, когато те все още са в зоната си на комфорт и генерират печалби. Ето тук се проявява ролята на добрия лидер.

4-те стъпки към промяната

Кристоф Шулте има прост план за промяна на своите служители:

  1. (Вътрешна мотивация) Обясни на хората ЗАЩО е нужната промяната.
  2. (Средства) Обучи и развий нужните компетенции и умения у екипа си, за да могат да посрещнат лесно промяната. Тоест, дай отговор на въпроса КАК.
  3. (Външна мотивация) Предложи им бонус и признание за успешно реализирана промяна.
  4. (Lead By Example) Бъди ролеви модел и пример за другите. Няма как да очакваш твоите хора да се променят и адаптират, ако ти самият още не си прегърнал промяната напълно.

Към финала на своята презентация Кристоф Шулте заяви, че няма такова нещо като work-life баланс. Работата и животът вървят ръка за ръка.

За work-life баланс говорят хората, които не обичат работата си. Ако вашата професия ви натоварва и имате нужда да си почивате от нея, сменете я - тя просто не е за вас. Успешните хора не възприемат ежедневните си ангажименти като работа, за тях те са забавление, удоволствие и част от пълноценния живот.

40 минути след края на презентацията ентусиазираната публика от млади мениджъри, предприемачи и амбициозни професионалисти продължаваше да задава въпроси на госта и да води дискусия с него. Кристоф Шулте определено беше един от най-вдъхновяващите лектори на Leader Talks. С удоволствие бих го слушал отново.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/schulte

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*