Начало / Интервюта / Креативност чак до небето
Креативност чак до небето

Креативност чак до небето

7 мин

Fox Studio e агенция създаваща креативни решения. Fox Studio се занимава с графичен дизайн, уеб дизайн, фотография, реклама и дигитални кампании. Те не са просто дизайнери и програмисти, те са екип от професионалисти. Обучавали са се и са преподавали в най-добрите университети в Европа. Доста хора от екипа им са завършили университети в Берлин, Лондон, Рим.

За тях — Дизайнът може да омагьосва.

Обединител на екипа ни е Хриси. Тя е човекът, който успява да усети точно клиента. Тя всъщност е и създател на Фокс Студио. Тя ни обедини около идеята да създаваме вълшебство, което не се вижда само с очите, вълшебство което докосва сетивата и душата.

Вижте какво сподели Хриси за работата, мечтите и идеите пред Leadership.BG

В себе си съчетаваш една богата палитра от умения, преживявания и …хобита. Разкажи ни повече за тези влечения още от училище. Как те прераснаха в нещо реално и голямо, а не останаха там в миналото, закътани във вечно разбърканото, първо чекмедже на бюрото?

Всичко започна с едно тийн увлечение по фотографията и моментът, когато си купих първия професионален апарат на старо. Беше мега яко. Просто това беше любов от пръв поглед. В програмирането и като цяло компютрите… това е една още по-ранна детска страст, като започна с любовта към компютърните игри и прерасна към направата на сайтове и графични изображения… И дойде моментът, когато се срещна фотографията с графиката и програмирането… някъде, когато бях 10 клас и се роди първата идея за Fox Studio тогава още не беше ясна и пъзела не се беше по0дредил, но вече имаше зрънцето, което след това обърна всичко. Сигурно ще ме попиташ и за литературата… Литературата е с мен откакто се помня, минах през стихове, след това разкази, пробвала съм много неща, докато намеря себе си. А кога всичко стана реалност, когато събрах смелост да опитам. Влеченията от училище понякога, знаеш, си остават просто страст, която я забравяме някъде на дъното на чекмеджето на бюрото, когато ни завърти живота. Най-трудната крачка беше да събера смелост. След това всичко стана постепенно и от самосебе си.chrissy

Казваш, че обожаваш литературата и програмирането. За повечето хора тази комбинация е толкова невъзможна, колкото и мед със сирене 😀 . Има ли нещо еднакво, което откриваш и в двете занимания? Обичаш ли да ги съчетаваш в работата си и как би нарекла крайния резултат.

Литературата и програмирането имат нещо общо – все е език, на който се изказваш. Да, единият е малко по- странен и неразбираем за повечето хора, което по никакъв начин не го прави по-лош. (Говоря за програмирането – ха-ха) . Дали ги съчетавам, не знам. На този въпрос доста трудно бих могла да отговоря. И двете са важна част от живота ми и от характера ми. А за резултат… доста често ми се налага да предоставям на клиентите ми не само дизайн, а и текстове – ами, доста ми се получават нещата ха-ха!

 Повечето от нещата, които са ти се случили в живота ги базираш на късмета. Какво според теб е това, което „извиква“ късмета при нас?

Честно казано, не вярвам в късмета. По скоро вярвам в собствените си сили. Каквото сама си постигна, друг не би могъл да ми го направи. Това е философията ми. А пък, ако има късмет… викам го с голяма усмивка и с желанието си да постигна нещата, които искам.

 Сама казваш, че си разностранна личност – как намираш баланса между всички тези полюсни дейности. Успяваш ли да си начело на всеки фронт и какъв съвет би дала на тези, които са поели по този път.

Балансът се намира с отлично разпределено време. В момента, в който се научих да си разпределям времето правилно… навсякъде успявам да “огрявам”. Казват, че времето е пари… да, определено е така – съвета, който бих дала е: хубаво е човек да си цени времето, успее ли да намери баланс и да си го разпредели правилно, времето винаги ще стига.

 Ръководиш фирма. Екипът ви е „клауд“ базиран. Как успяваш да ръководиш екипа си от разстояния? Кои са нужните качества за това и смяташ ли, че са по-различни от тези, които един лидер трябва да има в офис среда?

Да, Fox Studio е едно creative cloud-based студио, което не си поставя ограничения и … можете да ни намерите по целия свят. Ръководенето на екипа не е никак сложно, подходът, който използвам е просто да бъда лидер и приятел. Не съм типичния шеф, не намирам и за нормално да седна и да размахвам пръст и да се карам на подчинените си. Екипът ми не го възприемам като – шеф и подчинени – ние сме приятели, професионалисти, колеги. Всеки от нас е експерт в собствената си област и цени мнението на другия. Всъщност, може би и това е ключът към успеха: ние ценим мнението си един на друг – разбира се, влизаме в спорове, но те са главно творчески.

15037251_1733765933611365_3195709471031705548_n"Как се раждат идеите ни – с много sticky notes."

Никога не се налагаме един на друг и това ни прави “добре работеща машина” . Най-важните качества, които са нужни, всъщност могат да се преброят на едната ти ръка. На първо място мисля, че е това да си лидер, а не шеф. Лидерът работи с екипа си, а не просто да го гледа от високо (както прави шефа, поне в моите представи). Другото, което според мен е изключително важно: да може да изслушва. Трябва да може да изслушва колегите си, да може да чува техния глас, защото никога един човек не е на 100% прав във всички ситуации… И не на последно място, да си приятел с хората, с които работиш. Приятелските отношения и среда са най-плодотворни за творческата работа. Ние във Fox сме едно щуро семейство – работим от всякъде, срещаме се на най-различни места и не влизаме в клишетата за фирма.

Щурото семейство Fox Studio е съставенo от различни хора, посветени на изкуството. Какъв е подходът към тях, имате ли спорове относно гледните си точки – все пак изкуството е индивидуално усещане? Как разрешавате конфликтите?

Спорим… на творчески теми. В споровете се раждат най- добрите идеи. Всички сме се научили да се изслушваме и това ни помага страшно много. Един от най-добрите проекти са сътворени след бурни спорове…. Дали имаме конфликти… откакто работим заедно, не. Разбира се, не подценявам “човешкия фактор”, който винаги си показва рогата в един момент, но засега работим без проблем.

fox-32860137

И накрая ще завършим с моя любим въпрос. Ако трябва да опишеш работата си с име на филм – кой би бил той и защо избираш него? Ще добавим и още нещо – с кой филм би описала плановете за бъдещето си ? 😉

Ей...тук ме хвана неподготвена. Може би – Великолепната петорка (анимационният филм). Просто защото все хвърча някъде, все се боря със злото – преносно, разбира се. Вярвам наистина много в малките неща и вълшебствата. В мечтите и всичко това е, може би, защото по природа съм идеалист. А какво ще е бъдещето…. Силно се надявам да има много пътуване, вълшебства и … творчество… май стана - Мисията невъзможна. Ха-ха.

 

Ето и тяхната страничка, ако искате да се докоснете до магията отблизо - http://foxstudio.bg/

 

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/fdcx

Повече информация за Катерина Ценкуловска

Катерина Ценкуловска
Казвам се Катерина Сашева Ценкуловска. Аз съм студентка първи курс, специалност „Връзки с обществеността и реклама“ във Факултета по журналистика и масова комуникация, Софийски универитет „Св. Климент Охридски“. Опитът ми е в сферата на доброволчеството. Интересувам се от всичко, което би подпомогнало развитието ми като личност и професионалист, а в свободното си време се занимавам с фотография и стрелба с лък.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*