Начало / Статии / Комуникация / Комуникационни езици (част 1)

Комуникационни езици (част 1)

3 мин

Collaboration and leadershipНа всеки от нас му се е случвало да мисли, че човекът срещу него или е напълно загубил ума си, или е чиста проба глупав. Знаете за какво говоря, нали? В повечето случаи обаче човекът срещу нас е напълно нормален ...

Ние просто говорим на различни комуникационни езици, без да си даваме сметка за това.

Ето няколко примера:

  • Екипът на Георги има среща всеки понеделник. Всеки поставя теми, които се обсъждат и  се вземат решения. Понякога един ден по-късно Ана изпраща имейл с молба да се преразгледа решението, прилагайки нови аргументи. Георги намира това за дразнещо и неефективно. Той винаги пита на срещата дали някой има нещо да добави, но Ана обикновено е мълчалива. Според Георги, Ана е просто глупава и бавна и той планира да я изключи от екипа.
  • Винаги, когато Ева се среща с клиента си Антон, тя е силно раздразнена. Тя планира какво иска да обсъди, но Антон закъснява и прекарва половината от срещата в обсъждане на теми, които нямат никаква връзка с работата им. Ева смята, че Антон е повърхностен и го търпи само, защото е клиент. Тя предпочита да изпраща на Антон въпросите по имейла, но знае, че нейният мениджър не би приел това и обмисля да прехвърли клиента на някой друг.
  • Фирмата на Марко търси офис и мениджъра му Вера иска той да подбере офисите, които тя да посети. Марко посещава девет офиса и избира три от тях. Той обяснява това на Вера, а тя започва да задава на Марко въпроси, на които той не може да отговори. Това кара Вера да задава въпроси и относно останалите шест офиса. В заключение тя решава, че Марко не е в състояние да приключи сам дори една съвсем проста задача. Вера е изключително раздразнена и недоволна от работата му и решава да види и деветте офиса сама. След посещението взема същото решение като Марко, но тя счита това за случайност, тъй като той не е разбрал всички детайли и няма как да е взел правилното решение.
  • Иван и Мария трябва да съкратят 10% от персонала.  Иван е направил сложна формула, която изчислява опита, ефективността и приноса на всеки и по логичен път е стигнал до решение кой да бъде освободен. За Мария Иван е студен и безсърдечен; тя счита подхода му за опасен за компанията, защото не взема под внимание взаимоотношенията в екипите, личното положение, клиентите и един куп други човешки фактори. Двамата провеждат дълга среща, която приключва абсолютно безрезултатно и с конфликт.

Тези истории са базирани на истински случаи и въпреки, че са леко видоизменени отразяват реални ситуации, които се случват непрекъснато. Те описват някои от комуникационните езици и диалекти, които всеки от нас ежедневно ползва. Непознаването на тези езици води до неразбирателство, стрес и един куп други проблеми, които са в основата на много от проблемите както вътре във фирмата, така и с клиентите.

В част 2 на тази статия разказвам за главните комуникационни езици, които ползваме. Тяхното познаване е от съществено значение за успеха на всеки от нас.

Наталия Благоева

Още по темата:

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/1aq4

Повече информация за Наталия Благоева

Наталия Благоева
Scaling the impact of people on a mission. МЕНИДЖМЪНТ КОНСУЛТАНТ в областта на лидерството, организационната стратегия и култура, управление на многообразието, развитие на таланта, бизнес интуиция и геймификация. 25 ГОДИШЕН МЕЖДУНАРОДЕН ОПИТ СЪС СВЕТОВНИ ВОДЕЩИ ОРГАНИЗАЦИИ | 20 ГОДИНИ ОПИТ В РАЗВИТИЕ И МЕНТОРСТВО НА ЛИДЕРИ И ТАЛАНТИ | ОБРАЗОВАНИЕ: Certified Management Consultant (CMC) | Certified Cultural Transformations Tools (CTT) Consultant with the Barrett Values Centre | Certified Professional in Learning & Performance (CPLP, ATD) | Executive MBA | Основател и Директор на Eudaimonia Solutions | eudaimonia.solutions | natalia@eudaimonia.solutions

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*