Начало / Статии / Комуникация / Комуникационни езици (част 2)

Комуникационни езици (част 2)

4 мин

В първата част ви разказах четири истории, които са примери за някои от различията в начините, по които общуваме и конфликтите, до които това довежда. В тази статия ще разгледаме различните категории комуникационни езици, които произлизат от 16-те Майерс-Бригс (MBTI®) личностни профила. На тази база се дефинират четири основни комуникационни езика. Хората ползват всички тези езици в ежедневието си, но един от тях преобладава и ни е най-близък.Collaboration and leadership

Първите два езика са СЕТИВЕН и ИНТУИТИВЕН.

  • Хората, ползващи СЕТИВЕН комуникационен език, акцентират върху настоящата ситуация и върху фактите. Можете да ги познаете по пунктуалните и детайлни въпроси, които задават. Те предпочитат практически и конкретни примери, ценят реалността и фактите. Тези хора се фокусират върху конкретните думи, които са казани или действията, които са извършени; те следват собствен план и често се вглъбяват твърде много в детайли от заобикалящата ги действителност.
  • Хората, които говорят на ИНТУИТИВЕН език, акцентират в комуникацията на концепциите, възможностите и бъдещето. Те предпочитат да говорят за неща в перспектива, ценят идеите и се мотивират от това как би могло да изглежда бъдещето. Обикновено четат между редовете, склонни са към преувеличаване и драматизъм, лесно се разсейват от абстрактни теми, понякога скачат от тема на тема и са отегчени от подробностите.

Когато някой, който използва приоритетно сетивен език, комуникира с лице, ползващо интуитивен език, то той се чувства сякаш събеседникът му избягва фактите, а може би дори не казва истината. От друга страна човекът, употребяващ интуитивен език, не може да разбере защо е важно да се губи време в обсъждане на най-дребните детайли, тъй като фокусът му е върху голямата картина и идеи за бъдещето.

Другите два езика са МИСЛЕЩ и ЧУВСТВАЩ.

  • Хората, които ползват предимно МИСЛЕЩИЯ език, са фокусирани върху структура, причина и следствие. Те предпочитат да комуникират и разсъждават на база принципи, закони и справедливост. Те ценят ясната логика, последователност и обоснованост. Говорят делово, но често обясненията им са дълги. Понякога изказванията им са нетактични, сериозни и хладни.
  • Хора, ползващи предимно ЧУВСТВАЩ комуникационен език, са фокусирани върху хората и отношенията. Те предпочитат личния контакт, ценят най-много личните взаимоотношения и имат нужда да усещат, че са нужни на другите. Те обикновено комуникират топло и приятелски, но понякога се наблюдават чести промени в настроението им. Чувстващите обикновено не подхващат директно темата, която се обсъжда, а имат нужда от лека увертюра и подгряване. Друга тяхна характеристика е, че им е трудно да казват "не".

Когато някой, който предимно използва чувстващ език, комуникира с лице, ползващо мислещ език, то той мисли, че събеседникът му е студен, безличен и дистанциран. И обратното - човек, който използва мислещ език счита този, който използва чувстващ език за мек, твърде емоционален и неговорещ по същество.

Тези четири вида езици не обясняват всички разлики, които съществуват в начините, по които комуникираме един с друг, но полагат една добра основа. Изследователите в тази сфера считат, че има 16 диалекта, 4 за всеки основен език. Дори и да не се задълбочаваме толкова дълбоко, наблюдението върху нашия собствен комуникационен стил и стила на другите може да ни помогне да разбираме повече хората около нас и да сме по-ефективни в общуването с тях.

Има една поговорка, според която ние се развиваме тогава, когато се доближаваме до нашите противоположности. Такъв е случаят и тук. Какъвто и да е предпочитаният от нас стил на комуникация ние трябва да се научим да използваме или поне да разбираме и другите езици. В противен случай сме в позицията на лице, говорещо чужд език на хора, които не разбират казаното и най-верятно те дори и не осъзнават това. Това е важно във всички роли, които поемаме в живота - както като лидери, така и като последователи, клиенти или работещи с клиенти, партньори, приятели, родители.

Следва част 3, в която ще се върнем към примерите от част 1 и ще видим какви подходи биха били полезни за героите от историите там.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/WLvL

Повече информация за Наталия Благоева

Наталия Благоева
Scaling the impact of people on a mission. МЕНИДЖМЪНТ КОНСУЛТАНТ в областта на лидерството, организационната стратегия и култура, управление на многообразието, развитие на таланта, бизнес интуиция и геймификация. 25 ГОДИШЕН МЕЖДУНАРОДЕН ОПИТ СЪС СВЕТОВНИ ВОДЕЩИ ОРГАНИЗАЦИИ | 20 ГОДИНИ ОПИТ В РАЗВИТИЕ И МЕНТОРСТВО НА ЛИДЕРИ И ТАЛАНТИ | ОБРАЗОВАНИЕ: Certified Management Consultant (CMC) | Certified Cultural Transformations Tools (CTT) Consultant with the Barrett Values Centre | Certified Professional in Learning & Performance (CPLP, ATD) | Executive MBA | Основател и Директор на Eudaimonia Solutions | eudaimonia.solutions | natalia@eudaimonia.solutions

Един коментар

  1. auto insurance

    That’s way the bestest answer so far!

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*