Начало / Статии / Житейски хакове / Малките стъпки, които…
Малките стъпки, които…

Малките стъпки, които…

5 мин

В съвременното общество всеки иска да постигне всичко по най-бързия възможен начин. Създаваме хиляди продукти, които да ни помогнат да пестим време - ядем в заведения за бързо хранене (fast food), търсим си семеен партньор в рамките на една вечер (speed dating), караме все по-бързи коли, опитваме се да забременеем бързо, да отслабнем бързо, да пораснем бързо... Отчаяно прелитаме през живота в бързане и желание да свършим повече и повече неща.

Пътят към успеха е низ от малки стъпки, а не 2-3 големи скока

Няма как обаче да си купим или форсираме едно нещо – пътят към успеха. Този път винаги е дълъг, а понякога и доста мъчен. За да сме способни да преодолеем неговите препятствия е необходимо да си създадем един особен навик, неприсъщ за модерното общество - търпение.

Повечето книги, списания и статии, насочени към постигането на професионален и личен успех, препоръчват и наблягат предимно на активното поведение - „Не се отказвай!”, което е изключително правилно, но също така и недостатъчно. Защото упорството и отдадеността към идеята са предшествани именно от търпението и осъзнаването, че пътят не е огромни 2-3 крачки и финална права, а множество малки крачки, които като се обърнем и погледнем назад - виждаме, че всички те са имали значение за изкачването по стълбицата.

Развий търпението си

Как най-успешно да култивираме този така нужен, но трудно постижим навик? Ето няколко съвета от хора, които вече са преминали през този трънлив път:

1. Припомнете си кое е най-важно за вас

Когато обвързваме успеха си с конкретен резултат, шансът за разочарование и демотивация значително се повишава.Резултатите са важни, но ние не сме резултатите си. Ние сме навиците си и когато обвързваме самочувствието си с тях.  Понякога до такава степен се фокусираме върху проблема, че забравяме кое ни е накарало да започнем. Ако забелязвате в поведението си загуба на търпение или загуба на вдъхновение, ако вече вършите работата с нежеление – тогава спрете, направете крачка назад и си отговорете на въпроса защо толкова искате да постигнете въпросната цели, припомнете си всички онези причини, които в началото са ви ентусиазирали неукротимо.

2. Визуализирайте целите си

Положителната нагласа и визуализацията на "добрия изход" от дадена ситуация повишават многократно шанса ни за успех. Ние всекидневно визуализираме различни картини в главата си от нашият живот. Бъдете смели и креативни! Визуализацията работи най-добре, когато знаем точно какво искаме да постигнем. Премахнете собствените си ограничения на мозъка и мислете неограничено за целите, които си поставяте.

3. Повтаряйте си, че хубавите неща изискват време

Това е едно от нещата, които са лесни за казване, но трудни за извършване. Всички знаем, че това е вярно, но за повечето от нас това е една рамка, която е неизпълнена със съдържание. И как да бъде иначе, когато сме заобиколени с реклами и идеи за „бързо” постигане на резултати. Най-тривиалният пример, който мога да дам, е с бързото отслабване - звучи страхотно, но е напълно нездравословно. Същото важи за всеки един аспект от живота.

4. Намерете своят начин да изпускате парата

Когато усещате, че нещата просто не се получават или не вървят в посоката, която вие сте си намислили и това насажда у вас чувство на яд и неудовлетворение, разсейте се. Излезте от текущата задача и направете нещо, което ще ви отпусне. Важно е да откриете своето нещо – разходки в парка, слушане на музика, спорт, разговор с приятели и т.н.

5. Смейте се 

Най-лесно приемаме пораженията си, когато се научим да се надсмиваме над себе си, защото нищо не може да бъде толкова сериозно и непоправимо, че да заслужава нашето нещастие и гняв.

6. Поемете си въздух

Винаги когато някоя неблагоприятна ситуация изисква бързата ви реакция, първото което можете да направите, за да се отърсите от стреса и да избистрите ума си е да поемете три пъти дълбоко въздух. Колкото по-дълбоко и продължително, толкова по-добре. Понякога сами си въобразяваме, че ситуацията е много по-сериозно, от колкото всъщност е.

7. Записвайте си

Да си записвате задачите, които имате за деня, седмицата, месеца ви отпуска от онова леко напрегнато състояние, че трябва да запомните нещо. А ако имате дълготрайни задачи, които искате да постигнете в порядъка на няколко месеца и всеки път когато свършите нещо малко по тях ще забележите как всъщност наистина малките стъпки, които правите ви довеждат до големите резултати.

8. Не мислете за проблема като за проблем

Когато имам много неща да свърша за кратко време и при не особено благоприятни обстоятелства за мен това са логически задачи, които трябва да реша. Имам два избора, да се стресирам, че нямам време  или да се опитам да измисля как най-рационално да ги разреша и обикновено вторият ми служи много повече от първия.

9. Медитирайте

Медитацията не е задължително да се изразява в седнала поза с кръстосани крака и часове на бродене на съзнанието извън злободневните задачи, това обикновено е крайната фаза. В началото медитацията се изразява в простото отделяне за себе си, да свикнете с идеята, че единствено като отделите време за себе си и се опознаете, само тогава можете да се справите с всяка ситуация или да я приемете такава, каквато е.

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/hurry

Повече информация за Александрина Икономова

Александрина Икономова
Казвам се Александрина и съм четвърта година студент по право в Софийски университет. От скоро съм част от екипа на Комисията по култура към Студентски съвет на университета и почасово изпълнявам дейността на технически организатор към консултантски център, чиято основна дейност са в сферата на екологията и опазването на околната среда. За мен социалната дейност е от изключителна важност за един лидер, защото именно по този начин се мотивират хората да разсъждават в името на общото благо. Обичам да комуникирам с различни хора, защото това ме вдъхновява. Вярвам, че всеки има в себе си лидер, но е въпрос на личностно опознаване и правилно обкръжение той да се прояви. Пристрастена съм към пътуванията, пъстротата на света и различните култури и обичаи.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*