Начало / Статии / Емоционална интелигентност / Как да се отнасяме с предателите

Как да се отнасяме с предателите

2 мин

Stabbed in the backКазват, че предателите се разпознават в критичните моменти. Защото те първи напускали кораба. Сигурно и на вас ви се е случвало някой да ви предаде. Сигурно ви се е случвало да попаднете в ситуация, при която вие сте слабият, а ваш приятел или колега е в силна, благоприятна позиция. И тогава този човек ви подвежда, отказва ви подкрепа, предава ви.

През последната година, бидейки част от голям екип, аз лично попадах поне два пъти в такава ситуация. Ситуация, в която имах нужда от помощ, но колегата на когото разчитах, ми подливаше вода. Аз, разбира се, бях крайно разочарован и същевременно бесен (силно темпераментна личност съм). Идеше ми да му го върна тъпкано, както се казва. Но се постарах никой освен най-близките ми да не разбере за първоначалните ми емоции.

Известно време след предателството нещата се обърнаха така, че вече аз бях в позицията на силния, а моят "приятел" имаше нужда от мен. И как мислите, че реагирах в такава ситуация? Разбира се, идеше ми да го направя на 5 стотинки. Чувството за накърнена справедливост проговаряше в мен и аз бях готов върна "услугата" на човека.

Но не го направих. Преглътнах емоциите си (беше доста трудно) и вместо това предложих подкрепата си. Неочаквано, нали?!
Да, това беше нетипичен избор наистина, но имах мотиви да постъпя по този начин. И причините бяха следните:

 • този човек притежаваше качества, с които все още можеше да бъде полезен на мен и екипа ни;
 • с този човек така или иначе се налагаше да работя заедно, защо да си вгорчавам живота, като си създавам врагове на работното място;

Да, оттук насетне си имах едно наум за лицето и надали някога щях да му се доверя напълно втори път. Но все пак този човек все още беше ценен за екипа ни с уменията, които притежаваше. Можех да му върна удара, имах моралното право да сторя това? Но кому беше нужно? Нима щях да се почувствам по-добре ... надали щях да изпитам удоволствие от това да унижа човека, но ако го бях сторил, то екипът щеше да загуби ценен човешки ресурс.

Тук се сещам и за една реч на Мартин Лутър Кинг относно реваншизма (ответната агресия), в която той казва:

Ако следвахме принципа "Око за око, зъб за зъб", то повечето от нас щяха да са останали без очи и без зъби.

Днес няколко месеца по-късно съм горд с постъпката си. Все още имам едно наум за моя "приятел", но той помогна много за развитието на нашия екип и проект.

За мен остана поуката - добрият лидер умее да работи с всеки човек, дори и с тези, които са го предали веднъж! Преодолей емоциите и направи правилния избор - в името на своя екип или кауза!

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/DowD

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

2 коментара

 1. Боряна

  Доверието е важно в един екип. Как се работи с някого, за когото си имаш „едно на ум“?

 2. Мирослав Джоканов

  Уместен въпрос, Боряна!

  Когато някой е предал твоето доверие веднъж, трудно можеш да му се довериш отново. Моят съвет е все пак да даваме втори шанс на хората – да им се доверяваме поне за дребни неща в началото. Ако те оправдаят доверието ни по маловажните въпроси, може да започнем да им делегираме по-големи отговорности (респективно доверие).

  Когато казвам, че за тези хора си имам „едно наум“ имам предвид, че не бих им се доверил напълно – с други думи, не бих им позволил да отговарят за КРИТИЧНА задача (поне на първо време). И най-вероятно бих обмислям ПЛАН Б – в случай, че ме подведат отново.

  Разбира се, това „едно наум“ с времето може да изчезне, ако човекът демонстрира коректно отношение и покаже, че съжалява за първоначалната си грешка.

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*