Начало / Статии / Комуникация / Как да не демотивирате екипа си за 60 секунди
Как да не демотивирате екипа си за 60 секунди

Как да не демотивирате екипа си за 60 секунди

2 мин

Колко често ви се е случвало проектът, който ръководите в момента (на работа, в университета или в НПО), да не върви добре? Моралът на екипа е паднал по една или друга причина и в резултат цялата проектна дейност е почти замразена.

В такива случаи се сещаме за мотивиращите речи от филми и сериали, които сме гледали, и как в рамките на 10 минути баскетболният или футболният треньор (често ролята се играе от Ал Пачино) успява да преобърне нагласата на целия отбор. В резултат тимът печели мача, титлата, а главният герой печели сърцето на момичето...

А сега обратно в реалността

Да, ама не. Живият живот е често по-различен от холивудската идилия и една такава агресивно-надъхваща реч не само, че не помага, а може дори и да навреди. По ред причини:

  • Този, който я изнася, влиза в нетипична роля за него и липсата на лидерски качества контрастира с посланието и съсипва ефекта.
  • Хората са вече прекалено демотивирани - до степен на цинично отношение към проекта (или дори и ръководителя).
  • Дори и речта да се получи добре, притокът на мотивация трае между 5 минути и 1 час и след това се пука като балон, което може да демотивира допълнително тима ви, ако междувременно не са постигнати очакваните резултати.

Как да минимизираме риска от провал

Но така изброените причини не биват да се превръщат в непреодолими пречки. Използван в правилния момент един кратък разговор или надъхване от страна на лидера на екипа, треньора или ментора действително може да доведе до страхотни резултати. Хубавото е, че решението на горепосочените проблеми до голяма степен се крие в самите тях. Ето няколко съвета:

  • Ако ви се налага да правите този разговор, излезте от клишето на страхотния, всичкознаещ и всичкоможещ шеф. Говорете като нормален човек и поставете въпроса така, че решението на проблема да дойде от самите хора.
  • Проблемите обикновено не се появяват изведнъж, опитайте да ги хванете в самото им зараждане и проведете разговора възможно най-рано. Не отлагайте комуникацията! Говорете с хората си, ако усетите напрежение! Проблемите, за които се мълчи, стават 10 пъти по-страшни и трудни за преодоляване от тези, за които е говорено.
  • Понякога и тези 5 минути или час са достатъчни да обърнат кораба в правилната посока. Изборът на точния момент, в който да се случи мотивиращата реч, е 50% от решението. Не го правете прекалено рано, когато проблемите са малки и незначителни, но и не отлагайте речта за деня, когато нещата са се натрупали.

Надявам се моите 5 стотинки мъдрост (ако може да преведем английската фраза) да ви помогнат или най-малкото да ви подсетят за нещо, което знаете, но по една или друга причина сте забравили. Успех с мотивирането!

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/kGx7

Повече информация за Павел Вълканов

Павел Вълканов
Специалист Дигитален Маркетинг | Икономист | Учил международен маркетинг и управление на проекти в САЩ | Член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) | @vulkanoff | LinkedIn профил

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*