Начало / Статии / Житейски хакове / 6 неща, които успешните хора правят през уикенда
6 неща, които успешните хора правят през уикенда

6 неща, които успешните хора правят през уикенда

6 мин

Спенсър Расков е само на 37. Той е завършил Харвард и е баща на три деца, с което вече е постигнал толкова много.
Но Расков също така е основател на Hotwire.com, бил е вицепрезидент на Expedia, а от 2008г. е и изпълнителен директор в популярния информационен сайт за недвижими имоти Zillow.

Може би се чудите как е постигнал всичко това. Според него уикендите и начина, по който ги провежда, играят важна роля в неговия успех.

"Моите уикенди са важен момент, в който имам шанса да забравя за злободневните ангажименти и да анализирам компанията си и цялата индустрия от по-високо ниво" казва Расков. "Дори когато технически не съм на работа, аз все пак мисля за компанията си. Но събота и неделя са чудесна възможност човек да направи ретроспекция на изминалата седмица и да помисли за по-стратегическите цели и проблеми."

Въпреки това шефът на Zillow задължително прекарва уикендите със семейството си - "Дори и ако това ми коства стотици километри пътуване петък и неделя вечер, аз винаги се прибирам при семейството през уикенда". Уви, Расков все още се бори с навика си да отваря пощата по няколко пъти на ден. Той знае, че през уикендите не трябва да се ангажира с оперативни служебни проблеми и вместо това се очаква да си играе с децата и ако мисли за работа, то да е единствено на стратегическо ниво. Но признава, че все още му се случва да отваря от време на време електронната си поща дори и през уикендите.

Лора Вандеркам е автор на две книги, свързани с темата какво правят успешните хора в свободното си време. Според нея почивните дни са тайното оръжие на успешните хора. "Като дойде понеделник трябва да сте максимално мотивирани!", казва тя. "За да постигнете това, уикендите ви трябва да са енергизиращи, а не уморителни или разочароващи. Както интердисциплинарните тренировки ви правят по-добър атлет, така и доброволчеството, спортните занимания, духовните дейности или родителството дори, ви правят по-добър работник, спрямо онзи, който през цялото време само работи. Ползвайте почивните дни, за да разнообравяте духовните си и мисловни преживявания."

Професионалният коуч Дейл Кюроу твърди, че успелите хора обикновено прекарват уикендите си, участвайки в "комбинация от семейни дейности, домакински задачи, но и творчески дейности, които връщат баланса в техния живот".

Ето шест неща, които успелите хора правят в събота и неделя:

1. Семейство и приятели

Преди всичко отделете време за семейството и приятелите си. Това е особено важно за тези, които не прекарват много време с любимите си хора през седмицата.

2. Спорт

Всеки има нужда да го прави - особено тези, за които седмицата е била толкова натоварена, че не е оставало време за упражнения. Физическите натоварвания имат благоприятно влияние върху здравето ви, борят стреса, а често ви зареждат и със свежи идеи. Ако ви е трудно да заделите време през уикендите за спорт, то комбинирайте спорта с някое от другите ви занимания - например, спортувайте с децата или съпругата, организирайте планински преход с приятелите си, защо да не организирате дори бизнес срещата си под форма на разходка в парка. Консултантът по лидерство на Уолстрийт Рой Коен препоръчва колоезденето в по-топлите месеци. "Тонизиращо е и може да бъде организирано между хора с общи интереси. Например, не е необичайно за трейдърите от Уолстрийт да колоездят заедно през уикендите. Това е чудесен начин за изграждане на взаимоотношения, основани на членство в елитна професионална общност."

3. Следвайте страстта си

"Един изпълителен директор записа втора магистратура заради любовта си към изкуството", казва Кюроу - "с голямо удоволствие тя сега пише поезия в събота и неделя."
"Успешните хора отделят време за това, което ги развлича и усмихва. Те намират място за дейности, които допринасят за баланса в техния живот."

4. Доброволчество

"Познавам успешен брокер на недвижими имоти, която през уикендите се занимава доброволно с кулинария и приготвя храна за социален дом" казва Кюроу. "Готварството й осигурява баланс и я разсейва от тежката аналитична работа, която върши през седмицата. Освен това й дава възможност да прояви своята креативност - тя проектира рекламните материали на НПО-то."

5. "Мързелива неделя"

Заетите хора винаги отлагат за уикенда домакинските задачи. Няма как да избягаме от това. Но не позволявайте домакинството и семейните отговорности да изядат цялата ви почивка. Затова някои лидери следват златното правило на "мързеливата неделя". Мързеливата неделя е ден, в който не се приемат никакви отговорности - нито служебни, нито семейни, нито домакински. Ден, който отделяте единствено и само за себе си. Едни хора лежат и гледат телевизия, други си взимат ароматна вана, трети играят компютърни игри. През мързеливата неделя категорично не приемайте покани за срещи и излизания. Може дори да си изключите телефоните. Важното е да разтоварите съзнанието си от усещането за отговорността, която лежи на плещите ви. В повечето случаи е трудно да се отдели цял ден за "почивка от отговорности", най-малкото жена ви може да не е съгласна с това. Но в такъв случай заделете поне 3-4 часа от неделята вечер за себе си и само за себе си.

6. Планирайте

"Планирането прави хората по-ефективни. Ако планирате седмицата преди нейното начало това означава, че сте напълно готови и мотивирани за понеделника. Ако има хора, които работят за вас, то те навярно ще очакват вашите указания и мотивираща реч още понеделник сутрин. Така и те ще бъдат готови и надъхани през новата седмица" казва Вандеркам.

"Успелите хора планират не само седмица, а месец, дори година напред. Ако зациклите върху краткосрочните задачи, то намалявате шанса да постигнете нещо голямо."

Преди всичко обаче успешните хора знаят, че времето е твърде ценен ресурс, за да бъде пропилявано в дейности, които не носят добавена стойност. Ако вашата работна седмица не е напълно натоварена, то тогава уикендът ви е от без значение. Но ако работният ви ден е от 8 часа до 8 часа, то със сигурност вие имате нужда от ефективна и добре организирана почивка през уикенда.

Източник: сп. Форбс

Кратък линк към настоящата публикация: http://ld.rs/m2wH

Повече информация за Мирослав Джоканов

Мирослав Джоканов
CEO на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) (2012-2013) | Преподавател в Софийския университет (2012-2014) | Мениджър във VMware (2014-2016) | CEO в Shkolo.bg | Предприемач и ментор | Учил в България и САЩ

Отговори

Електронната поща няма да се показва. Задължителните полета са маркирани с *

*